Γράφει ο Στάθης Χαρπαντίδης
Από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 υπήρχε στη παραλία του Οφρυνίου (Τούζλα για τους ντόπιους) η ταβέρνα του «Τίτη» μια απλή, τίμια και παλαιάς κοπής ταβέρνα με «μπαλκονάκι» στη θάλασσα που λειτουργούσε ο παππούς των σημερινών ιδιοκτητών.
Έβρισκες πάντα νόστιμα μεζεδάκια του βουνού και της θάλασσας, κρέατα από τον χασάπη του χωριού, ψάρια και θαλασσινά από τα καΐκια των συγχωριανών του. Σήμερα στη θέση του βρίσκεται το “Kasta beach Hotel” και στο ισόγειο του λειτουργεί το ομώνυμο εστιατόριο.
Φέτος τη κουζίνα διευθύνει ο chef Λάκης Σταματάκης με σημαντική προϋπηρεσία σε εστιατόρια της Φιλιππούπολης και της Ανατολικής Μακεδονίας. Κυρίαρχο στοιχείο στο μενού είναι η ελληνική παράδοση και οι μεσογειακές γεύσεις τα πιάτα δουλεμένα με έμπνευση και σύγχρονες τεχνικές υμνούν τις διαλεγμένες πρώτες ύλες από κάθε γωνιά της Μακεδονίας.
Στα κρέατα κυριαρχεί ο νεωτερισμός, ψυγεία σιτέματος φουλαρισμένα με ιδιαίτερα κρέατα ωρίμανσης και τις αντίστοιχες κοπές. Αυτόν το μήνα ο chef ωριμάζει μοσχαρίσιο μπον φιλέ και ελληνικό Rib eye, ενώ ετοιμάζει και μια σειρά από steak που θα τα εμποτίσει με παλαιωμένο τσίπουρο από την κοιλάδα του Ξηροποτάμου Δράμας.
Για τους λάτρεις των θαλασσινών γεύσεων πάντα η ψαριέρα είναι γεμάτη ανάλογα με την εποχή, θα βρείτε, μπαρμπούνι, τσιπούρα αλανιάρα, μυλοκόπι, φαγκρόπουλο, ροφό και λαβράκι. Ξεκινήσαμε μ’ ένα rib eye Αργεντινής που ωρίμασε για δυο μήνες.
Ένα premium κομμάτι που μας έτερψε τα μέγιστα, brutal αρώματα και μελωμένη νοστιμιά. Η εξαιρετική πρώτη ύλη στη κουζίνα του Λάκη Σταματάκη κρατά πάντα ρόλο πρωταγωνιστή. Ακολούθησε μια ντελικάτη ταλιάτα από rib eye που ωρίμασε για δυο μήνες εμποτισμένη με ρούμι.
Ένα πράγμα να ξέρετε το μεγάλο προσόν του rib eye είναι το ενδομυϊκό λίπος του, κατανεμημένο εξαιρετικά στο εσωτερικό της σάρκας. Αυτό είναι που του δίνει μοναδική νοστιμιά, καθώς με το ψήσιμο λιώνει και διαχέεται μέσα στο κρέας και του χαρίζει απίστευτη τρυφεράδα.
H ξεχωριστή «καρδιά» της σπαλομπριζόλας Ουρουγουάης μας εξέπληξε ευχάριστα, την τιμήσαμε μέχρι το τελευταίο κομμάτι, για συνοδευτικό είχε πουρέ γλυκοπατάτας και πάστα από λιαστή ντομάτα, θυμάρι και δενδρολίβανο. Κλείσαμε με μια χοιρινή τηγανιά που ήταν ένα θαύμα όψης και γεύσης, εξαίσιο συνοδευτικό τα σπαράγγια.
Η λίστα των κρασιών διατρέχει κατά κύριο λόγο τον Μακεδονικό αμπελώνα και με άλλες ενδιαφέρουσες επιλογές από τον ιδιοκτήτη. Κλείσαμε με μια επική Πάβλοβα με σάλτσα φράουλας και φρέσκιες φράουλες: Info: “Kasta beach Hotel”, παραλία Οφρυνίου (Τούζλα), τηλ: +30 2594031392, κιν: +30 6944848419.