Dark Mode Light Mode

Ετοιμάζεται η τροπολογία για τους χώρους στάθμευσης στο κέντρο της πόλης

Με δηλώσεις που έκανε χθες στο ραδιόφωνο της Πρωινής ο Δήμαρχος κ. Θόδωρος Μουριάδης ξεκαθάρισε οριστικά ο επόμενος στόχος για να επαναλειτουργήσει ο χώρος στάθμευσης της Ροδόπης.

Πρόκειται για τη γνωστή διαδικασία ψήφισης τροπολογίας μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Η τροπολογία που ξεκίνησε να γράφεται και να ετοιμάζεται θα δίνει χρόνο περίπου 3 έτη ώστε κάθε Δήμος (στην περίπτωση μας ο Δήμος Καβάλας) να τροποποιήσει το σχέδιο πόλης του εκεί όπου λειτουργούν υπέργεια παρκινγκ αλλά προβλέπονται υπόγεια.

Σε αυτήν την τριετία ο κάθε Δήμος θα προχωρήσει τις περίπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες. Το ίδιο διάστημα το υπέργειο παρκινγκ θα λειτουργεί νόμιμα. Αυτή είναι η λύση, σύμφωνα με το Δήμαρχο, και για άλλες παρόμοιες εκκρεμότητες που φαίνεται να υπάρχουν στο κέντρο της πόλης.

Ο κ. Μουριάδης συνεννοήθηκε με τον αρμόδιο Υφυπουργό. Έχει την υποστήριξη των βουλευτών. Παρόλα αυτά χρειάζεται χρόνος προκειμένου το κείμενο της τροπολογίας να οριστικοποιηθεί. Αμέσως μετά πρέπει να εγκριθεί από νομικής πλευράς.

Στο τέλος εισάγεται στη Βουλή και ψηφίζεται παράλληλα με νομοσχέδιο που εκείνη την ημέρα είναι σε διαδικασία έγκρισης. Σαφές χρονοδιάγραμμα δεν μπορεί να γίνει. Φαίνεται ότι θα χρειαστεί διάστημα ενός ή το πολύ δύο μηνών.

Με τον ίδιο τρόπο δηλαδή με τροπολογία είχε ξεπεραστεί στο πρόσφατο παρελθόν πρόβλημα με αιρετούς και πρώην αιρετούς του Δήμου Παγγαίου σχετικά με τις ευθύνες τους στην πρόληψη εποχιακού προσωπικού.

Η συνέντευξη

Ερ: Υπάρχει κάποιο νέο για τη «Ροδόπη»;

Απ: Ήμουν την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα και συναντήθηκα με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος- αρμόδιο για θέματα χωροταξίας- κ. Ταγαρά. Αυτός παρακολουθεί τη σύνταξη της τροπολογίας την οποία θέλουμε και ζητούμε.

Η τροπολογία αυτή προβλέπει να υπάρξει μια περίοδος χάριτος -ας το πούμε- τριών ετών ούτως ώστε να προλάβουμε να κάνουμε τις σημειακές αλλαγές που προβλέπονται στα παρκινγκ, όπου υπάρχει πρόβλημα.

Ερ: Έτσι όπως μας τα λέτε, προωθείται η τροπολογία η οποία θέλει το χρόνο της να ετοιμαστεί. Λίγο πρόχειρα να πούμε ότι θέλει ένα μήνα;

Απ: Υποθέτω κι εγώ λίγο πρόχειρα αυτό ακριβώς, περίπου ένα μήνα. Θα ξανακατέβω πάλι στην Αθήνα για να ξαναδώ τον κ. Ταγαρά. Η αλήθεια είναι ότι πιέζουν και οι βουλευτές της Καβάλας οπότε θεωρώ ότι σύντομα θα έχουμε ένα αίσιο τέλος.

Ερ: Η διαδικασία έτσι όπως μας το λέτε έχει δυο φάσεις. Να ετοιμαστεί και να εγκριθεί το κείμενο της τροπολογίας και μετά να πάει να «κολλήσει» σε κάποιο νομοσχέδιο για να ψηφιστεί.

Απ: Ακριβώς. Το θέμα το βασικότερο είναι να φύγει από το υπουργείο. Δηλαδή να συμφωνήσει το υπουργείο για την τροπολογία (στο περιεχόμενο της) και από εκεί και πέρα τα άλλα είναι εύκολα.

Φυσικά ετοιμαζόμαστε, έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία για την σημειακή αλλαγή του σχεδίου πόλης. Εκεί που υπάρχει υπόγειο πάρκινγκ να προστεθεί και υπαίθριο πάρκινγκ ούτως ώστε να σταματήσει να υπάρχει αυτό το πρόβλημα μέχρι να αποκτήσει η Καβάλα ένα υπόγειο πάρκινγκ.

Ερ: Αυτό που λέτε είναι το ουσιαστικό. Για να φτάσουμε μετά από κάποια χρόνια στην αλλαγή του σχεδίου πόλης. Πριν περίπου 20 μέρες που μιλούσαμε ανησυχούσατε μήπως κλείσει και άλλο πάρκινγκ όπως έκλεισε της Ροδόπης.

Συνεχίζει να υπάρχει αυτή η ανησυχία;

Απ: Εξακολουθώ να ανησυχώ. Ελπίζω όμως μέχρι να γίνει αυτό να έχουμε τελειώσει με την τροπολογία. Είναι κάτι που δεν θα γίνει άμεσα όμως η τροπολογία θα πιάνει και αυτό.

Ερ: Υπάρχει μια πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο η οποία εξετάστηκε από επιτροπή δημοτικών συμβούλων δικηγόρων, μέχρι να γίνει η τροπολογία και η προσωρινή λύση να είναι δωρεάν η στάθμευση στη «Ροδόπη». Αυτό εξελίσσεται, γίνεται, παγώνει; Τι γίνεται με αυτό;

Απ: Κοιτάξτε οι νομικοί βρεθήκανε και η άποψη των περισσότερων πλην της κ. Ιωσηφίδου είναι ότι δεν μπορεί να γίνει. Παρόλα αυτά είναι κάτι που συζητήσαμε στην συνάντηση των αρχηγών των παρατάξεων που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα.

Το καλοκαίρι και ενώ θεωρώ ότι ως τότε θα έχει ψηφιστεί η τροπολογία, θα πάρουμε απόφαση το δημοτικό συμβούλιο με ότι αντίκτυπο μπορεί να έχει αυτή. Αν τότε χρειάζεται.

Ερ: Είναι μια ύστατη λύση το καλοκαίρι για τον τουρισμό.

Απ: Ακριβώς. Δεν γίνεται δηλαδή θα νεκρώσουμε την πόλη γιατί κάποιοι το θέλουνε.

Ερ: Με τα ανταποδοτικά τέλη τι γίνεται;

Απ: Με τα ανταποδοτικά τέλη έχει απορριφτεί η απόφαση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου και αυτή τη στιγμή επανερχόμαστε όπου ήμασταν. Δεν ισχύουν δηλαδή οι μειώσεις που είχαμε κάνει, που είχε προτείνει η διοίκηση αλλά επανερχόμαστε στο προηγούμενο καθεστώς.

Ερ: Τι σκέφτεστε να κάνετε; Το συζητήσατε και αυτό με τους επικεφαλείς;

Απ: Δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα στο θέμα των ανταποδοτικών. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι λόγω covid και όσο διάστημα είναι κλειστά τα καταστήματα να παίρνουμε αποφάσεις για  μειώσεις ή και για απαλλαγή για τα καταστήματα.

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να καταλάβουνε και θα το συνεχίσουμε να το λέμε, οι συνδημότες ότι όσοι έχουν εισοδήματα μέχρι 9.000 ευρώ, έχουνε είτε απαλλαγή , είτε μεγάλες μειώσεις από 50 έως 30%.  Για αυτό λοιπόν όσοι έχουν εισόδημα μέχρι 9.000 να περάσουνε από το Δήμο.

Να κάνουν τα χαρτιά τους για τη μείωση των ανταποδοτικών.

Ερ: Αυτό το εισόδημα των 9.000 ευρώ είναι συν για κάθε παιδί ή είναι το τελικό όριο;

Απ: Είναι το όριο. Αυτό είναι κάτι που το κάναμε δοκιμαστικά φέτος. Τα προηγούμενα χρόνια ήταν μέχρι 3.000 ευρώ. Φέτος το κάναμε μέχρι 5.000 ούτως ώστε μέχρι 5.000 υπάρχει απαλλαγή. Από 5.000 έως 7.000 έχουμε μείωση 50% και από 7.000 έως 9.000 έχουμε μείωση 30%.

Το κάναμε δοκιμαστικά, να δούμε πόσοι είναι οι συμπολίτες μας και από εκεί και πέρα θα προσθέτουμε και άλλα εισοδηματικά κριτήρια ώστε να βοηθήσουμε δηλαδή να μην είναι οριζόντια η μείωση αλλά να είναι ανάλογα με τις περιπτώσεις.

Ερ: Οπότε το θέμα δεν επανέρχεται στο δημοτικό συμβούλιο;

Απ: Όχι διότι ο λόγος που το απέρριψαν δεν ήταν η ένσταση που είχε κάνει η διοίκηση δηλαδή ότι υπολογίστηκαν με λάθος τρόπο τα τετραγωνικά αλλά το ακυρώσανε διότι η απόφαση είχε παρθεί μετά το χρόνο που προέβλεπε η νομοθεσία. Αυτός ήταν ο λόγος.

Η κ. Ιωσηφίδου έχει προσφύγει στην επιτροπή του άρθρου 152 και από εκεί και πέρα αναμένουμε την καινούρια απόφαση. Πάντως πρέπει να γνωρίζουνε ότι τα χρήματα αυτά δεν θα πάνε στον αέρα αλλά θα αυξηθεί περισσότερο η καθαριότητα στην πόλη με ότι χρήματα υπάρχουν επιπλέον.

Αυτή τη στιγμή έχουμε τη κοινωφελή εργασία η οποία είναι μέχρι τον Ιούνιο. Εγώ σας λέω ότι μπορεί να πάρει κάποιους μήνες παράταση αλλά από εκεί και πέρα θα ξαναμείνουμε πάλι στα ίδια. Με έλλειψη προσωπικού.

Αν θέλουμε να έχουμε μια καθαρή πόλη, θα πρέπει να προσλάβουμε προσωπικό και αυτό θα κάνουμε.

Ερ: Με το θέμα της συνεννόησης, των επαφών που είχε  η διοίκηση του Δήμου, εσείς προσωπικά με τους επικεφαλείς των άλλων παρατάξεων, έγινε μια πρώτη αρχή, θα συνεχιστεί;

Απ: Φυσικά και θα συνεχιστεί. Η συζήτηση που κάναμε με τους αρχηγούς, όσοι ήρθανε, ήταν μια ειλικρινή συζήτηση. Δεν ήταν ένα προϊόν πολιτικής συναλλαγής όπως θέλουνε να το παρουσιάσουνε κάποιοι.

Νομίζω ότι και η κ. Τσανάκα η οποία ξέρει από διοίκηση, ξέρει τα προβλήματα του Δήμου, ο κ. Παππάς, ο κ. Ποτόλιας ο οποίος παρόλο που έχουμε πολύ διαφορετική ιδεολογική προσέγγιση των πραγμάτων ήρθε διότι θεωρούσε πρέπον να συμμετέχει έστω και αρνητικά στις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Αυτό λοιπόν θα συνεχιστεί. Θα ενεργοποιηθεί η παραταξιακή επιτροπή που είχαμε πει από την αρχή και ότι σοβαρό πρόβλημα υπάρχει φυσικά και θα βρισκόμαστε για να συζητάμε.

Ερ: Τι γίνεται με τον κ. Βέρρο; Πως θα το χειριστείτε το θέμα με την «Συμπαράταξη Πολιτών»;

Απ: Κοιτάξτε εγώ θα ξανατηλεφωνήσω τον κ. Βέρρο για να βρεθούμε. Τώρα εάν επιμένει από εκεί και πέρα καταλαβαίνετε ότι δεν μπορώ να κάνω πολλά πράγματα.  Τουλάχιστον μέχρι να βγει η απόφαση για τις κυρίες στο «Βοήθεια στο Σπίτι».

Εννοώ την απόφαση των προσλήψεων και όχι του δικαστηρίου γιατί το δικαστήριο δεν θα γίνει από τη στιγμή που θα έχουν βγει τα αποτελέσματα στο «Βοήθεια στο Σπίτι».

Ερ: Τι γίνεται με τη Μεγάλη Λέσχη;  Πότε θα είναι επιτέλους έτοιμη  και λειτουργική; Τι λείπει;

Απ: Ο εργολάβος έχει μαλώσει. Δεν έχει πληρώσει την εταιρεία η οποία έχει κάνει τα μηχανολογικά και κολλάμε σε μια ανοησία. Είχα συνάντηση πρόσφατα με την τεχνική υπηρεσία και θα το κάνουμε εμείς αυτό που απομένει για να τελειώνει διότι είναι ασήμαντος ο λόγος για τον οποίο δεν ανοίγει το κτίριο.

Μας βοηθάει  σε αυτή τη φάση ότι λόγω κορωνοϊού δεν γίνονται εκδηλώσεις αλλά πρέπει να τελειώνει όμως.

Ερ: Το άλλο το θέμα της Καπναποθήκης;

Απ: Η Καπναποθήκη προχωράει. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον όλο το κτίριο. Τελειώνει επίσης η μηχανολογική μελέτη για το τμήμα που θα γίνει το Μουσείο Καπνού ώστε να εγκριθούν οι μελέτες ούτως ώστε να το βάλουμε σε πρόγραμμα στο καινούριο ΕΣΠΑ που έρχεται.

Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει και το τμήμα της ιστορίας της πόλης. Το οποίο στην αρχή το ξεκινήσαμε με ένα μικρό χώρο. Στη συνέχεια κι επειδή τρώγοντας έρχεται  η όρεξη που λένε, θα υπάρχει  ένας όροφος ολόκληρος.

Θα αφορά την ιστορία της πόλης με όλους μέσα. Όταν λέω όλους μέσα εννοώ και τους Αρμένιους και τους Εβραίους με τους οποίους έχουμε έρθει σε επαφή.

Ψάχνουμε, βρίσκουμε  υλικό, έχουνε βρεθεί εθελοντές οι οποίοι μάλιστα αφιλοκερδώς θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για να δημιουργηθεί το τμήμα αυτό της ιστορίας.

Προηγούμενο άρθρο

Καβάλα: Νέα δεδομένα και εξελίξεις για το θάνατο του Κώστα Δασκάλου (video)

Επόμενο άρθρο

Η Σοφία Μπεκατώρου στην εκδήλωση του ομίλου «Η Καβάλα Μπροστά»