Dark Mode Light Mode

Έργα αυτεπιστασίας και έργα μέσω δημοπρασιών και εργολάβων: Συνέντευξη Θόδωρου Μουριάδη

Ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης σχολίασε χθες τα θέματα των έργων.

Αυτών που γίνονται με αυτεπιστασία κι αυτών που γίνονται με ιδιώτες εργολάβους (μέσω δημοπρασιών). Εξήγησε γιατί το γενικότερο σύστημα οδηγεί την αυτοδιοίκηση σε έργα που δημοπρατούνται και εκτελούνται από εργολάβους. Σχολίασε τα εμπόδια που ανακύπτουν στην εξέλιξη και στην ολοκλήρωση των δύο έργων στον Αμυγδαλεώνα.

Η συνέντευξη

Ερ: Γιατί ο Δήμος Καβάλας δεν κάνει συχνότερα έργα αυτεπιστασίας; Μιας και γίνονται γρήγορα και με χρήματα δικά του.

Απ: Ποιος σας είπε ότι δεν κάνει; Ο Δήμος Καβάλας κάνει έργα αυτεπιστασίας και έχει αρκετά αλλά δεν φαίνονται όπως αυτό με τα LED στην Κηπούπολη. Αυτό το έργο φάνηκε. Έργα αυτεπιστασίας γίνονται συνέχεια. Στα σχολεία, στα πεζοδρόμια, κάνουμε έργα αυτεπιστασίας. Αυτά είναι μικρά και είναι πολλά. Δεν είναι τα εντυπωσιακά που γινότανε κάποτε, ιδίως επί εποχής του Λευτέρη Αθανασιάδη. Τότε υπήρχαν στις περιόδους από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο προσλήψεις περίπου 200 άτομα στην αυτεπιστασία! Καταλαβαίνετε λοιπόν τι κόσμος υπήρχε και τι δουλειές μπορούσανε να κάνουν.

Ερ: Ένας Δήμος όπως είναι ο Δήμος Καβάλας δεν μπορεί να κάνει το ίδιο; Να πάρει 200 άτομα για τα έργα αυτεπιστασίας;

Απ: Όχι, γιατί σου λέει το κράτος για να πάρεις 200 άτομα, πρέπει να έχεις χρήματα να πληρώσεις αυτά τα 200 άτομα. Καταλαβαίνεται ότι ο Δήμος δεν διαθέτει πλέον αυτά τα χρήματα για να μπορέσει να πάρει τόσα άτομα. Υπήρχε ένα πρόγραμμα τότε (εποχή Γεννηματά), όπου έδιδαν χρήματα στους Δήμους ακριβώς για να γίνονται τα έργα αυτεπιστασίας. Ήταν περίπου κάτι όπως αυτό που γίνεται με την κοινωφελή εργασία τώρα. Τώρα είναι πολύ πιο γενικό. Τότε ήταν στοχευμένο σε έργα.

Ερ: Τώρα έχει αλλάξει το πράγμα. Σου λέει το κράτος σου δίνω πρόγραμμα π.χ. «Φιλόδημος», π.χ. «Τρίτσης». Μπες στο πρόγραμμα και δημοπράτησε.

Απ: Τώρα είναι αυτό. Υπάρχουν τα προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ, ο «Φιλόδημος» , ο «Αντώνης Τρίτσης». Σου λένε πάρε από εκεί χρήματα και δημοπράτησε.

Ερ: Υπάρχουν οι περιπτώσεις των κακών εργολάβων, όπου τα χέρια των Δήμων είναι δεμένα. Για παράδειγμα στον Αμυγδαλεώνα με την ύδρευση και το γυμναστήριο. Εκεί δεν έχει επιλογές ο Δήμος εφόσον ο εργολάβος δεν κάνει τη δουλειά του.

Απ: Ακριβώς. Καταρχήν θέλω να πω για το έργο ύδρευσης του Αμυγδαλεώνα. Όταν ο Δήμος είδε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει το έργο με το συγκεκριμένο εργολάβο, κάναμε όλες τις διαδικασίες για να το βγάλουμε έκπτωτο. Το βγάλαμε έκπτωτο. Για να οριστικοποιηθεί όμως η απόφαση μας έπρεπε να πάει για έγκριση και στο τεχνικό συμβούλιο στην Κομοτηνή. Το τεχνικό συμβούλιο στην Κομοτηνή τον δικαίωσε και είπε ότι να μην το καταστρέψουμε τον άνθρωπο, να τον αφήσουμε να δουλέψει. Έτσι τον ξαναέχουμε πάλι στο κεφάλι μας και θα ξανά κάνουμε πάλι διαδικασίες γιατί όπως καταλαβαίνετε ο συγκεκριμένος εργολάβος δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

Ερ: Δουλεύει σήμερα στο έργο;

Απ: Αν δουλεύει με δυο εργάτες, είναι δυνατό να τελειώσει το έργο; Ένα τόσο μεγάλο έργο; Φέρνει επίσης υλικά όχι αυτά τα οποία πρέπει να είναι. Είναι δυνατόν να προχωρήσει το έργο; Δεν υπάρχει περίπτωση να τον αφήσουμε να βάλει υλικά πέρα των προβλεπόμενων προδιαγραφών.

Ερ: Το έργο στο γυμναστήριο του Αμυγδαλεώνα;

Απ: Για το έργο στο γυμναστήριο του Αμυγδαλεώνα ο ανάδοχος είχε δυο δικαιολογίες. Η μια δικαιολογία ήταν ο κορωνοϊός όπου δεν μπορούσε να μετακινηθούν συνεργεία εκείνη την περίοδο. Στη συνέχεια οι 6 μήνες παράταση που δώσανε για την ενεργειακή κρίση. Απόφαση γενική. Του κράτους. Αυτή τη στιγμή το γυμναστήριο είναι σχεδόν έτοιμο, δηλαδή αυτό που χρειάζεται είναι το τρίψιμο του πατώματος τουλάχιστον εσωτερικά, το βερνίκωμα και να σουλουπωθούνε κάποιες λαμαρίνες που χρειάζονται στις εξέδρες. Παρόλα αυτά καθυστερεί διότι πατάει στο γράμμα του νόμου που λέει ότι πρέπει να γίνει πρώτα ο ανακεφαλαιωτικός πίνακας για τις επιπλέον εργασίες. Έχει το δικαίωμα μέχρι να εγκριθεί  αυτό να καθυστερήσει τις εργασίες.

Ερ: Τα δυο παραδείγματα δείχνουν ότι υπάρχει πάντα ένα ρίσκο στο ότι δημοπρατώ και έχω να κάνω με ανάδοχο. Αν ο ανάδοχος δεν είναι καλά, έχει μπλέξει ο Δήμος, η Περιφέρεια κτλ.

Απ: Ακριβώς. Υπάρχουν έργα τα οποία έχουν τρέξει κανονικά παρόλο το γεγονός ότι υπήρχαν αυτές οι γνωστές δυσκολίες της εποχής. Το έργο έτρεξε γιατί ο εργολάβος ήτανε συνειδητοποιημένος και προσπαθούσε να τελειώσει το έργο. Υπάρχουν και οι άλλοι.. Δυστυχώς υπήρχε και το σύστημα με τις μεγάλες εκπτώσεις. Αυτό πριν την κρίση. Τώρα τα πράγματα έχουν λίγο τακτοποιηθεί. Δίνανε μεγάλες εκπτώσεις σε ένα έργο όπως είναι η ύδρευση. 52% έκπτωση! Λες πως θα βγει αυτός κάνοντας το έργο… Επίσης δε σου δίνει δικαίωμα να τον απορρίψεις. Τώρα το έχουνε κάνει και αυτό, ημίμετρο μεν αλλά το έχουνε κάνει. Αν η διαφορά της έκπτωσης μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου είναι πάνω από τις 10 μονάδες.

Προηγούμενο άρθρο

Μια εβδομάδα αργότερα η μετακόμιση

Επόμενο άρθρο

Νέα παράταση στο έργο ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης!