Η βουλευτής της Ν.Δ. από τη Θεσσαλονίκη κα Έλενα Ράπτη, κατέθεσε ερώτηση στη βουλή, με αφορμή πρόσφατα περιστατικά που αφορούν σφαγή ζώων χωρίς αναισθητικό σε σφαγείο κοντά στο Κοκκινόχωμα. Η ερώτηση που απευθύνεται στον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, αναφέρει τα ακόλουθα:
Κύριε υπουργέ, πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες με απόφαση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και υπογραφή του γενικού γραμματέα του υπουργείου ανάπτυξης και τροφίμων έχει επιτραπεί σφαγιασμός αμνών λατρευτικού τύπου (δηλαδή χωρίς την προηγούμενη αναισθητοποίηση των ζώων) σε σφαγείο της Καβάλας.
Το άρθρο 2 του νόμου 1197/1981 προβλέπει πως «Απαγορεύεται η θανάτωση θηλαστικών εις τα σφαγεία εφ΄ όσον δεν προηγηθεί της αφαιμάξεως αναισθητοποίησης επενεργούσα ακαριαίως».
Το 2009, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε έναν Ευρωπαϊκό Κανονισμό (1099/2009) με τον οποίο αναγνωρίζει ότι για χάρη «θρησκευτικών ελευθεριών» θα επιτρέπονται οι τελετουργικές σφαγές ζώων. Ο εν λόγω κανονισμός τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2013, αλλά περιλαμβάνει μια εξαίρεση στο άρθρο 26 που προβλέπει πως: «Ο παρών κανονισμός δεν εμποδίζει τα κράτη μέλη να διατηρούν σε ισχύ εθνικούς κανόνες που αποσκοπούν να εξασφαλίσουν ευρύτερη προστασία των ζώων κατά τη θανάτωσή τους και οι οποίοι ίσχυαν κατά το χρόνο έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού».
Με βάση τα παραπάνω και επειδή το θέμα της σφαγής ζώων λατρευτικού τύπου προς εξαγωγή μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις από τη ζήτηση που προκύπτει κυρίως από ισλαμικές χώρες, ερωτάσθε κύριε υπουργέ:
-Πόσα ζώα λατρευτικού τύπου θανατώνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα με αποφάσεις που επιτρέπουν τη σφαγή τους χωρίς αναισθητοποίηση;
-Γνωρίζετε ποιος είναι ο ετήσιος εξαγωγικός κύκλος εργασιών από αυτή την πηγή και από ποιες χώρες προέρχεται;
-Έχει η χώρα μας το δικαίωμα να μην εφαρμόσει τη σφαγή αυτού του τύπου κι αν ναι, εφαρμόζει αυτό το δικαίωμα;