Dark Mode Light Mode

Επιτυχίες για το ακτινίδιο και τα σταφύλια του Ν. Καβάλας

Φωτογραφία αρχείου

Μετά από αρκετό λόγω της περιόδου της πανδημίας, το τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου έκανε χθες γενική συνέλευση.

Συμμετείχαν οι αντιπρόσωποι, η διαδικασία έγινε στο ξενοδοχείο Κούρος της Δράμας. Το τμήμα ήταν και παραμένει ιδιαίτερα δραστήριο, βοηθώντας γενικά τον φορέα προκειμένου να προβληθεί και να είναι -όπως επιβάλλεται- σταθερός συνεργάτης του κράτους. Στην Πρωινή μίλησε πριν τη συνέλευση ο γενικός γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου του τμήματος κ. Γρηγόρης Τιμοσίδης. Σχολίασε διάφορα θέματα, όλα επίκαιρα.

Μεταξύ άλλων είπε για αυτά που έγιναν χθες:

«Σα διοικητικό συμβούλιο είμαστε ικανοποιημένοι από το έργο που κάναμε και στη συνέλευση θα παρουσιάσουμε. Ο φορέας επανήλθε μετά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Επανήλθαμε στους παλιούς γνωστούς ρυθμούς.

Φυσικά και μας επηρεάζει το υπό συζήτηση νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Μας θίγει. Θίγει τους πραγματικούς και έντιμους σε σχέση με το κράτος ελεύθερους επαγγελματίες. Θα κλείσουν μαγαζιά αν όλα όσα προβλέπονται γίνουν νόμος, αν εφαρμοστούν».

Ο κ. Τιμοσίδης σε ερώτηση για την πορεία των αγροτικών προϊόντων του Νομού Καβάλας απάντησε:

«Φέτος με την ελιά συμβαίνει κάτι αξιοσημείωτο. Έχουμε μια μεγάλη μείωση παραγωγής όχι μόνο στην Ελλάδα. Σε όλη τη ζώνη της Μεσογείου. Η μείωση σε όλη αυτήν την παραγωγή, σε όλη αυτήν την περιοχή υπολογίζεται σε ποσοστό από 40 έως 60%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της αξίας του λαδιού. Άρα η ελιά έγινε πολύτιμη και πάρα πολύ ακριβή.

Στο Νομό Καβάλας, στη Θάσο και στη χερσαία περιοχή του Νομού η μείωση της παραγωγής έφθασε σε ποσοστό το 90%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να λείπει το συγκεκριμένο αγροτικό εισόδημα. Έγιναν ενέργειες (για την καταβολή αποζημίωσης).

Κι άλλες καλλιέργειες στο Ν. Καβάλας όπως το καλαμπόκι, η σόγια, ο ηλίανθος είχαν δραματική πτώση της παραγωγής. Υπήρχαν χωράφια στα οποία δεν έγινε συγκομιδή αφού δεν άξιζε τον κόπο να γίνει αυτό. Και για αυτά τα προϊόντα η χρονιά δεν είναι καλή. Έχουμε χαμηλές τιμές και χαμηλές αποδόσεις. Στο καλαμπόκι μέσα στα Τενάγη δεν ξέρω αν οι παραγωγοί μπορούν να πιάσουν τα 900 κιλά.

Τα οποία απαιτούνται για να εισπράξουν την συνδεδεμένη. Κάτι πρέπει να γίνει με το θέμα. Σαν ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ ετοιμάζουμε ένα σχετικό έγγραφο που θα στείλουμε σε κάθε αρμόδιο. Υπάρχουν ζητήματα. Αντίθετα το ακτινίδιο της περιοχής του Νέστου – θα το πω λαϊκά- πάει τρένο.

Τόσο στις αποδώσεις όσο και στις τιμές του. Τα σταφύλια στη δυτική πλευρά του Νομού (ΔΕ Ελευθερών και ΔΕ Ορφανού), μετά από μια 4ετια που ήταν δύσκολη φέτος δείχνουν σημάδια ανάκαμψης. Είχαμε πολύ καλές τιμές. Με χαμηλές έστω παραγωγές. Φέτος ήταν μια κρίσιμη χρονιά για τα σταφύλια. Αν και φέτος δεν πωλούνταν σε καλές τιμές νομίζω ότι θα οδηγούμασταν σε μια οριστική εγκατάλειψη της καλλιέργειας».

Προηγούμενο άρθρο

Φωτογραφίες του Γιώργου Μυτιληνού στο Aparto

Επόμενο άρθρο

Εγκρίθηκε η απόφαση για τον κανονισμό στάθμευσης στην Παναγία