… ΕΝΩ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ ΣΥΜΠΡΑΤΤΟΥΝ
Εκφράζεται ποικιλοτρόπως και διογκώνεται το κύμα αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας στην απόπειρα έξωσης του ΣΦΓΤ και εξάλειψης μιας εστίας πολιτισμού, πολύ αναγκαίας σήμερα και με μεγάλη ιστορία.
Πρόκειται για ένα αυθόρμητο κίνημα με προοδευτικό περιεχόμενο και με αξιοπρόσεκτη δυναμική, στο οποίο συμμετέχουν όχι μόνο άτομα ώριμης ηλικίας αλλά και της νεολαίας. Εκφράζεται με τη συμμετοχή 780 μελών στην ομάδα ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΓΗ,τη συλλογή 550 υπογραφών στο δημοψήφισμα, τη μαζική και με παλμό συγκέντρωση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και το ομόφωνο Ψήφισμά της – Οδηγό μας,τις ανακοινώσεις φορέων,τη συνεχή αρθρογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τέλος την παράσταση διαμαρτυρίας δεκάδων συμπολιτών στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας.
Ευχαριστούμε τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Καβάλας, την Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ), τον Πολιτιστικό Σύλλογο KavaLatino Λατινοαμερικάνικης Κουλτούρας, τον Σκακιστικό Όμιλο Καβάλας και το ΠΝΕΥΜΑΘΛΟΝ, τον Φωτογραφικό Όμιλο Καβάλας, φορείς που θεώρησαν χρέος τους να αντισταθούν, και καλούμε όλους να λάβουν θέση. Η ΣΤΕΓΗ δεν είναι μόνο του Συνδέσμου ΦΓΤ, αλλά της πόλης.
Η καθολική αυτή αντίδραση φέρνει αποτελέσματα. Συστρατεύονται ολοένα και περισσότεροι, αλλάζουν απόψεις ορισμένοι, ενεργοποιούνται καλλιτέχνες και άνθρωποι των Γραμμάτων και δημιουργούνται προϋποθέσεις αναγέννησης του προοδευτικού πολιτιστικού κινήματος, πηγή έμπνευσης πολλών νέων ανθρώπων.
Επίσης αποκαλύπτει έναν αντιδραστικό χαρακτήρα από πλευράς της Μητρόπολης και οδηγεί σε ελιγμούς διάφορες πολιτικές παρατάξεις, που,άλλοι απρόσμενα κι άλλοι αναμενόμενα, συμπράττουν με τον Μητροπολίτη κι όχι με το κοινό αίσθημα,ή απλά νίπτουν τας χείρας τους.
Φωτεινή εξαίρεση προς τιμήν του ίδιου και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Χρήστος Ποτόλιας, ο οποίος ανέδειξε τις διαχρονικές ευθύνες του Δήμου και του κράτους γενικότερα για την παραγκώνιση των τεχνών και του πολιτισμού και πήρε καθαρή θέση υπέρ της παραμονής της Στέγης στην ιστορική της Έδρα.
Αξιοσημείωτη και η παρέμβαση του Δημήτρη Λυμπεράκη και της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας» στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο δεσμεύτηκε να συζητήσει το θέμα. Σε πλήρη αναντιστοιχία με τις προοδευτικές παραδόσεις του, ο Δήμος Καβάλας έχασε μια ιστορική ευκαιρία να προασπίσει ένα από τα τελευταία φωτεινά δείγματα πολιτισμού που απέμειναν σ΄αυτήν την πόλη, κυματοθραύστες στην επέλαση της υποκουλτούρας και του σκοταδισμού.
Αποκαλυπτική και η στάση του Μητροπολίτη, ο οποίος, αντί να προσέλθει και να συμμετάσχει στη συζήτηση που γνώριζε ότι θα ακολουθήσει, προτίμησε να αποχωρήσει από το δημοτικό συμβούλιο.
Προτίμησε κρυφές διεργασίες και τελεσίγραφα, αποφεύγοντας τον διάλογο στον οποίο η Πρωτοβουλία μας είναι ανοιχτή και κάθε πρόταση που αποβλέπει στη ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ των δύο λειτουργιών και όχι στην ΕΞΩΣΗ του Συνδέσμου από τη ιστορική και συμβολική του Στέγη.
Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών, η αδιαφάνεια με τις εν κρυπτώ συμφωνίες και οι σκοπιμότητες, κάθε άλλο παρά διάθεση διαλόγου δείχνουν. Ο ίδιος ο ΣΦΓΤ, οδεύοντας στις αρχαιρεσίες της 8ης Φεβρουαρίου, αποκαλύπτει με τις ενέργειές του τις συνέπειες του μετασχηματισμού του συλλόγου, εφ’ όσον υλοποιηθεί, από ένα προοδευτικό πολιτικό υποκείμενο παραγωγής πολιτισμού σε ένα σύλλογο-σφραγίδα της Μητρόπολης σε διατεταγμένη υπηρεσία, που λειτουργεί αδιαφανώς, συντηρητικά και γραφειοκρατικά.
Η προσχηματική άρνηση εγγραφής δεκάδων νέων μελών, η απαγόρευση συμμετοχής τους σε Γενική Συνέλευση και στην εκλογική διαδικασία, συνιστά αντιδημοκρατική εκτροπή και αποκαλύπτει την υποκρισία όσων μεμψιμοιρούν για την αποχή δραστήριων και γνήσιων φίλων των Γραμμάτων και των Τεχνών από τον Σύνδεσμο.
Ευτυχώς υπάρχουν δυνάμεις που αντιστέκονται και θα αντιστρέψουν την ολισθηρή αυτή πορεία. Πιστεύουμε ότι θα ανοίξουν δρόμους αναγέννησης του Συνδέσμου και του πολιτιστικού κινήματος της πόλης μας.
Αποδεχόμαστε ότι η προσφορά δημοτικών πολιτιστικών θεσμών είναι σημαντική, δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η Στέγη τους πρωτοδημιούργησε και αποτελούσε πάντα κυψέλη δημιουργίας και κοινωνικής συμμετοχής.
Ειδικά τώρα που πολιτιστικά Αδελφάτα του Δήμου με κοινωνική εκπροσώπηση καταργούνται, οφείλουμε να ξανακάνουμε τον ΣΦΓΤ τον κύριο φορέα προϊόντων Πολιτισμού υπέρ των συμπολιτών μας και της νεολαίας, ώστε ο κάθε νέος, να μην αποτελεί απλώς τον παθητικό παρατηρητή μιας εμπορευματοποιημένης μαζικής κουλτούρας ή μιας συντηρητικής και τεχνοκρατικής εκπαίδευσης, αλλά να αποτελεί δυναμικό υποκείμενο μιας πολιτικής, που θα του δίνει τις δυνατότητες να επινοεί και να κατασκευάζει, άρα να δημιουργεί, αλλά και ταυτόχρονα να συμμετέχει ενεργά στη πνευματική καλλιέργεια του τόπου του.
Εκφράζοντας όλες αυτές τις γνήσιες και αυθεντικές δυνάμεις, τη μόνη εγγύηση αποτροπής
- Συνεχίζουμε ενωμένοι τις προσπάθειές μας με ποικίλες δράσεις, συσπειρώνοντας συμπολίτες στο μέγιστο βαθμό.
- Καλούμε, με τον ίδιο ενθουσιασμό και παλμό, τον κόσμο της Καβάλας να συμμετάσχει σε όλες τις εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν.
- Απορρίπτουμε τις ανέφικτες εναλλακτικές λύσεις μεταστέγασης που ακούστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο και γρήγορα εξατμίστηκαν, διότι διχάζουν και αποπροσανατολίζουν από το μοναδικό αίτημά μας που είναι η παραμονή του Συνδέσμου στην ιστορική του έδρα. Πρόκειται για αόριστες, ανέξοδες υποσχέσεις και εξαγγελίες, τη στιγμή μάλιστα που η Μητρόπολη στέλνει αυταρχικά τελεσίγραφα. Καλλιεργούν τη μοιρολατρική αποδοχή τετελεσμένων, χωρίς να παγώνει η διαδικασία και κυρίως χωρίς απτά αποτελέσματα, ούτε για την προσωρινή στέγαση του ΣΦΓΤ, ούτε για την συντήρηση και αποκατάσταση του χώρου της Στέγης, που ανήκει στην πόλη και σε κανέναν άλλον.
- Δηλώνουμε πως εγγυόμαστε με την παρουσία μας και τον αγώνα μας ότι δεν κάνουμε βήμα πίσω και ότι ο Σ.Φ.Γ.Τ. θα παραμείνει «εσαεί» στην ιστορική του Έδρα.
Γιατί ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ είναι ΚΑΙ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ, όχι μόνο τα έξιαναστηλωμένα Διατηρητέα κοσμήματα της εμβληματικής οδού Κύπρου, αλλά και οι 60 Καπναποθήκες μας, καθώς και άλλα βιομηχανικά μνημεία, παρατημένα στη φθορά του χρόνου, εξ ίσου σημαντικά όμως, γιατί στέγασαν τον ανθρώπινο μόχθο, τους κοινωνικούς αγώνες και συντέλεσαν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της πόλης.
Όπως ακριβώς η ΣΤΕΓΗ, στέγασε τον πολιτισμό μιας ολόκληρης κοινωνίας επί 70 χρόνια, δημιούργησε θεσμούς και υποδομές που δεν υπήρχαν κι είχε ανάγκη η πόλη, στέγασε την έμπνευση και δημιουργικότητα πολλών νέων καλλιτεχνών και λογοτεχνών, σκόρπισε άπλετο το φως κορυφαίων δημιουργών της πατρίδας μας, κι όχι μόνο.
Ένας ταπεινός ναός πολιτισμού, Γραμμάτων και Τεχνών.
(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)