Η Καβάλα και η Δημοτική Ενότητα Ελευθερών του Δήμου Παγγαίου αναφέρονται σε χθεσινή δημοσίευση της Καθημερινής και του Σκάϊ μεταξύ των περιοχών σε όλη την χώρα, οι οποίες ενδιαφέρουν αλλοδαπούς ως προς την αγορά ακινήτων. Η επιτυχία του Νομού Καβάλας είναι μεγαλύτερη αν σκεφθεί κανείς ότι άλλες περιοχές που ενδιαφέρουν τους ξένους για τον ίδιο λόγο είναι η Αθήνα, τα νησιά (Μύκονος κτλ), η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική και δύο ακόμη πόλεις. Καλαμάτα και Βόλος. Ουσιαστικά το ενδιαφέρον για τα ακίνητα του Νομού είναι πολύ μεγάλο αν σκεφθεί κάποιος τον «ανταγωνισμό» μεταξύ άλλων- πιο τουριστικών- περιοχών της χώρας. Αυτή η επιτυχία του Νομού προκύπτει άλλωστε κι από τις συμφωνίες που τελικά συνάπτονται, αυτές φαίνονται από τους ξένους πολίτες που εκδίδουν οικοδομική άδεια στις πολεοδομίες των Δήμων Καβάλας και Παγγαίου. Όλο το ρεπορτάζ της Καθημερινής αναφέρει:
Αυξημένη κατά 25% είναι η ζήτηση για αγορές ακινήτων στην Ελλάδα από υποψήφιους ξένους επενδυτές, συγκριτικά με το 2018. Αμερικανοί, Γερμανοί και Άγγλοι αποτελούν την «κινητήρια δύναμη» των επενδύσεων στην ελληνική αγορά κατοικίας, σύμφωνα με σχετική ανάλυση του δικτύου αγγελιών ακινήτων Spitogatos που δημοσιεύει η Καθημερινή, ενώ έπονται οι Ολλανδοί. Οι Κινέζοι ενδιαφερόμενοι αγοραστές βρίσκονται στην πέμπτη θέση της σχετικής λίστας, επιβεβαιώνοντας αφενός μεν τη σταθερή ζήτησή τους για αγορές ακινήτων, στο πλαίσιο του προγράμματος χορήγησης αδειών παραμονής, αφετέρου δε ότι υπάρχει ακόμα «δρόμος» έως ότου αποδειχθούν η πλέον δυναμική ομάδα ξένων επενδυτών στην ελληνική αγορά ακινήτων. Επί του παρόντος, οι δημοφιλέστερες περιοχές στις οποίες αναζητούν ακίνητα είναι η Τήνος, η Κηφισιά και η Γλυφάδα. Η πρώτη δεκάδα συμπληρώνεται από τους Γάλλους, τους Αυστραλούς, τους Σουηδούς, τους Βούλγαρους και τους Καναδούς.
Υπενθυμίζεται ότι η παραπάνω κατάταξη προκύπτει με βάση τις χώρες που πραγματοποιούν τις περισσότερες αναζητήσεις κατοικιών προς πώληση στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, οι Αμερικανοί, οι οποίοι εμφανίζονται ως οι πλέον κινητικοί δυνητικοί αγοραστές, αναζητούν ακίνητα κυρίως στη Σαντορίνη, τη Γλυφάδα και τη Μύκονο. Αντίστοιχα, οι Γερμανοί ενδιαφέρονται περισσότερο για την αγορά ακινήτων στη Βόρεια Ελλάδα, εστιάζοντας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, την Καλαμαριά και την Καβάλα. Πρόκειται για μια σαφώς διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με το παρελθόν, όταν κινούνταν περισσότερο προς την αγορά εξοχικής κατοικίας της Κρήτης και της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η αλλαγή προσέγγισης καταδεικνύει ενδεχομένως και την αλλαγή του κοινού, καθώς πλέον η τάση είναι περισσότερο προς την κατεύθυνση της επένδυσης με σκοπό την εκμετάλλευση και λιγότερο προς ακίνητα που προορίζονται για ίδια χρήση.