Στη μία και μισή το πρωί ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Μόνο ο Χ. Ποτόλιας ψήφισε κατά της εισήγησης για τη Μ.Ε.Α. Αυτή θα γίνει στο χώρο πρώην αντίσκηνων στο Εσκί Καπού με τη τεχνολογία αναερόβιας χώνευσης. Ενημερωτικά παρενέβησαν στη συζήτηση ο Βασίλης Λιόγκας και ο διευθυντής της ΔΙΑΜΑΘ κ. Βογιατζής.
Λίγο πριν το μεσημέρι χθες, σε πολύ μικρή χρονική απόσταση από την απογευματινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η διοίκηση του Δήμου Καβάλας απέστειλε σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους την (καθυστερημένη) εισήγηση της για τον χώρο της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και την τεχνολογία που αυτή θα ακολουθεί. Όπως κατ’ επανάληψη έγραψε η εφημερίδα μας προτείνεται ο χώρος των πρώην αντίσκηνων, στο Εσκί Καπού. Από πλευράς τεχνολογία επεξεργασίας των σκουπιδιών προτείνεται η αναερόβια χώνευση.
Τα βασικότερα σημεία της εισήγησης είναι τα ακόλουθα:
– Για τη χωροθέτηση της ΜΕΑ προτείνονται 2 θέσεις: 1) το γήπεδο όπου λειτουργεί σήμερα ο ΧΥΤΑ και
2) τεμάχιο 45 στρ. στην περιοχή «Εσκί Καπού» (στον πρώην χώρο προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων).
Η 2η επιλογή θεωρείται ως η προτιμότερη λόγω: 1) της εγγύτητας στην πόλη της Καβάλας και της μικρότερης απαίτησης μετακινήσεων απορριμματοφόρων, 2) της μη απαίτησης κατασκευής Σταθμού Μεταφόρτωσης ΔΕ Καβάλας στην περίπτωση που η ΜΕΑ κατασκευαστεί σε αυτή τη θέση, 3) της επάρκειας χώρου σε αντίθεση με την περίπτωση χρήσης του ΧΥΤΑ, 4) της ύπαρξης διαμορφωμένου εδάφους και της μικρότερη απαίτησης εκτέλεσης χωματουργικών εργασιών – εκσκαφών διαμόρφωσης, 5) της ύπαρξης δικτύου μέσης τάσης της ΔΕΗ (σε αντίθεση με τη εναλλακτική θέση στο ΧΥΤΑ).
-Για την χρησιμοποιούμενη τεχνολογία επεξεργασίας των απορριμμάτων στη ΜΕΑ, υπάρχουν 2 κατηγορίες συνήθων μεθόδων:1) οι βιολογικές μέθοδοι, που είναι: i) η βιοξήρανση, ii) η αερόβια κομποστοποίηση και
iii) η αναερόβια χώνευση και:2) οι θερμικές μέθοδοι, που είναι: i) αποτέφρωση – καύση, ii) αεριοποίηση,
iii) πυρόλυση iv) η τεχνική του πλάσματος.
-Η αναερόβια χώνευση, η οποία πραγματοποιείται μέσα σε κλειστούς αντιδραστήρες υπό ελεγχόμενες συνθήκες, απουσία οξυγόνου. Κατά τη διεργασία της αναερόβιας χώνευσης, αποικοδομείται το διαχωρισμένο βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα των αστικών απορριμμάτων και παράγεται βιοαέριο, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η αναερόβια χώνευση προτείνεται στην περίπτωση επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων με υψηλή περιεχόμενη υγρασία και λίπη. Η αναερόβια χώνευση μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα στα απορρίμματα της περιοχής και το τελικό προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την διαμόρφωση τοπίων, ως κάλυμμα σε ΧΥΤΑ ή σε εδαφική διάθεση σε κατάλληλες περιοχές. Η τεχνολογία αυτή δεν δημιουργεί οσμές, δεν απαιτεί την παροχή Οξυγόνου, έχει μικρή απαίτηση σε χώρο και παρέχει ενέργεια με την οποία μπορεί να καλυφθεί μέρος των αναγκών της μονάδας.
-Κρίνεται ως προτιμότερη η χρήση κυρίως της αναερόβιας χώνευσης για την επεξεργασία του βιοαποικοδομήσιμου κλάσματος των απορριμμάτων και επικουρικά η χρήση της αερόβιας κομποστοποίησης, κυρίως για τα πράσινα απόβλητα (χόρτα / κλαδέματα), με την προοπτική της ευρύτερης χρήσης της αερόβιας κομποστοποίησης στο μέλλον, μετά από την δημιουργία δικτύου συλλογής βιοαποβλήτων.