Dark Mode Light Mode

Εύα Οικονόμου Βαμβακά: «Είμαι συνεχώς σε διάλογο με την πόλη για το τι θέλει να δει»

Τυπικά το φετινό φεστιβάλ Φιλίππων τέλειωσε μόλις χθες, με τη συναυλία των Αρβανιτάκη- Ζουγανέλη.

Τα συμπεράσματα για το τι έγινε φέτος στις εκδηλώσεις του, βγήκαν νωρίτερα. Αυτά ζητήσαμε να μάθουμε από την καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Εύα Οικονόμου Βαμβακά. Απάντησε πρόθυμα, συγκεκριμένα. Θα λέγαμε με ενθουσιασμό και χαρά μιας και όλα πήγαν καλά.

Η συνέντευξη

Ερ: Έχετε κάνει τον απολογισμό σας για το φετινό Φεστιβάλ Φιλίππων;

Απ: Θεωρώ ότι ήταν μια πολύ επιτυχημένη χρονιά. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη και συγκινημένη από την προσέλευση του κόσμου αλλά και από την ποιότητα των παραστάσεων. Επειδή τις παραστάσεις που φέρνουμε στο Αρχαίο Θέατρο δεν μπορείς να τις δεις πιο πριν, δεν είναι όπως τον χειμώνα που βλέπουμε τις παραστάσεις και τις επιλέγουμε, πάντα υπάρχει μια αγωνία. Βλέπεις τους συντελεστές και αποφασίζεις την ένταξη τους στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Στην πραγματικότητα δεν έχεις δει το αποτέλεσμα. Έχεις δει μόνο τα υλικά. Είναι εντελώς απομακρυσμένο από το χέρι σου. Φέτος πραγματικά υπήρχαν πολλές δυνατές παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων. Αυτό ήταν κάτι πολύ ανακουφιστικό, ικανοποιητικό, όμορφο, γιατί δεν ήταν στο χέρι μας. Πραγματικά δε ξέρω τι άλλο θα μπορούσα να ζητήσω.

Ερ: Βγάζετε μια χαρά, είναι φανερό ότι και κάτι άλλο σας δίνει αυτή την ικανοποίηση…

Απ: Εννοείται οι δικές μας παραγωγές. Προσπαθήσαμε από πέρσι αλλά και φέτος να κάνουμε έξι στιβαρές, κανονικές παραγωγές με δικούς μας νέους ανθρώπους. Αυτό για μένα έχει πολύ μεγάλη σημασία. Θα ήθελα αν είναι δυνατόν το Φεστιβάλ να λειτουργήσει σαν φυτώριο νέων καλλιτεχνών όπου έρχονται και δίνουν όλο τους το είναι. Κάνουν μια παράσταση από την πόλη για την πόλη. Στις παραστάσεις, στις δικές μας παραγωγές, συμμετέχουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό καλλιτέχνες ως ηθοποιοί και συντελεστές από την πόλη. Βλέπουμε ποια είναι η σοδιά μας.

Ερ: Σε αυτές τις δικές σας παραγωγές, ήρθε αντίστοιχα ο κόσμος;

Απ: Είχαμε και σε αυτές τρία sold out από τα έξι. Και στα άλλα η παρουσία του κόσμου ήταν ικανοποιητική. Στην αρχή ξεκίνησε πιο δειλά, στις δικές μας παραγωγές, αλλά σιγά-σιγά ο κόσμος αναγνώρισε την προσπάθεια μας και συνέχισε να έρχεται. Ανέβηκαν στη διάρκεια οι δικές μας παραγωγές. Είναι πολύ ωραίο οι άνθρωποι που έρχονται εδώ, μετά να παρακολουθούμε μια δική τους αξιοθαύμαστη πορεία. Έρχονται άνθρωποι που είναι στα πρώτα τους βήματα και για αυτό είναι και πολύ γενναιόδωροι με αυτό που τους δίνεται, με το θέμα που τους δίνεται. Μετά παίρνουν δύναμη με αυτό που έχουν κάνει εδώ και λάμπουν. Συνολικά αυτό που συμβαίνει είναι πάρα πολύ σημαντικό και ελπιδοφόρο.

Ερ: Τα sold out που είχαμε στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, ήταν τα αναμενόμενα;  Ήταν τα συνηθισμένα; Είχαμε κάποια ρεκόρ;

Ερ: Η «Ορέστεια» έκανε ρεκόρ.  Ήταν αναμενόμενο, γιατί παντού έκανε ρεκόρ φέτος. Έκανε ρεκόρ και ο «Πλούτος».  Έκανε ρεκόρ και ο «Ηρακλής Μαινόμενος». Είχαμε τρεις παραστάσεις που εγώ δεν είδα άλλη φορά τόσο γεμάτο το θέατρο. Νόμιζα ότι το είχα δει πέρσι αλλά φέτος με διέψευσε. Αυτό που δεν πήγε τόσο καλά ενώ ήταν μια εξαιρετική παράσταση, ήταν οι «Όρνιθες» που ξεκίνησαν το πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Είναι πραγματικά μια πάρα πολύ ωραία παράσταση. Όταν παίχθηκε στην Επίδαυρο έκανε sold out. Παντού πήρε διθυραμβικές κριτικές. Απλώς επειδή ήταν η πρώτη παράσταση, έκανε πρεμιέρα εδώ, ήμασταν κάπως δειλοί στην προσέλευση μας. Υπήρξε επίσης πολύ γόνιμη η συνομιλία του ΔΗΠΕΘΕ με τον Βασίλη Βασιλικό. Το γεγονός ότι βάλαμε στο επίκεντρο τον Βασιλικό, μελετήσαμε τα έργα του και προσπαθήσαμε με μια φρέσκια ματιά να τα προσεγγίσουμε (και οι έξι δημιουργοί κινήθηκαν πάνω σε αυτό τον άξονα) ήταν κάτι που έδωσε πολύ ωραία αποτελέσμα. Ήταν πολύ γόνιμο. Ήταν μια ανανεωτική ματιά απέναντι στο έργο του.

Ερ: Ξέρετε πλέον που πατάτε και τι πρέπει να κάνετε, δεν είστε η καινούργια καλλιτεχνική διευθύντρια. Έχετε μια μικρή αλλά πολύτιμη εμπειρία και για τα καλοκαιρινά και για τα χειμωνιάτικα.

Απ: Είμαι σχεδόν δυο χρόνια εδώ, είμαι συνεχώς σε διάλογο με την πόλη. Προσπαθώ να αφουγκράζομαι τι θα ήθελε να δει. Υποθέτω ότι κάθε μήνα αυτό θα βαθαίνει. Η σχέση μου, η γνώση μου και η εμπειρία μου.

Προηγούμενο άρθρο

Προσλήψεις των καθηγητών του Δ. Ωδείου και του προσωπικού στα Λασπόλουτρα

Επόμενο άρθρο

«Πράξεις Αγάπης», πρωτοβουλία της Ευστρατίας Χριστοδούλου με επιτυχία και ανταπόκριση