Dark Mode Light Mode

Ερώτηση στη Βουλή για τις αποζημιώσεις των αγροτών στους Αντιφιλίππους

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης των αγροτών των Αντιφιλίππων, που δεν αποζημιώθηκαν για τις συνέπειες από τη συντριβή αεροπλάνου στις αγροτικές εκτάσεις τους ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Δράμας κ. Νικολαΐδης κατέθεσε στη Βουλή την ακόλουθη ερώτηση:

Όπως είναι γνωστό στις 16 Ιουλίου του 2022 αεροσκάφος τύπου Αντόνοφ, το οποίο μετέφερε φορτίο με τόνους πυρομαχικών, κατέπεσε στην περιοχή Αντιφιλίππων της Π.Ε. Καβάλας.

Το τραγικό αυτό δυστύχημα εκτός από τις ανθρώπινες απώλειες των όσων επέβαιναν σε αυτό, προκάλεσε περαιτέρω και τεράστια καταστροφή στις καλλιέργειες των αγροτών τόσο στο σημείο που κατέπεσε το αεροσκάφος όσο και στην ευρύτερη περιοχή και συγκεκριμένα στους οικισμούς Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου.

Μετά την πτώση και για μεγάλο χρονικό διάστημα δεσμεύτηκε έκταση πολλών στρεμμάτων και οι αγρότες δεν μπορούσαν να καλλιεργήσουν τα αγροκτήματά τους. Συγκεκριμένα δεσμεύτηκε από τις στρατιωτικές δυνάμεις μια περιοχή 500 στρεμμάτων, στην οποία είχε καταστραφεί ολοσχερώς το δίκτυο άρδευσης.

Μάλιστα, λόγω απαγόρευσης εισόδου στη συγκεκριμένη περιοχή (έως και τις 30/9/2022) δεν ήταν δυνατή η αποκατάσταση της ζημιάς στο δίκτυο. Σύμφωνα με στοιχεία από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αντιφιλίππων, λόγω της μη άρδευσης 467 στρέμματα υπέστησαν απώλεια της τάξεως του 70%, ενώ 33 καλλιεργήσιμα στρέμματα υπέστησαν ολική καταστροφή λόγω της πτώσης.

Ευθύς οι παραγωγοί της περιοχής αυτής, ανέδειξαν το μείζον αυτό πρόβλημα προκειμένου να λάβουν από το κράτος τις εύλογες αποζημιώσεις για τις ζημίες που υπέστησαν, πλην όμως έως σήμερα παρά τις όποιες προσπάθειες ουδεμία λύση έχει εξευρεθεί.

Οι όποιες υποσχέσεις για επίλυση από μέλη της κυβέρνησης και κυβερνητικούς Βουλευτές δεν είχαν αντίκρισμα και δύο χρόνια μετά την τεράστια καταστροφή που υπέστησαν, οι αγρότες της συγκεκριμένης περιοχής αναμένουν ακόμη να λάβουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται για τις απώλειες που είχαν.

Εν όψει των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι κύριοι Υπουργοί: Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να καταβληθούν το συντομότερο δυνατόν οι αποζημιώσεις στους αγρότες των ως άνω περιοχών, οι οποίοι υπέστησαν τεράστιες και ανυπολόγιστες καταστροφές στις καλλιέργειες των αγροκτημάτων τους;

Προηγούμενο άρθρο

Μεγάλη η καθυστέρηση όταν η οικοδομική άδεια πρέπει να εγκριθεί από την Αρχαιολογική υπηρεσία! (συνέντευξη)

Επόμενο άρθρο

Διεθνές τουρνουά σκάκι στη Μεγάλη Λέσχη και στο 12ο Δημοτικό