Dark Mode Light Mode

Επιβεβαιώνει ο Χρήστος Παπαδόπουλος τα αυξημένα κρούσματα σε μαθητές του Ν. Καβάλας

Όλη την προηγούμενη εβδομάδα τα κρούσματα στο Ν. Καβάλας δεν μειώθηκαν. Δεν μειώθηκαν καθόλου. Ίσα ίσα που μπορεί και να συνέβη το αντίθετο.

Η Πρωινή εκτιμά ότι η (μικρή) αύξηση οφείλεται στα κρούσματα που προέκυψαν σε μαθητές. Ο κ. Χρήστος Παπαδόπουλος, διευθυντής Υγείας της ΠΕ Καβάλας, φαίνεται να συμφωνεί. Αναφέρει άλλωστε 10 έως 15 κρούσματα την ημέρα (την προηγούμενη εβδομάδα) σε μαθητές. Κυρίως στο χερσαίο τμήμα του Νομού.

Η συνέντευξη

Ερ: Πως είναι η κατάσταση στα σχολεία; Η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στους μαθητές;

Απ: Έχουμε καθημερινά κρούσματα, μέσο όρο γύρω στα 10 με 15 την ημέρα. Αυτό σε διάφορα σχολεία, σε όλες τις βαθμίδες. Θα συνεχιστεί αυτή η αύξηση. Λιγότερο κάπως είναι στη Θάσο. Κοιτάξτε με το ξεκίνημα των σχολείων, ξεκίνησαν και τα κρούσματα. Η αύξηση των κρουσμάτων γενικά είχε και την αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία. Τα σχολεία αντανακλούν τη διασπορά στην κοινότητα. Δείχνουν την εικόνα. Βεβαίως η διασπορά συνεχίζεται μέσα στο σχολείο και επιστρέφει στην οικογένεια.

Ερ: Τα παιδιά νοσούν ήπια όπως ξέρουμε, όπως γίνεται γνωστό;

Απ: Ναι. Από τα παιδιά δεν περιμένεις να έχεις βαριές εικόνες. Σπανίως ακούμε κάποιες περιπτώσεις ενός παιδιού να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ ή να χάσει τη ζωή του. Όταν έχεις δεκάδες χιλιάδες κρούσματα, αν έχεις εκατό χιλιάδες κρούσματα σε παιδιά ένα από αυτά μπορεί να έχει αρνητική εξέλιξη.

Ερ: Η κατάσταση που μας περιγράφεται με 10-15 κρούσματα σε σχολεία, μας λέτε ότι θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα;

Απ: Κάποια μοντέλα επιδημιολογικά που βλέπω, δείχνει ότι θα επιδεινωθεί η κατάσταση τους επόμενους ένα-δυο μήνες. Είναι λογικό, γιατί βλέπετε πως είναι ο καιρός σήμερα. Αν θα αρχίσει να ψυχραίνει -που ήδη έχει αρχίσει- και θα κλειστούν και τα παράθυρα, θα είναι λοιπόν οι συνθήκες μέσα σε κλειστούς χώρους με λιγότερο αερισμό άρα πιο ευνοϊκές για τη διασπορά του κορωνοϊού. Από τη στιγμή που δεν έχουμε και πλέον μέτρα για να σταματήσουμε τη διασπορά γιατί όπως βλέπετε έχουν ανοίξει τα πάντα, η κυκλοφορία είναι ελεύθερη κτλ. Τα παιδιά πρέπει να τηρήσουν τη μάσκα στο σχολείο η οποία όσο μπορεί να κρατήσει αυτή τη διασπορά. Δεν είναι εύκολο.

Ερ: Θα συνεχιστεί καιρό ακόμη το «κόκκινο» στο νομό Καβάλας;

Απ: Ναι βέβαια, έτσι πιστεύω. Τα μέτρα αυτά που υπήρχαν στο «κόκκινο», η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τη μια και η μουσική, δεν ήταν κάτι που περίμενα ότι θα αποδώσουν. Τα πάρτι γινόταν το καλοκαίρι και εκεί χάσαμε το παιχνίδι. Εκεί έγινε η μεγάλη διασπορά.

Ερ: Υποτίθεται ότι είμαστε εμβολιασμένοι, όχι σε μεγάλο βαθμό αλλά σε ικανοποιητικό.

Απ: Το εμβόλιο δε σταματά τη διασπορά. Το εμβόλιο σταματά τις διασωληνώσεις, τους θανάτους. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Ελάχιστα επηρεάζει τη διασπορά στην κοινότητα και τις μολύνσεις. Μπορούν και οι εμβολιασμένοι να μολυνθούν, σε μικρότερο βαθμό από τους ανεμβολίαστους  αλλά μπορούν και να μεταδώσουν. Οι μελέτες δείχνουν ότι έχουν το ίδιο ιικό φορτίο. Το εμβόλιο είναι για να μας προστατεύσει, να μην νοσήσουμε βαριά. Πάρτε το παράδειγμα της Σιγκαπούρης, μια χώρα που έχει περίπου 85% επίπεδο εμβολιασμού, τρίτη στον κόσμο και έχει τεράστια αύξηση αυτή τη στιγμή στη διασπορά.  Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

Ερ: Το κράτος μας λέει με τον τρόπο του ότι τέλος τα lockdown και ότι πρέπει να μάθουμε να συνηθίσουμε, να υπάρχουμε με τον κορωνοϊό και να δραστηριοποιούμαστε περίπου όπως παλιά. Αυτό είναι το μήνυμα των υπουργείων και των πολιτικών.

Απ: Ναι αλλά δεν μπορεί όμως να γίνει διαφορετικά. Δεν μπορούμε να έχουμε πλέον lockdown, η οικονομία δεν αντέχει καθόλου. Δεν υπάρχει πλέον καμία ανοχή στην οικονομία, ούτε και στην κοινωνία. Θα είναι και ένας ιός ο οποίος θα μείνει. Ο ιός αυτός υπάρχει παντού και εξαπλώνεται παντού και δεν πρόκειται να εξαφανιστεί.

Ερ: Θα είναι σαν τη γρίπη;

Απ: Ναι ακριβώς. Θα χρειάζεται κάθε χρόνο εμβόλιο. Σαν τη γρίπη μόνο που είναι πιο θανατηφόρος. Θα χρειάζεται κάθε χρόνο εμβόλιο σε συνδυασμό με κάποιο χάπι, τα οποία θα μας προστατεύουν. Η πιθανότητα οι εμβολιασμένοι όταν έρθουν σε επαφή με τον ιό είναι μεγάλη να το περάσουνε ελαφριά.

Ερ: Ένας γονέας, πατέρας, μητέρα που το παιδί του πάει στο σχολείο, τι να κάνει για να μην γυρίσει το παιδί άρρωστο;

Απ: Κοιτάξτε τα παιδιά δραστηριοποιούνται όχι μόνο στο σχολείο αλλά και αλλού όπως στα φροντιστήρια, σε αθλητικές δραστηριότητες, παιχνίδι έξω με τους φίλους. Αυτό που πρέπει να προσέξουν στα παιδιά είναι να τα περιορίσουν λίγο σε αυτό το κομμάτι. Στο σχολείο δεν μπορεί να κάνει πολλά. Φοράει τη μάσκα του. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να προστατεύσει το σχολείο. Αν δει δηλαδή το παιδί του κάποιο πρωί να έχει συμπτώματα, να μην το στείλει. Βλέπουμε και αυτά. Πολλοί γονείς να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο με συμπτώματα. Αυτό είναι ακόμη χειρότερο. Με αυτό τον τρόπο βοηθάνε να υπάρχει η μετάδοση. Στο σχολείο όταν τηρούνται τα μέτρα, περιορίζεται κάπως η μετάδοση. Το παιδί όμως είναι παιδί και θα παίξει και με τους φίλους του το απόγευμα, θα πάει και αλλού, θα πάει και στο ποδόσφαιρο, θα πάει και στο μπάσκετ, θα πάει και στο μπαλέτο. Δεν είναι μόνο το σχολείο που μπορεί να γίνει η  μετάδοση.

Προηγούμενο άρθρο

Pink Ribbon Cocktail: Δήμος Καβάλας και Σωματείο Καφεζυθοπωλών ενισχύουν το Σύλλογο Καρκινοπαθών της πόλης

Επόμενο άρθρο

Φώτης Πούλος: Να μειωθεί η φορολογία στα καύσιμα