Dark Mode Light Mode

Επιβάλλεται έλεγχος της γείωσης των κτιρίων ειδικά στο κέντρο της πόλης

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα, ίσως και αποκαλυπτική για το πρόβλημα που υπάρχει στην Καβάλα, έγινε το απόγευμα της Δευτέρας.

Οργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Εργολάβων Ηλεκτρολόγων στην αίθουσα συνελεύσεων της Ομοσπονδίας. Εκτός από τα μέλη του συνδέσμου την παρακολούθησαν ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Ιακωβίδης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ κ. Απόστολος Παυλίδης, εκπρόσωπος της ΕΤΕΕΜ ο κ. Κώστας Γκουλούσης και της ΔΕΥΑΚ ο κ. Άγγελος Λογκάρης.

Ήταν επίσης παρόντες δύο μηχανικοί εκπρόσωποι του εκτελούμενου έργου φυσικού αερίου και δύο πρόεδροι συνδέσμων εργολάβων ηλεκτρολόγων. Από τη Θεσσαλονίκη και την Ορεστιάδα. Δυστυχώς την ημερίδα δεν παρακολούθησε εκπρόσωπος του ΔΕΔΔΗΕ (αν και όπως ειπώθηκε, υπήρξε σχετική πρόσκληση).

Στη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκε το πρόβλημα των προβληματικών γειώσεων πολλών κτιρίων στην πόλη. Οι παλιές γειώσεις κτιρίων στηρίζονταν στο μεταλλικό δίκτυο της ΔΕΥΑΚ. Το οποίο σε πολλά σημεία αντικαταστάθηκε από πλαστικούς σωλήνες. Κι έτσι οι γειώσεις δεν υπάρχουν. Αυτό το γεγονός επισημάνθηκε πρώτη φορά και φυσικά δημιουργεί ποικίλους κινδύνους.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργολάβων Ηλεκτρολόγων κ. Παναγιώτης Κωνσταντινίδης είπε περισσότερα για το θέμα. Αυτός άλλωστε εντόπισε την σημαντική εκκρεμότητα: 

«Ο σκοπός της συνάντησης μας χθες ήταν να θίξουμε ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Το λέμε θέμα των προβληματικών γειώσεων. Στο αστικό κέντρο της πόλης αλλά πιθανόν και άλλων πόλεων της χώρας. Μια αναδρομή στο παρελθόν θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε πως δημιουργήθηκε. Όταν κατασκευάζονταν ένα κτίριο ο αγωγός προστασίας συνδέονταν με το κολάρο γείωσης του κεντρικού αγωγού ύδρευσης. Ο οποίος αγωγός συνδέονταν με ένα μεταλλικό δίκτυο υπόγειο. Απλωμένο μέσα στην πόλη.

Το οποίο με τα χρόνια οι ΔΕΥΑ το αντικατέστησαν. Με δίκτυο άλλου υλικού. Με αποτέλεσμα να χαθεί η γείωση. Το ηλεκτρόδιο γείωσης δηλαδή των κτιρίων στο κέντρο της πόλης παλιά ήταν το δίκτυο της ύδρευσης. Αυτό το πρόβλημα η νομοθεσία το έλυσε από το 2007.

Θέτοντας υποχρεωτική τη θεμελιακή γείωση σε όλα τα νέα κτίρια. Τα παλιά όμως; Αυτός ήταν ο σκοπός της συνάντησης μας. Να τονίσουμε το πρόβλημα στις παλιές οικοδομές ή κτίρια, όπου δεν υπάρχει πλέον ηλεκτρόδιο γείωσης. Να δούμε τι πρέπει να κάνουμε από κοινού. Και οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί ΤΕ, οι εγκαταστάτες, ο Δήμος, ο ΔΕΔΔΗΕ, η ΔΕΥΑΚ. Το συμπέρασμα που βγάλαμε είναι ότι αρχικά το πρόβλημα πρέπει να το κάνουμε γνωστό στον κόσμο.

Να καταλάβει ο κόσμος τι πρέπει να γίνει όταν π.χ. καλεί έναν ειδικό για επανέλεγχο της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης του. Κάποιες φορές αυτός ο έλεγχος επιβάλλεται να γίνει μέσω εγγράφου του ΔΕΔΔΗΕ. Τότε ο ηλεκτρολόγος συντάσσει πρωτόκολλο ελέγχου. Ένας από τους ελέγχους που πρέπει να κάνει είναι ο συγκεκριμένος. Το ηλεκτρόδιο γείωσης.

Όταν λοιπόν ενημερώνει τον πελάτη ότι η γείωση δεν είναι η κατάλληλη, ο πολίτης πρέπει να το λαμβάνει σοβαρά υπόψη του. Γιατί η γείωση μας προστατεύει. Έναντι ηλεκτροπληξίας ή ατυχήματος. Ο απλός πολίτης λοιπόν πρέπει να συνεργαστεί με τον ηλεκτρολόγο του.

Να λάβει σοβαρά υπόψη ότι του πει ο ηλεκτρολόγος στη διάρκεια του προαναφερθέντα ελέγχου. Το πρόβλημα αφορά τις κατοικίες που είχαν γειώσεις συνδεδεμένες πάνω στο δίκτυο ύδρευσης. Το οποίο στο μεταξύ αντικαταστάθηκε. Στα περισσότερα κτίρια του κέντρου της πόλης μας. Θα πρέπει όλοι να ασχοληθούμε με το πρόβλημα και να δώσουμε μια λύση».

*Με τη λήξη της ημερίδας ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Ιακωβίδης προσήλθε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (γίνονταν την ίδια ώρα) όπου έκανε μια πρώτη ενημέρωση για όσα είχαν προηγηθεί σε αυτήν.

Προηγούμενο άρθρο

«Αυτό το έγκλημα έρχεται να αποδείξει την αποτυχία μας σαν κοινωνία»

Επόμενο άρθρο

Εκπόνηση μελέτης για την επέκταση υπήνεμου μόλου (μόλος ΝΟΚ)