Σε δύο πλατείες, με δύο χωριστές συγκεντρώσεις, γιορτάστηκε και χθες στην πόλη μας η εργατική Πρωτομαγιά. Όσο κι αν η πορεία του ΠΑΜΕ κατέληξε στην πλατεία του Καπνεργάτη (όπου έγινε η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων), οι δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις δεν ευνοούν την ουσία των κινητοποιήσεων. Θα πρέπει παρόλα αυτά να συνηθίσουμε; Αυτό φαίνεται αφού στην Ελλάδα όλα είναι αλλιώς. Ακόμη και η εργατική Πρωτομαγιά, ακόμη και οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Υποχρεωτικά το ρεπορτάζ «μοιράζεται». Δίνουμε προτεραιότητα στην συγκέντρωση της πλατείας Καπνεργάτη όπου ξεχώρισαν τα… μπλε μπλουζάκια που λόγω της βελτίωσης του καιρού ξαναφορέθηκαν από τους απολυμένους των λιπασμάτων. Περίπου 100 από αυτούς που απολύθηκαν δήλωσαν την παρουσία τους. Περισσότεροι ήταν οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια, φορούσαν πορτοκαλί μπλουζάκια. Λίγοι δημόσιοι υπάλληλοι και αρκετοί συνδικαλιστές που μεταξύ των άλλων εκπροσώπησαν: Τους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, στα Αστικά λεωφορεία, στη ΔΕΥΑΚ, στην ΕΛΜΕ, στους δασκάλους – νηπιαγωγούς κτλ.
Στην πλατεία Καπνεργάτη ήταν επίσης ο βουλευτής Τάκης Εμμανουηλίδης, η Δήμαρχος, ο περιφερειακός σύμβουλος Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Άρης Βέρρος, ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μουρτασάγας, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξ. Κροκίδης κτλ. Εκπροσωπήθηκαν τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΛΑ.Ε. Συνολικά στην πλατεία Καπνεργάτη οι συγκεντρωμένοι ξεπέρασαν τους 300.
Πριν την έναρξη των ομιλιών ο Τάκης Εμμανουηλίδης περικυκλώθηκε από απολυμένους της ΒΦΛ. Κάποιοι του είπαν ότι οι ενέργειες της Κυβέρνησης δεν έχουν αποτέλεσμα, άλλοι του περιέγραψαν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουν. Ο κ. Εμμανουηλίδης απάντησε ότι τόσο οι 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Κυβέρνηση κάνουν ότι μπορούν. Αναφέρθηκε σε οικονομικές εκκρεμότητες της ΒΦΛ σε ΔΕΗ και ΔΕΠΑ τονίζοντας ότι ασκούνται πιέσεις και στις δύο δημόσιες επιχειρήσεις. Στην ομιλία του ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΒΦΛ Νίκος Βογιατζίδης άσκησε κριτική και στη κυβέρνηση και στο σύνολο των τοπικών παραγόντων για τη στάση τους. Κατηγόρησε τον επιχειρηματία Λαυρεντιάδη και κατέληξε λέγοντας «… θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ως το τέλος».
Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων. Όσο αυτή γίνονταν από εκπροσώπους σωματείων το κοινό παρακολουθούσε σιωπηλό. Μόλις ανακοινώθηκε η κατάθεση από πλευράς της Δημάρχου, αυτή αποδοκιμάστηκε. Οι αποδοκιμασίες προέρχονταν από τους απολυμένους της ΒΦΛ. Συνεχίστηκαν από ομάδα αντιεξουσιαστών. Αποδοκιμασίες ακούστηκαν επίσης (κυρίως από τους αντιεξουσιαστές) όταν στεφάνι κατέθεσε ο Μ. Δράκος πρόεδρος της ΝΟΔΕ, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η κατάσταση φάνηκε να ξεφεύγει αλλά δεν δόθηκε συνέχεια. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Όταν η πορεία άρχιζε από την πλατεία Καπνεργάτη τότε στην πλατεία Ελευθερίας ξεκινούσε η εκδήλωση του ΠΑΜΕ. Βασικός ομιλητής ήταν ο Αναγνώστης Καραμπατζάκης ενώ χαιρετισμό εκ μέρους της ΠΑΣΕΒΕ έκανε ο Δ. Καγιάσας. Είχε προηγηθεί μουσικό πρόγραμμα. Η πορεία του ΠΑΜΕ κατέληξε στην πλατεία του Καπνεργάτη. Στην πλατεία Ελευθερίας οι συγκεντρωμένοι φίλοι και μέλη του ΠΑΜΕ ήταν περισσότεροι από 200.