Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που δόθηκε σήμερα στο δημαρχείο, παρουσιάστηκε αναλυτικά η οριστική μελέτη, η μελέτη εφαρμογής, η αρχιτεκτονική και η μουσειογραφική μελέτη, για τη μετεγκατάσταση και λειτουργία του Μουσείου Καπνού στη Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας. Την εκπόνηση της μελέτης πλήρωσε ως δωρητής για λογαριασμό του δήμου Καβάλας ο Πανελλήνιο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Μεταποίησης & Εμπορίας Καπνού. Μάλιστα στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκε ο πρόεδρός του Νίκος Αλαμανής.
Η μελέτη εκπονήθηκε από το γραφείο Κίζη και παρουσιάστηκε από το Γιάννη Κίζη. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της πολυσέλιδης μελέτης, το Δημοτικό Μουσείο Καπνού θα λειτουργεί στο ένα τέταρτο των τετραγωνικών μέτρων της Δημοτικής Καπναποθήκης (πλατεία Καπνεργάτη), σε τέσσερις ορόφους προς την πλευρά της οδού Αβέρωφ.
Το έργο που προβλέπει η μελέτη έχει προϋπολογισμό 1.600.000 ευρώ και θα επιδιωχθεί να χρηματοδοτηθεί μέσω του ΕΣΠΑ, του ΠΕΠ ΑΜΘ. Στη συνέντευξη τύπου μίλησε η δήμαρχος, η πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, ο Θόδωρος Μουριάδης, ο Νίκος Αλαμανής και άπαντες σημείωσαν πόσο χαρούμενοι είναι. Ο μελετητής Γιάννης Κίζης είπε ότι έγιναν και υπάρχει δυνατότητα να γίνουν σχόλια, διορθώσεις, προσθήκες και να καλυφθούν παραλείψεις, να προστεθούν νέες ιδέες μέχρι την έγκριση της μελέτης από το υπουργείο πολιτισμού και το Κεντρικό Συμβούλιο Μουσείων. Στη συνέχεια, για την εκτέλεση του έργου θα χρειαστεί και άδεια της πολεοδομίας Καβάλας.
Ο κ. Αλαμανής χαρακτήρισε την ημέρα παρουσίασης της μελέτης ως μεγάλη, τονίζοντας: «Το όνειρό μας αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα». Σημείωσε επίσης ότι το Μουσείο Καπνού του δήμου Καβάλας θα είναι το σημαντικότερο της Ελλάδας με θέμα τον καπνό. Ο Γιάννης Βύζικας επεσήμανε ότι θα είναι το μοναδικό θεματικό μουσείο στον κόσμο και τόνισε χαρακτηριστικά: «Φτάνουμε στο στόχο μας». Ο κ. Κίζης που περιέγραψε τη δουλειά την οποία στη συνέχεια παρουσίασε, διευκρίνισε ότι στόχος της μελέτης είναι το μουσείο να διαθέτει διεθνή εμβέλεια και ποιότητα, να μην είναι δηλαδή επαρχιακό.
Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα δήλωσε συγκεκριμένα:
Είναι σήμερα μια μέρα ιδιαίτερη για μας στο δήμο Καβάλας αφού είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε τα σχέδια για το Δημοτικό Μουσείο Καπνού, τον τρόπο με τον οποίον θα παρουσιάζεται στους Καβαλιώτες αλλά και στους χιλιάδες επισκέπτες της πόλης, η βαριά κληρονομιά μας, ο καπνός και η επεξεργασία του.
Η καπνεργασία και το εμπόριο των φημισμένων καπνών της ανατολής είχε σημείο αναφοράς την Καβάλα. Η εποχή του καπνού ήταν η «χρυσή εποχή» για την πόλη και τους κατοίκους της. Ήταν το «μάνα εξ ουρανού» και για τους χιλιάδες προγόνους μας πρόσφυγες από τη Θράκη, τον Πόντο και τη Μικρά Ασία. «Έθρεψε» χιλιάδες οικογένειες, ήταν το εφαλτήριο της προόδου και της ανάπτυξης της πόλης. Παιδί καπνεργάτριας είμαι και ξέρω καλά τη σημαίνει επεξεργασία καπνού, τη σημαίνει καπνομάγαζο.
Ξέρω τι ήταν ο καπνός γι’ αυτή την πόλη, η εργασία, το εμπόριο και οι αγώνες για ένα καλύτερο μεροκάματο, για ένα καλύτερο αύριο των ανθρώπων και των παιδιών τους που δούλευαν στα καπνά. Δε ξεχνάμε ότι εδώ δημιουργήθηκε ένα ρωμαλέο συνδικαλιστικό κίνημα που σηματοδότησε την εργατική τάξη σε όλη την Ελλάδα. Το καπνεμπόριο δημιούργησε νέους ορίζοντες στην κοινωνική, πολιτιστική και αρχιτεκτονική ζωή της πόλης.
Η Καβάλα είχε την τύχη να διασώσει την ιστορία του καπνού γιατί υπήρξαν φωτισμένοι άνθρωποι που δημιούργησαν το Μουσείο Καπνού. Οι Καβαλιώτες μετείχαν στην προσπάθεια αυτή δωρίζοντας τις «αναμνήσεις» των προγόνων τους. Με πρωτεργάτη το Γιάννη Βύζικα και με αρωγό τις προηγούμενες διοικήσεις στο δήμο μας, στεγάστηκε το μουσείο στην καπναποθήκη του ΕΟΚ. Όλοι όμως είχαμε στραμμένο το βλέμμα μας στο φυσικό χώρο της ιστορίας του καπνού της πόλης μας, που είναι η Δημοτική Καπναποθήκη μας στην ομώνυμη πλατεία Καπνεργάτη.
Η στέγαση και η παρουσίαση των κειμηλίων απαιτούσε τους ειδικούς. Με πρωτοβουλία του δήμου αλλά και τη συμπαράσταση του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού, συστήθηκε μια επιτροπή και ανέθεσε στο διακεκριμένο αρχιτέκτονα Γκίζη και τους συνεργάτες του την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών για την έκθεση και παρουσίαση όλων αυτών των τεκμηρίων ιστορίας που έχουν διασωθεί και μας θυμίζουν την εποχή του καπνού στην Καβάλα.
Θα ήθελα να εκφράσω για μία ακόμη φορά τα θερμά μου συγχαρητήρια στον πρόεδρο και τα μέλη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχανιών Μεταποίησης και Εμπορίας Καπνού για τη δωρεά τους, που είναι αυτή, η ολοκληρωμένη μελέτη για τη δημιουργία και λειτουργία ενός σύγχρονου και μοναδικού θεματικού Μουσείο Καπνού στην πόλη του καπνού, στην Καβάλα. Ο Σύνδεσμος, θυμίζω, ότι έχει παραχωρήσει και το αρχείο της Καπνεμπορικής Ομοσπονδίας Ελλάδος στο Μουσείο Καπνού. Ευχαριστών την επιτροπή που είχε συγκροτηθεί και είχε αγαστή συνεργασία με τους μελετητές.
Εκφράζω όμως και την ευγνωμοσύνη μου ως δήμαρχος Καβάλας και σε όλους τους Καβαλιώτες και Καβαλιώτισσες, δωρητές του Μουσείου Καπνού, που έχουν συνδράμει και συνδράμουν σ’ αυτή την προσπάθεια. Με ζήλο και μεράκι συνθέτουν τις ψηφίδες του παρελθόντος της πόλης μας. Ο δήμος Καβάλας δεν είναι μόνο σήμερα, είναι και η συνεχής και αθόρυβη προσπάθεια μας για τη διάσωση της ιστορίας μας και η ανάδειξή της. Είναι χρέος τιμής για τους προγόνους μας αλλά και για τις γενιές που έρχονται. Θα ήθελα να πω ότι στόχος της διοίκησης είναι η ένταξη και υλοποίηση της μελέτης στο ΠΕΠ της περιφέρειάς μας και σ’ αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε εγώ και οι συνεργάτες μου.