Για 4 περίπου ώρες συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη, η επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων. Η συνεδρίαση έγινε παρουσία του υπουργού υγείας Ανδρέα Ξανθού, του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολλάκη και των δύο διοικητών της 3ης και 4ης υγειονομικής περιφέρειας Ελλάδος.
Ήταν μία συζήτηση όπου τα μέλη της επιτροπής άκουσαν λεπτομέρειες για το πώς λειτουργούν τα νοσοκομεία του δημοσίου, στις δύο υγειονομικές περιφέρειες, κατέθεσαν σειρά ερωτήσεων, στο πλαίσιο μιας κουβέντας που είχε ενδιαφέρον.
Ο βουλευτής Ν.Παναγιωτόπουλος, που είναι μέλος της επιτροπής σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους του νοσοκομείου, έθεσε πρώτη φορά παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, το αίτημα για την αναβάθμιση του νοσοκομείου Καβάλας και τη μετατροπή του σε περιφερειακό.
Αν και τον άκουσαν οι δύο κυβερνητικοί παράγοντες και ο διοικητής της 4ης υγειονομικής περιφέρειας Μ. Πλωμαρίτης, δεν δόθηκε απάντηση, δεν υπήρξε καν σχολιασμός του αιτήματος. Αυτό έγινε είτε γιατί το υπουργείο δεν είναι ακόμη έτοιμο, είτε γιατί σ΄ αυτή τη συγκεκριμένη συζήτηση έδωσε προτεραιότητα σε άλλα θέματα.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος όταν πήρε το λόγο ζήτησε ν΄ αλλάξει το σύστημα μεταφοράς των προμηθειών των νοσοκομείων, ώστε να μην γίνονται δύο πληρωμές σε μεταφορικές εταιρίες.
Με το σημερινό καθεστώς είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, υπάρχει επιπλέον κόστος και καθυστέρηση.
Αμέσως μετά είπε μιλώντας προς τον κ. Ξανθό, τον κ. Πολλάκη και τον κ. Πλωμαρίτη: «Το νοσοκομείο Καβάλας εξυπηρετεί πολίτες απ΄ όλη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Είναι σε σχετικά καλύτερη κατάσταση από το μέσο όρο των δομών υγείας της χώρας. Ρωτώ λοιπόν: Αφού λειτουργεί ουσιαστικά ως περιφερειακό, είναι σκόπιμο να μετατραπεί σε περιφερειακού χαρακτήρα νοσοκομείο; Είναι ένα αίτημα που σας μεταφέρω. Ταυτόχρονα το θέτω υπόψη του υπουργού».
Εκείνη την ώρα δεν απάντησε κανείς από τους παριστάμενους εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Ύστερα από λίγα λεπτά αποχώρησε ο κ. Παναγιωτόπουλος από τη συνεδρίαση και ο υπουργός κ. Ξανθός, λόγω άλλων υποχρεώσεων.
Στο τέλος της συνεδρίασης επανήλθε ο λόγος στον κ. Πλωμαρίτη, ο οποίος δεν είπε το παραμικρό για το αίτημα του Ν. Παναγιωτόπουλου.
Ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός μίλησε στην επιτροπή με καλά λόγια για τους δύο διοικητές υγειονομικών περιφερειών. Είπε και αυτό έχει ενδιαφέρον, ότι το υπουργείο συζητά την αλλαγή της χωροταξίας των υγειονομικών περιφερειών, όπως επίσης τους οργανισμούς των νοσοκομείων και των υγειονομικών περιφερειών. Αυτά είπε θα συζητηθούν πιο συγκεκριμένα μετά το Πάσχα, καθώς θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Άρα η συζήτηση για την αναβάθμιση του νοσοκομείου Καβάλας, σε περιφερειακό, θα επανέλθει πιο επίκαιρη, μετά τη γιορτή του Πάσχα.
Ο υπουργός Αν. Ξανθός μίλησε στην επιτροπή για αποσύνδεση νοσοκομείων, θέτοντας ως παράδειγμα την αποσύνδεση του νοσοκομείου του Διδυμοτείχου με αυτό της Αλεξανδρούπολης, ενώ ο Μουσταφά Μουσταφά βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ της Κομοτηνής ζήτησε για το Νομό Ροδόπης ένα καινούριο νοσοκομείο.
Στη συζήτηση μίλησε κι ο βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. Δημ. Κυριαζίδης, που ζήτησε για το νοσοκομείο της Δράμας χωριστή ογκολογική κλινική καθώς όπως είπε 800 ασθενείς του νομού της Δράμας, καρκινοπαθείς, εξυπηρετούνται στην ογκολογική κλινικής του Νοσοκομείου Καβάλας.
Παρακολουθήσαμε τη συζήτηση στη βουλή, τόνισε η Κατερίνα Πετράκη, καθώς το σωματείο στο νοσοκομείο Καβάλας, έθεσε πρώτο το ζήτημα της αναβάθμισης του νοσοκομείου Καβάλας σε περιφερειακό.
Κι ο Τάσος Καρασαββόγλου είναι ενημερωμένος για την παρέμβαση Παναγιωτόπουλου στην επιτροπή της Βουλής. Μπήκε με εξαιρετικά τρόπο από τον κ. Παναγιωτόπουλο, είπε χαρακτηριστικά ο διοικητής του νοσοκομείου Καβάλας.
Σύμφωνα με τον Τ. Καρασαββόγλου, η διαβούλευση με τον προαναφερθέντα στόχο αρχίζει εσωτερικά στο νοσοκομείο άμεσα, προκειμένου όταν ολοκληρωθεί να ενημερωθούν οι τοπικοί φορείς.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας που γνωρίζουν το αίτημα και συμφωνούν με αυτό, πρόκειται να κλείσουν ραντεβού τις επόμενες ημέρες με τον υπουργό υγείας για να του θέσουν το ζήτημα.