Το αργότερο τον προσεχή Απρίλιο η Αρχαιολογική Υπηρεσία Καβάλας θα αρχίσει το έργο της – με τη διαδικασία της αυτεπιστασίας- στην αρχαία Εγνατία οδό.
Και στο τμήμα πλησίον της πόλης (περιοχή Βύρωνα). Στόχο έχει την συντήρηση και την ανάδειξη του μνημείου, τον γενικότερο ευπρεπισμό μιας περιοχής που έχει αρκετή επισκεψιμότητα αλλά με το συγκεκριμένο έργο θα επιδιωχθεί να αυξηθεί.
Το έργο θα γίνει με χρήματα της υπηρεσίας κι αφορά τμήμα της αρχαίας Εγνατίας στο οποίο κατά το παρελθόν έγιναν κι άλλες ίδιες προσπάθειες.
Ορισμένες από αυτές μάλιστα, οι περισσότερες, έγιναν από το Δήμο Καβάλας. Πιο γνωστό είναι το έργο που έκανε προ 15 περίπου ετών στην αρχαία Εγνατία οδό η τότε διοίκηση του κ. Στάθη Εριφυλλίδη.
Δυστυχώς ο χαμηλός και κατάλληλος φωτισμός και οι άλλες παρεμβάσεις (κιόσκι, παγκάκια κτλ) έγιναν γρήγορα στόχος βανδαλισμών. Όλα καταστράφηκαν και από εκείνο το έργο σήμερα υπάρχουν μόνο κάποια … ενθύμια. Απομεινάρια.
Κι ενώ ο Δήμος Καβάλας προετοίμαζε παρόμοιο έργο, κι αυτό θα γίνονταν την προσεχή Άνοιξη, η Αρχαιολογική υπηρεσία παρεμβαίνει με το δικό της. Στο οποίο φυσικά και δίδεται προτεραιότητα.
Η ίδια υπηρεσία μάλιστα έχει ωριμάσει την παρέμβαση της σε μεγάλο βαθμό.
Είναι με λίγα λόγια απόλυτα έτοιμη. Θα αφορά το γνωστό σημείο όπου τελειώνουν τα σπίτια της συνοικίας του Βύρωνα κι αρχαία Εγνατία οδός συνεχίζεται εντός του περιαστικού δάσους. Σύμφωνα με πληροφορίες έως και κοντά στον Διόνυσο.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει συνεργασία με το Δήμο ώστε κι αυτός να εμπλακεί στην παρέμβαση, συμπληρώνοντας τα βασικά στοιχεία του έργου της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Ο Δήμος Καβάλας και η αρχαιολογική υπηρεσία συνεργάζονται άλλωστε και στο έργο που σιγά σιγά τελειώνει στο γνωστό οικόπεδο Κρέη, περιοχή παλαιού υδραγωγείου.
Με την νέα ευκαιρία ο Δήμος Καβάλας σκοπεύει να δημιουργήσει κοντά στο Διόνυσο ένα σημείο στάθμευσης οχημάτων από το οποίο θα διευκολύνεται η πρόσβαση των πολιτών στην αρχαία Εγνατία οδό.
Το σημαντικό αυτής της υπόθεσης είναι πάντα το ίδιο. Τι θα συμβεί στην περιοχή με την ολοκλήρωση των εργασιών αφού ότι κατασκευαστεί θα είναι εύκολο να καταστραφεί. Δυστυχώς δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα σε αυτό το ζήτημα.
Θα καταβληθεί προσπάθεια τα υλικά να είναι ανθεκτικά, το ίδιο και το ουσιαστικό μέρος των παρεμβάσεων.