Τεράστια είναι η καταστροφή στο νησί της Θάσου από τις πυρκαγιές του Σεπτέμβρη. Τα καμένα δάση, οι δασικές εκτάσεις και οι γεωργικές καλλιέργειες υπολογίζονται σε 70.000 στρέμματα. Τεράστιες είναι οι επιπτώσεις σε μελισσοκόμους, αγρότες και κτηνοτρόφους Κάηκαν σταβλικές εγκαταστάσεις, ζώα και εκατοντάδες κυψέλες με μελίσσια. Επιπτώσεις όμως θα υπάρξουν σε όλους τους μελισσοκόμους του νησιού. Η παραγωγή θα μειωθεί σημαντικά και οι απώλειες στο εισόδημά τους θα είναι μεγάλες. Άλλωστε η Θάσος καλύπτει το 36% της παραγωγής μελιού στη χώρα.
Πολύ μεγάλη είναι η καταστροφή και στην ελαιοπαραγωγή του νησιού, καθώς κάηκαν δεκάδες χιλιάδες ελαιόδεντρα. Αυτό αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για τους ελαιοπαραγωγούς που ήδη βρίσκονται σε δεινή θέση (ΚΑΠ, εξευτελιστικές τιμές, ζημιές από δάκο κ.ά.)
Η πείρα δε όσον αφορά την καταβολή αποζημιώσεων δεν εμπνέει καμία αισιοδοξία. Να σημειωθεί ότι από τη φωτιά του 2013 στην Καλλιράχη, οι πληγέντες αγρότες ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις τους.
Επιπρόσθετα αναμένεται να οξυνθούν τα προβλήματα στην υδροδότηση και την άρδευση, που αντιμετωπίζει το 80% του νησιού, αφού θα αυξηθεί η επιφανειακή απορροή των βρόχινων νερών τα οποία συγκρατούνταν από τα δασικά οικοσυστήματα που κάηκαν και συνέβαλλαν στην αύξηση των υπόγειων αποθεμάτων του υδροφόρου ορίζοντα, αυξάνοντας και τον κίνδυνο πλημμυρών.
Έργα υποδομής, που θα μπορούσαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα, δεν υλοποιούνται, όπως π.χ. οι μελέτες για το φράγμα Πρίνου δεν έγιναν ποτέ ενώ το φράγμα των Μαριών εγκαταλείφθηκε.
Το Δασαρχείο της Θάσου, που έχει την συνολική διαχειριστική και δασοπολιτική ευθύνη των δασών και δασικών εκτάσεων του νησιού, έχει μείνει με δύο δασολόγους, δύο δασοπόνους και δύο δασοφύλακες. Τα κονδύλια που είχε για την αντιπυρική προστασία περιορίζονται μόνο στη διάνοιξη και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, τη διάνοιξη των δασικών οδών, καθαρισμούς του δάσους και αναγεννητικές υλοτομίες ήταν μόλις 42.000 ευρώ.
Ο Δήμος, για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, που διαχειρίζεται, δεν χρηματοδοτείται για τέτοια έργα, ενώ έχει μόλις 3 δασοφύλακες.
Στο νησί λειτουργεί ένα Πυροσβεστικό κλιμάκιο με 16 μόνιμους υπαλλήλους, 30 πενταετούς και 17 εποχικούς, ενώ υπάρχει αίτημα εδώ και χρόνια για δημιουργία Πυροσβεστικού κλιμακίου και στο νότιο τμήμα του νησιού. Εξαιτίας δε, της έλλειψης προσωπικού λειτουργεί μόνο το ένα από τα τρία πυροφυλάκια του νησιού, αυτό που βρίσκεται στο Λιμένα και η φύλαξη στο υπόλοιπο νησί γίνεται με 5 περιπολικά.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για:
- Να παρθούν όλα τα μέτρα για την αποκατάσταση του καμένου δάσους. Άμεση κήρυξη των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέων χωρίς καμιά απολύτως εξαίρεση. Καμιά αλλαγή χρήσης και ιδιοκτησίας.
- Να γίνει άμεση καταγραφή όλων των ζημιών σε αγροτική παραγωγή, οικονομική δραστηριότητα, σπίτια και οικοσκευές και να υπάρξει πλήρης αποζημίωση στο 100% από το κράτος.
- Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους των περιοχών που πλήγηκαν και υπέστησαν ζημιές για την κάλυψη των αναγκών της παράγωγης (ζωοτροφών κλπ) και εξασφάλιση των προϋποθέσεων συνέχισής της παράγωγής τους (χώροι βοσκής, μελισσοκομείων κλπ) καθώς και μέτρα ανακούφισης των πληγέντων όπως πάγωμα οφειλών – δανείων στις τράπεζες και στο δημόσιο, έκτακτη οικονομική στήριξη, απαλλαγή από φόρους και τέλη.
- Άμεση ενίσχυση αρμόδιων δυνάμεων δασοπυροπροστασίας – δασοπυρόσβεσης και νέα σύγχρονη μελέτη αντιπυρικής προστασίας στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων του νησιού
- Να γίνουν, με την αντίστοιχη κρατική χρηματοδότηση, όλα τα απαραίτητα αντιδιαβρωτικά-αντιπλημμυρικά έργα για την προστασία των χωριών και την αποκατάσταση του δάσους.
Ο βουλευτής |
Γιάννης Δελής |