Για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών παραμένει αναξιοποίητο και άδειο μεγάλο τμήμα του 1ου ορόφου του κτιρίου του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού (πρώην ΕΟΚ). Σε αυτό έχουν ετοιμαστεί αλλά δεν χρησιμοποιούνται πολλοί χώροι γραφείων. Προορίζονται για δημοτικές υπηρεσίες, το έργο έγινε με δημοτικά χρήματα (όχι ευρωπαϊκό πρόγραμμα) κι έχει ολοκληρωθεί. Παρόλα αυτά οι χώροι δεν χρησιμοποιούνται.
Η κ. Ευαγγελία Δρακονάκη που ρωτήθηκε σχετικά (η απάντηση της δόθηκε την Άνοιξη φέτος) έδωσε την ακόλουθη εξήγηση: «Το έργο ναι μεν τελείωσε αλλά για να μπορέσουν να λειτουργήσουν στους χώρους οι δημοτικές υπηρεσίες πρέπει να συμπληρωθεί με την απαραίτητη παροχή ίντερνετ. Αυτή η εργασία προβλέπεται σε μια επόμενη εργολαβία (έργο του ΕΣΠΑ), αφορά και άλλους χώρους του ίδιου κτιρίου».
Η εργολαβία ενώ θα ξεκινούσε άμεσα (με προτεραιότητα το διαδίκτυο) καθυστερεί. Η κ. Δρακονάκη επιρρίπτει την ευθύνη σε υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει διακοπή εργασιών στο έργο του ΕΣΠΑ, πριν αυτό ξεκινήσει! Κατά τις ίδιες πληροφορίες η υπηρεσία θέλει να ξαναδεί το έργο επειδή διαπίστωσε ότι κτίριο του πρώην ΕΟΚ συνορεύει με άλλα διατηρητέα. Για το έργο του ΕΣΠΑ έχει εκδοθεί και οικοδομική άδεια.
Εύκολα καταλαβαίνει κάποιος ότι μαζί με τη νέα εργολαβία, καθυστερεί η χρησιμοποίηση χώρων που και έτοιμοι είναι και απαραίτητοι κρίνονται για την καλύτερη λειτουργία υπηρεσιών που σήμερα είναι στριμωγμένες. Είναι παράδοξο οι χώροι να είναι έτοιμοι, άριστοι και να συνεχίζεται για τόσους μήνες η συγκεκριμένη εκκρεμότητα. Κυριότερο πρόβλημα είναι αυτό της κινητικότητας που δυστυχώς δεν υπάρχει. Όλοι μοιάζουν να έχουν ξεχάσει και το έργο που τέλειωσε και το έργο που δεν αρχίζει. Με λίγα λόγια ουδείς ασχολείται. Η κ. Δρακονάκη επιμένει ότι παρακολουθεί την υπόθεση συστηματικά. Επί της ουσίας αλλαγή των δεδομένων δεν προκύπτει.
Στο ίδιο μεγάλο ακίνητο υπάρχουν κι άλλα θέματα που επίσης έχουν «παγώσει». Πέρσι τέτοια εποχή το Μουσείο Καπνού είχε μικρύνει επειδή σε τμήμα του θα λειτουργούσε τμήμα υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο χώρος που ζήτησε το υπουργείο εξασφαλίστηκε, η υπηρεσία του Υπουργείου δεν εγκαταστάθηκε ποτέ. Κι όμως, τότε το Υπουργείο βιάζονταν! Άλλοι όροφοι του ίδιου κτιρίου έχουν παραχωρηθεί στην Περιφέρεια ΑΜΘ. Αυτή δεν έκανε το παραμικρό για να τους αξιοποιήσει. Προ λίγων εβδομάδων (9-7-2018) το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων Καπνού ζήτησε από τον κ. Μαρκόπουλο τους δύο τελευταίους ορόφους του ίδιου κτιρίου για να αναδείξει τη βιομηχανική και αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης. Σε αυτούς υπάρχουν ακόμη και σήμερα μηχανήματα επεξεργασίας καπνού. Το αίτημα του Ινστιτούτου είχε αποδέκτη και τον Περιφερειάρχη. Ούτε ο ένας απάντησε, ούτε ο άλλος.
Σε μια εποχή που η πόλη μας ζητά (κι αξίζει) διάφορα άλλα ακίνητα, σε μια περίοδο που η Καβάλα διαμαρτύρεται γιατί η κεντρική διοίκηση την αδικεί, υπάρχει το συγκεκριμένο παράδειγμα. Η απόφαση των αρχικών παραχωρήσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση (Δήμος Καβάλας και Π.Ε. Καβάλας) έγινε προ 10 και πλέον ετών. Ο Δήμος Καβάλας εγκατέστησε το μουσείο καπνού και υπηρεσίες του. Σταμάτησε σε αυτά. Κι ενώ τώρα έχει την δυνατότητα να δράσει άμεσα, αργεί. Η δε Περιφέρεια ΑΜΘ αδρανεί. Σα να μην έχει δικούς της δύο τουλάχιστον ορόφους του κτιρίου.