Τρεις περίπου εβδομάδες απομένουν μέχρι το πρώτο σχολικό κουδούνι του διδακτικού έτους 2016 – 2017, αφού σύμφωνα με την πληροφόρηση η έναρξη αποφασίστηκε για τη 12η Σεπτεμβρίου. Η διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης εργάζεται προκειμένου τα πάντα να είναι έτοιμα για την επικείμενη έναρξη, μας διαβεβαίωσε ο προϊστάμενος Κωνσταντίνος Μπαντίκος. Ήδη η διεύθυνση γνωρίζει τα ονόματα των δασκάλων που μετατέθηκαν και αποσπάστηκαν.
Καμία διαφοροποίηση σε επίπεδο λειτουργίας των δημοτικών σχολείων της περιφερειακής ενότητας Καβάλας δε μεσολάβησε, ίσως με ελάχιστες διαφορές μόνο στον αριθμό των τμημάτων λόγω της δυναμικότητας των μαθητών. Ένδεκα τμήματα ένταξης στα δημοτικά έχουν ιδρυθεί για τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες. Μόνο σε επίπεδο ειδικοτήτων σημειώνονται εκπαιδευτικά κενά αλλά αναμένονται οι προσλήψεις των αναπληρωτών. Τόσο ο αριθμός των δασκάλων, όσο και ο αριθμός των νηπιαγωγών είναι επαρκής, μας εξήγησε ο κ. Μπαντίκος, άρα υπάρχει δυνατότητα ανταπόκρισης στις ανάγκες.
Πέραν της αρχικής αναφοράς του περασμένου Ιουλίου από το αρμόδιο υπουργείο σχετικά με την ένταξη των προσφυγόπουλων στη διδακτική διαδικασία, τίποτε νεότερο δεν έχει δρομολογηθεί. Έτσι αναμένεται η εξειδίκευση του σχεδιασμού. Ο προϊστάμενος θέλησε να διευκρινίσει ότι η υλοποίηση προγράμματος από συγκεκριμένο ερευνητικό κέντρο δεν πραγματοποιείται σε συνεργασία με το υπουργείο παιδείας, όπως εσφαλμένα γράφτηκε στον τύπο. Απλά, η πρωτοβάθμια εκπαίδευση συνδράμει στο έργο, διότι έτσι θα προετοιμασθούν τα προσφυγόπουλα προκειμένου να ενταχθούν καλύτερα στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Ο Κωνσταντίνος Μπαντίκος αποσαφήνισε ότι τα διδακτικά βιβλία έχουν παραληφθεί ενώ δεν πρόκειται να υπάρξουν προβλήματα κενών, άρα ομαλά θα αρχίσει το νέο διδακτικό έτος και μάλιστα από την πρώτη ημέρα.
Η μοναδική εξέλιξη εντός της πόλης αφορά στα δύο νηπιαγωγεία τα οποία θα μεταφερθούν από τις εγκαταστάσεις του πρώην πειραματικού γυμνασίου στο 5ο και 6ο δημοτικό. Αναμένεται από το δήμο η αποπεράτωση των εργασιών ώστε τα νήπια να επιστρέψουν στα κτήριά τους. Αλλαγές καταγράφονται στα σχολικά προγράμματα αφού καθιερώθηκε ο ενιαίος τύπος ολοήμερου δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου. Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά στη επιμήκυνση του διδακτικού έργου στα νηπιαγωγεία που πλέον θα τελειώνει στις 13:00 αντί για τις 12:00.
=