Dark Mode Light Mode

Ετοιμάζεται Cosmopolis με μικρότερο προϋπολογισμό σε σχέση με πέρσι

Τα πρώτα στοιχεία του φετινού Cosmopolis δόθηκαν προχθές στη δημοσιότητα, μέσω της συνέντευξης του καλλιτεχνικού του διευθυντή κ. Άλκη Ζοπόγλου.

Είναι ένα φεστιβάλ που επικεντρώνεται, κορυφώνεται στην Παναγία. Διατηρεί τις μουσικές εκδηλώσεις τα βράδια της Πέμπτης ενώ επανέρχεται η όπερα. Τα χρήματα φέτος είναι λιγότερα, όπως εξήγησε ο κ. Ζοπόγλου.

Η συνέντευξη

Ερ: Πως προετοιμάζεται το φετινό φεστιβάλ Cosmopolis;

Απ: Πράγματι προετοιμαζόμαστε εδώ και καιρό για το Cosmopolis 2024. Μέχρι τώρα ήμασταν σε αναμονή για τη διεκπεραίωση κάποιων γραφειοκρατικών θεμάτων. Τα οποία νομίζω ότι έχουν ολοκληρωθεί. Είμαστε έτοιμοι ουσιαστικά. Το CosmoWorld στην περιοχή της Παναγίας θα παρουσιαστεί και φέτος κανονικά. Θα ξεκινήσουμε τις δράσεις μας στις 29 Ιουλίου. Θα τελειώσουμε στις 3 Αυγούστου. Είναι Δευτέρα με Σάββατο. Η ενότητα αυτή είναι σχεδιασμένη με πολλές και ενδιαφέρουσες δράσεις. Με αναφορά στους καλλιτέχνες δρόμου, στα παιδιά, στο φαγητό, στον κινηματογράφο, σε διάφορες τέχνες κλπ. Φέτος έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε το Thessaloniki Animation Festival που συμπληρώνει 10 χρόνια παρουσίας. Επίσης με τη σκηνή χορού η οποία θα φιλοξενήσει και πάλι όλους τους χορούς από παραδοσιακούς μέχρι σύγχρονους διάφορων χορών. Θα διοργανώσουμε και ένα αφιέρωμα στα 50 χρόνια για την κατοχή της Κύπρου. Με ομάδες καλλιτεχνών που θα φιλοξενήσουμε από τη Μεγαλόνησο.

Ερ: Αυτή είναι η κορύφωση του Φεστιβάλ, τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Δεν ανεβαίνετε στο Φρούριο και φέτος. Προτιμάται να μείνετε πιο χαμηλά στη συνοικία.

Απ: Το Φρούριο όπως έχω πει και άλλες φορές, έχει κάποια θέματα ενώ είναι ειδυλλιακό για συναυλίες. Αυτά τα θέματα δεν μπορούμε να τα ξεπεράσουμε ενώ φιλοξενούμε μεγάλες συναυλίες, οι οποίες έχουν τρομερές ηχητικές απαιτήσεις. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να τα μεταφέρουν εκεί.

Ερ: Οι μικρότερες συναυλίες κάθε Πέμπτη βράδυ θα συνεχιστούν;

Απ: Και φέτος το αγαπημένο σε όλους CosmoHome θα συνεχιστεί. Με μικρές μουσικές ομάδες τόσο στις γειτονιές της πόλης μας, όσο και στα χωριά του Δήμου Καβάλας. Επίσης να πω τη σειρά που έχουμε για τις συναυλίες στην Παναγία (29/8 με 3/8). Στις 29 Ιουλίου είναι ο Σωκράτης Μάλαμας με την Ιουλία Καραπατάκη. Στις 30 Ιουλίου και 31 Ιουλίου έχουμε δυο Dj με αναφορά σε πιο νεανικές ομάδες, οι οποίοι θα έρθουν από Ισπανία και Τουρκία. Στις 1 Αυγούστου φιλοξενούμε μια πολύ δυνατή μουσική ομάδα από τις ΗΠΑ. Είναι από τα πιο διάσημα συγκροτήματα ρέγκε, τζαζ κλπ. Είμαστε τυχεροί που θα τους έχουμε στην πόλη μας για μοναδική συναυλία στην Ελλάδα. Θα τους πετύχουμε στην περιοδεία τους στην Ευρώπη. Στις 2 Αυγούστου έχουμε μια μπάντα από την περιοχή με χαρακτηριστικά γνωρίσματα από τους ήχους και τα χάλκινα όργανα της περιοχής της Νότιας Σερβίας. Στις 3 Αυγούστου έχουμε μια γυναικεία μουσική ομάδα που έχει έδρα την Ισπανία αλλά προέρχεται από πολλές χώρες. Τα μέλη της είναι από τη Βενεζουέλα, την Κούβα, την Αργεντινή και την Καταλονία. Είναι 6 γυναίκες, οι οποίες θα μας ταξιδέψουν με τους Λατινοαμερικάνικους και Ισπανικούς ήχους.

Ερ: Πείτε μας τα σημεία των συναυλιών κάθε Πέμπτη.

Απ: Δεν έχουν γίνει ακόμη οι επιλογές των χώρων. Δεν τα έχουμε επιλέξει. Πάνω κάτω θα κινηθούμε όπως τις προηγούμενες φορές.

Ερ: Υπάρχει μια στενότητα από οικονομικής πλευράς σε όλους τους Δήμους. Υπάρχει και η κατάργηση της Δημωφέλειας. Ο προϋπολογισμός που έχετε κατά νου είναι μεγαλύτερος, ίδιος ή μικρότερος σε σχέση με πέρσι;

Απ: Είναι αισθητά μικρότερος. Απλώς η δική μας υποχρέωση μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια τα οποία κινούμαστε είναι να βρίσκουμε λύσεις έτσι ώστε το φεστιβάλ να συνεχίσει να υπάρχει. Αποτελεί έναν πολύ δυνατό θεσμό τόσο στην πόλη μας όσο και στην Ελλάδα. Πρέπει να συνεχιστεί αυτό το Φεστιβάλ με όποιες δυσκολίες υπάρχουνε. Ελπίζουμε στο μέλλον τα πράγματα να είναι καλύτερα. Νομίζω ότι δεν έχουμε προβλήματα. Φέτος επίσης έχουμε προγραμματίσει να παρουσιάσουμε και το Cosmopolis Opera Project με το έργο Λα Μποέμ του Πουτσίνι. Πάντα σε συνεργασία με την Καβαλιώτισσα Αλεξία Βουλγαρίδου που θα γίνει στα τέλη Νοέμβρη , αρχές Δεκέμβρη. Πάνω από 50 μουσικοί απ’ όλη την Ευρώπη θα έρθουν και πάλι στην πόλη μας. Εξετάζουμε και έναν άλλο χώρο εκτός από το Εκθεσιακό κέντρο, ο οποίος θα είναι μέσα στην πόλη της Καβάλας, για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης που προανέφερα.

Προηγούμενο άρθρο

Όσα δεν έγιναν λόγω βροχής την Παρασκευή, θα γίνουν τέλος Αυγούστου!

Επόμενο άρθρο

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς τους συμπολίτες, τους πολιτιστικούς συλλόγους και την κοινωνία της Καβάλας