Dark Mode Light Mode

Επίτιμος δημότης Καβάλας ο Ελβετός αρχαιολόγος και διεθνούς φήμης καθηγητής Pierre Ducrey

www.rts.ch

Ο Δήμος Καβάλας, κατόπιν σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας (Αρ. Απόφασης 270/2024), και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, θα αναγορεύσει επίτιμο δημότη του Δήμου Καβάλας τον Ελβετό αρχαιολόγο και διεθνούς φήμης καθηγητή, Pierre Ducrey, το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024, στις 17:00, στο συνεδριακό κέντρο «Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ».

Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λωζάνης, Pierre Ducrey, έχει συνδέσει το όνομα του με την περιοχή μας, καθώς ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα τόσο για την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιά της UNESCO, όσο και για την ανάδειξη των βραχογραφιών που υπάρχουν στην περιοχή των Φιλίππων.

Συγκεκριμένα, συμμετείχε στα έργα «Philippes I. Les reliefs rupestres, Bulletin de Correspondance Hellenique II, το οποίο βραβεύτηκε από την Ακαδημία Επιγραφών και Γραμμάτων (1975), και «Corpus of Greek and Latin Inscriptions of Philippi», σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας και την υποστήριξη της Γαλλικής Σχολής Αθηνών και του Εθνικού Ιδρύματος της Ελβετίας (1979), που δημοσιεύτηκε το 2014.

Την ίδια χρονιά (2014), πήρε μέρος στον εορτασμό των 100 χρόνων της έρευνας της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στους Φιλίππους, με την έκθεση «Philippes 1914-2014, 100 ans de recherches francaises».

Τα εκθέματα της εν λόγω έκθεσης (197 εικόνες), με πρωτοβουλία του κ. Ducrey, θα περάσουν στην κατοχή της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου. Παράλληλα, ήταν ενεργό μέλος της ομάδας επιστημόνων που πραγματοποίησε την πρώτη εκστρατεία για τη μελέτη των βραχογραφιών των Φιλίππων.

Ο κ. Ducrey διετέλεσε Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Λωζάνης (1987-1995), Πρόεδρος και στη συνέχεια Διευθυντής του Ιδρύματος Hardt για τη μελέτη της Κλασικής Αρχαιότητας (2005-2022), Διευθυντής της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Γαλλικής Σχολής Αθηνών (2012-2017), ενώ για την τεράστια προσφορά του στην επιστήμη της Αρχαιολογίας, ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της Αρχαιολογικής Εταιρίας Αθηνών (1987), Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας (1991), Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών (2000) και Αξιωματικός του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής (2018) και έλαβε το μετάλλιο Λόρδου Βύρωνα της Εταιρείας Ελληνισμού και Φιλελληνισμού (2024).

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Προηγούμενο άρθρο

Τροχαίο με παράσυρση πεζού στην Ιχθυόσκαλα (φωτογραφίες)

Επόμενο άρθρο

Γιορτή για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών στο 12ο Δημοτικό Σχολείο