Την προηγούμενη εβδομάδα και η δημοτική σύμβουλος Ευαγγελία Δρακονάκη ενέκρινε την εισήγηση της υπηρεσίας, δίνοντας νέα παράταση στον ανάδοχο του έργου στην πλατεία Καπνεργάτη.
Η απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής ήταν ομόφωνη αλλά η ουσία της υπόθεσης δεν αλλάζει. Το έργο αργεί. Κι όσο αργεί, τόσο ταλαιπωρεί. Η κ. Δρακονάκη προβλέπει ότι το έργο θα λάβει κι άλλες παρατάσεις για να τελειώσει εντός του 2025.
Η συνέντευξη
Ερ: Για ποιον λόγο πήρε παράταση αυτή τη φορά το έργο στην πλατεία Καπνεργάτη;
Απ: Ένας βασικός λόγος είναι οι τρεις επιμέρους παρατάσεις. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες χωρίσανε την εισήγηση τους σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες. Λόγω των αντίστοιχων υποέργων. Έτσι η μια κατηγορία παρασέρνει την άλλη. Η πρώτη κατηγορία – και πρώτος λόγος παράτασης- έχει να κάνει με τη μη δυνατότητα τοποθέτησης του ειδικού υλικού. Του ειδικού τσιμέντου, το οποίο δεν μπορεί να επιστρωθεί τώρα εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν. Βέβαια αυτή η φάση έχει να κάνει αφενός με το υλικό αυτό που δυσκολευόμαστε -κατά την υπηρεσία- λόγω των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και με την εξέλιξη των εργασιών του άλλου έργου. Της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης που εκτελείται από τη ΔΕΥΑΚ στο βόρειο τμήμα της Οδού Αβέρωφ. Οπότε αυτές οι δυο περιπτώσεις είναι που καθυστερούν όλα τα υπόλοιπα βήματα της εξέλιξης της εργολαβίας. Για αυτές τις δυο περιπτώσεις που σας ανέφερα δόθηκε μια ημερολογιακή παράταση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου. Οπότε από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα ακολουθούνε σαν ντόμινο στην ουσία. Έχουμε την περίφημη «πλατεία παιχνιδιού» που θα πάρει παράταση και αυτή λόγω της μη ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης. Δόθηκε μια παράταση μέχρι 30 Νοεμβρίου. Και στο τέλος υπάρχει η τελευταία φάση των έργων. Έργων πρασίνου, εξοπλισμού και δικτύων όπου εκεί δόθηκε μια παράταση μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2024. Είναι ένα έργο όπου θα μου επιτρέψετε να θεωρήσω ότι θα έχουμε και άλλες παρατάσεις. Δε θεωρώ ότι μέχρι 30 Σεπτεμβρίου θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τόσο ολοκληρωμένο το έργο της ΔΕΥΑΚ, όσο και την επίστρωση αυτού του ειδικού υλικού. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Είναι ένα εργοτάξιο στο κέντρο της πόλης, σ’ ένα πολύ δύσκολο σημείο. Υπάρχουν καθυστερήσεις. Θεωρώ ότι πρέπει να αναζητηθούν οι καθυστερήσεις και στην πλευρά της τεχνικής υπηρεσίας. Αν υπάρχει δηλαδή ταχύτητα εγκρίσεων, εγγράφων, λογαριασμών κλπ. Είναι ένα πάντρεμα προϋποθέσεων. Δε θεωρώ ότι ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο ο ανάδοχος. Υπάρχει βέβαια έλλειψη προσωπικού αν και το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει μια κινητικότητα. Μπορεί κάποιος να το διαπιστώσει όταν περνάει από την περιοχή. Καθυστέρησε πολύ ο ανάδοχος με το προσωπικό του και με τη δυνατότητα ενδεχομένως να ανταπεξέλθει. Η αλήθεια είναι ότι μιλάμε για μια παλιά μελέτη η οποία υλοποιείται τώρα. Μια μελέτη η οποία έχει υλικά τα οποία έχουν υπερκοστολογηθεί λόγω των ανατιμήσεων και ο εργολάβος και η κοινοπραξία είναι υποχρεωμένη να δουλέψει με τις τιμές προ δεκαετίας. Θεωρώ ότι στα πλαίσια του εφικτού και του νόμιμου ότι θα πρέπει λίγο και από πλευράς τεχνικής υπηρεσίας κάποια πράγματα να γίνονται λίγο πιο σύντομα, πιο γρήγορα.
Ερ: Θα πάμε και το 2026 με το έργο αυτό;
Απ: Σίγουρα το 2025, θα το «πατήσουμε». Διαφαίνεται ότι σίγουρα θα μπούμε μέσα στο 2025. Σας υπενθυμίζω ότι δεν έχει λυθεί οριστικά το θέμα της μετακίνησης της πιάτσας των ταξί στην περιοχή. Υπάρχουν αντικειμενικά κάποιες δυσκολίες του έργου στο «κατέβασμα» προς την οδό Βενιζέλου. Υπάρχει ακόμη μεγάλο πεδίο δράσης για την εφαρμογή αυτής της εργολαβίας.
Ερ: Τι κάνει η διοίκηση; Λέει ότι αν κηρύξει έκπτωτο τον εργολάβο, θα είναι χειρότερα.
Απ: Δημιουργείται ένα φαύλος κύκλος με τα δημόσια έργα και δη με τα δημοπρατούμενα. Το συγκεκριμένο έργο είναι η ραχοκοκαλιά ενός ΣΒΑΑ συνολικού προϋπολογισμού 8 εκατομμυρίων ευρώ. Στο οποίο αν δε πάει κάτι καλά παρασύρει όλα τα υπόλοιπα έργα. Όπως είναι του 12ου δημοτικού σχολείου που έχει τελειώσει, όπως είναι του οικοπέδου Κρέη που σχεδόν τελειώνει. Καταλαβαίνετε ότι η εκάστοτε διοίκηση του Δήμου με νύχια και με δόντια θα πρέπει να διατηρήσει και να βοηθήσει την εξέλιξη του έργου με κάθε τρόπο. Οι συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες. Τα δεδομένα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Θεωρώ ότι κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν σε επίπεδο νομοθεσίας. Δεν μπορεί κανένας Δήμαρχος και καμία Διοίκηση να παίρνει ριζικές αποφάσεις για τέτοιου είδους έργα όταν είναι εγκλωβισμένος σε χρηματοδοτικά εργαλεία. Αυτός ο οποίος σε χρηματοδοτεί ορίζει και τους νόμους και τους κανόνες.