Dark Mode Light Mode

Εξαιρετικά μεγάλα ύψη βροχόπτωσης στο Ν. Καβάλας τον Ιούνη (πίνακας)

Μεγάλα ύψη βροχής ρεκόρ για τον μήνα αυτό καταγράφηκαν στον νομό μας αλλά και σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης οι οποίες αποκλίνουν πάρα πολύ από τις μέσες τιμές του κλιματικού αρχείου (όπου αυτό υπάρχει).

Οι πρώτες 9 μέρες του μήνα είχαν χαρακτηριστικά «τυπικής» καλοκαιρινής αστάθειας με τοπικές βροχές και μπόρες κυρίως σε ορεινά και σε περιοχές κοντά σε αυτά. Όμως, αργότερα ακολούθησε η εξαιρετικά οργανωμένη ατμοσφαιρική διαταραχή.

Έτσι, μεγάλο κομμάτι του συνολικού υετού σε όλες τις περιοχές έπεσε κατά τις 10-11 Ιουνίου στην κακοκαιρία «Genesis» ιδίως όμως στο Οφρύνιο, στην πόλη της Καβάλας και στον Λιμένα. Περισσότερα για την υετική κατανομή της κακοκαιρίας αυτής και την ερμηνεία της μπορείτε να διαβάσετε εδώ -> https://bit.ly/3R4havc.

Στην συνέχεια κατά το 2ο μισό του μηνά η αστάθεια συνεχίστηκε και είχε έμφαση σε περιοχές γύρω από το Παγγαίο με αποκορύφωμα την περίοδο 23-25 Ιουνίου. Ως αποτέλεσμα, όλοι οι σταθμοί γύρω από το Παγγαίο είχαν πολύ μεγάλα ύψη βροχής.

Έτσι, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στο Οφρύνιο αφού επηρεάστηκε έντονα και από τα δύο διαστήματα έντονης αστάθειας που επηρέασαν την περιοχή μας που αναφέραμε παραπάνω. Έπειτα ακολουθούν οι υπόλοιπες περιοχές γύρω από το Παγγαίο και η Καβάλα.

Έπειτα ακολουθεί ο Λιμένας όπου ναι μεν επηρεάστηκε έντονα από την «Genesis» ωστόσο τον υπόλοιπο μήνα υστερούσε υετικά καθώς επηρεάζεται λιγότερο από την τυπική αστάθεια με έμφαση στα ορεινά και ηπειρωτικά τμήματα.

Και τέλος ακολουθούν τα Προσφυγικά με μια ποιο ομοιόμορφη κατανομή του υετού μέσα στον μήνα αφού δεν επηρεάστηκε έντονα από την «Genesis» ούτε από την αστάθεια στο διάστημα 23-25 Ιουνίου αλλά δεχόταν συχνότερα από άλλες περιοχές μικρές μπόρες (λόγω γειτνίασης με τον ορεινό όγκο).

Τα λιγότερα mm καταγράφηκαν στην Νέα Πέραμο και στο Αεροδρόμιο της Καβάλας στην Χρυσούπολη αφού δεν επηρεάστηκαν έντονα ούτε στην «Genesis» ούτε στο διάστημα 23-26 Ιουνίου και δέχονται όπως και ο Λιμένας λίγα mm από την «τυπική» ηπειρωτική αστάθεια λόγω μεγάλης απόστασης από κάποιον μεγάλο ορεινό όγκο.

Ενδεικτικά για το μέγεθος του υετού που καταγράφηκε στην πόλη αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελεί περίπου το 30% του μέσου ετησίου ύψους βροχόπτωσης ενώ κάτι ανάλογο ισχύει και για τις περισσότερες υπόλοιπες περιοχές.

meteokav.gr

Προηγούμενο άρθρο

Θάσος: Τρίτη σύλληψη καπετάνιου για δρομολόγιο με υπεράριθμους επιβάτες

Επόμενο άρθρο

Σε Ορφάνι - Γαληψό ο Νίκος Παναγιωτόπουλος