Dark Mode Light Mode

Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη διάσωση της Στέγης: «Η έξωση επί θύραις» – πρόσκληση σε συγκέντρωση

Η ΕΞΩΣΗ ΕΠΙ ΘΥΡΑΙΣ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Ο μητροπολίτης Στέφανος γιορτάζει τα 100χρονα της Μητρόπολης με εξώδικα. Έστειλε φιρμάνι στον ΣΦΓΤ να εγκαταλείψει την Στέγη. Να εγκαταλείψει δηλαδή το σπίτι του, ένα κτήριο στο οποίο στεγάζεται από το 1960! Ένα κτήριο που έχει συνδεθεί στη συνείδηση των Καβαλιωτών με την λαμπρή παρουσία και την πλούσια δράση του ιστορικότερου πολιτιστικού φορέα της πόλης. Και όλοι το ξέρουν σαν την Στέγη του ΣΦΓΤ κι όχι σαν “μέγαρο καπνεμπόρων” όπως το παρουσιάζει, για προφανείς λόγους, η μελέτη του Κειμηλιαρχείου, που προχθές αποκάλυψε πανηγυρικά την ένδεια επιχειρημάτων και την προσχηματική χρήση της: αντί για ανεκτίμητα κειμήλια πιστών, εμφανίστηκε ο «Παύλειος» χαρακτήρας του.

Διχάζει ο κ. Στέφανος και προκαλεί, με την συνεχή αλαζονική επίκληση της “ιδιοκτησίας”, ως ένας κοινός κοσμικός κι όχι με την επιβαλλόμενη ταπεινότητα και μετριοπάθεια, με την οποία ένας διάκονος της πίστης του Χριστού και της Ορθοδοξίας οφείλει να πορεύεται. Μιας “ιδιοκτησίας” μάλιστα που θα πρέπει κάποια στιγμή να εξετάσουμε και να ερευνήσουμε τον τρόπο και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αποκτήθηκε. Ο μητροπολίτης, ξένος σ’ αυτήν την πόλη και εντελώς αποστασιοποιημένος συναισθηματικά από πρόσωπα, καταστάσεις και γεγονότα που έγραψαν την ιστορία της Καβάλας από την απελευθέρωσή της το 1913 μέχρι σήμερα, δεν έχει καμιά αναστολή, να πετάξει στο δρόμο τον ΣΦΓΤ μαζί με το πιάνο του Μάνου Χατζηδάκι, τους πίνακες του Σικελιώτη, την βιβλιοθήκη του Τάσου Υφάντη και τα 200 μέλη του Συνδέσμου.

Πρόκειται για Αδικία και για Αθέτηση συμφωνίας και το ξέρουν καλά οι εκκλησιαστικοί παράγοντες. Αντί να παραχωρηθεί από τη Μητρόπολη το σύνολο του κτιρίου στον ΣΦΓΤ, όπως θα άρμοζε σε μια πόλη με ανύπαρκτη πολιτιστική υποδομή για τη νεολαία, για τα Γράμματα και τις Τέχνες, αντί παράλληλα να οραματισθούν ένα «Παύλειο» κειμηλιαρχείο αντάξιο της ιστορίας της Μητρόπολης στο συγκρότημα του Άη Γιάννη, ή καλύτερα στο συνεδριακό και συμβολικό κέντρο της Λυδίας, επιλέγουν να σβήσουν ένα φάρο πολιτισμού, στον οποίο η Καβάλα χρωστάει: του χρωστάει το φεστιβάλ Φιλίππων, το θέατρό της, τον κινηματογράφο της, το σκάκι, τον εκπολιτισμό της με αναρίθμητες πολιτιστικές και πολιτικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, με εικαστική παιδεία και λογοτεχνικές εκδόσεις, στην άνυδρη πολιτιστικά επαρχία. Ή μήπως αυτό είναι που τους ενοχλεί και επιλέγουν την πόλωση και τη μόνιμη διάσταση πνευματικού κόσμου και επίσημης Εκκλησίας; Τους θυμίζουμε ότι ο Ελληνικός Διαφωτισμός, κλάδος του μεγάλου κορμού του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, γεννήθηκε και έλαμψε πριν δυό και πλέον εκατονταετίες με πνεύμα ελευθεροφροσύνης.

Συνεπείς στον αγώνα που ξεκινήσαμε και ευγνώμονες στους πνευματικούς ανθρώπους που συνέστησαν τον πολιτισμό της σύγχρονης Καβάλας, απευθύνουμε Προσκλητήριο σε όλους τους ευαίσθητους και συνειδητοποιημένους Καβαλιώτες, όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες, να σηκώσουμε όλοι μαζί τείχος αντίστασης και προστασίας στα σχέδια αφανισμού του ΣΦΓΤ και της Στέγης του και να διαφυλάξουμε εμείς, οι απλοί πολίτες της Καβάλας, την πολιτιστική ιστορία του τόπου μας.

Όλοι την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου ώρα 6μμ στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας για ενημέρωση και συντονισμό του αγώνα μας.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΓΗ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΤΟΥ ΣΦΓΤ ΚΑΒΑΛΑΣ

Προηγούμενο άρθρο

Η ελπίδα δεν είναι μια βεβαιότητα, αλλά να πηγαίνουμε προς

Επόμενο άρθρο

Ο Απ. Παύλος, ο Κ. Παρθένης και μια μοναδική έκθεση για τα 100 χρόνια της Ι.Μ.Φιλίππων