Dark Mode Light Mode

Εξωδικαστικός μηχανισμός για την «Αγία Μαρίνα»

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας Δημήτρη Καρέλλα είχε την προηγούμενη Παρασκευή ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Εμμανουηλίδης. Μία ακόμη φορά συζήτησαν το οικονομικό πρόβλημα του ιδρύματος «Αγία Μαρίνα», το οποίο τους απασχόλησε και στο παρελθόν. Σε συναντήσεις που είχαν στην Αθήνα. Ο κ. Καρέλλας είναι αυτός που λόγω της αρμοδιότητας του μεσολαβεί για το ίδιο πρόβλημα στην Αναπληρώτρια Υπουργό αρμόδια για την Κοινωνική Αλληλεγγύη κ. Θεανώ Φωτίου.

Από τις παλαιότερες συζητήσεις Εμμανουηλίδη- Καρέλλα κι από αυτή που έγινε την Παρασκευή οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι δεν θα γίνει δεκτό το αίτημα του Καβαλιώτη βουλευτή για τροπολογία στη Βουλή μέσω της οποίας το ίδρυμα «Αγία Μαρίνα» θα απαλλαγεί της υποχρέωσης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας ως το τέλος του έτους. Είναι κάτι που εγκρίθηκε από τη Βουλή κι ισχύει σε μια παρόμοια περίπτωση, του Σικιαρίδειου ιδρύματος Αθηνών. Ο βασικός ισχυρισμός του κ. Καρέλλα είναι ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα για το ίδρυμα της Καβάλας. Υποστηρίζει ταυτόχρονα ότι εδώ και έναν περίπου μήνα που το Σικιαρίδειο επωφελείται της τροπολογίας, δεν υπήρξε καμία αλλαγή των δεδομένων. Η μη υποχρεωτική εξασφάλιση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας δεν βοήθησε το Σικιαρίδειο όπως όλοι περίμεναν και ήλπιζαν. Επικουρικά ο κ. Καρέλλας γνωστοποιεί τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων του ιδρύματος στην Αθήνα, οι οποίες συνεχίζονται. Στις 20 Ιουνίου οι εργαζόμενοι έστειλαν επιστολή προς κάθε κατεύθυνση σημειώνοντας ότι είναι απλήρωτοι εδώ και 6 μήνες. Ότι έχει σχέση με την τροπολογία, την φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα –λένε στο Υπουργείο- δεν βοήθησε να βελτιωθεί η κατάσταση. Κατόπιν τούτου η διαδικασία για τη διάσωση και των δύο ιδρυμάτων (των Αθηνών και της Καβάλας) «περνά» από τη γνωστή οδό του εξωδικαστικού μηχανισμού.

«Ελπίζω και πιστεύω ότι το σύστημα για την κατάθεση αιτήσεων στον μηχανισμό θα ανοίξει στις 3 Αυγούστου» υποστηρίζει ο κ. Εμμανουηλίδης. Ταυτόχρονα το Υπουργείο εξετάζει τα στοιχεία που αφορούν την οικονομική κατάσταση του ιδρύματος «Αγία Μαρίνα» για να διαπιστώσει τη βιωσιμότητα του. Πιθανόν να μεσολαβήσει στη φάση της συμπλήρωσης της αίτησης για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ώστε αυτή να έχει 100% πιθανότητες ικανοποίησης.

Το ίδρυμα «Αγία Μαρίνα» συνεχίζει τη λειτουργία του, σε μια βαριά ατμόσφαιρα λόγω του νέου χρέους που βεβαίωσε το ΙΚΑ και της καταδίκης πρώην προέδρου του διοικητικού συμβουλίου. Η σημερινή διοίκηση επιθυμεί να παραιτηθεί, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι κάνουν υπομονή με το ζόρι και τα ΑμΕΑ λιγοστεύουν. Το ίδρυμα θα διακόψει τη λειτουργία του σε λίγες μέρες, λόγω Θέρους. Το ερώτημα είναι αν θα αντέξει να λειτουργεί έως ότου κριθεί η ένταξη του στις ευνοϊκές διατάξεις του εξωδικαστικού μηχανισμού. Φαίνεται δύσκολο αλλά θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια αυτό να συμβεί.

Διόδια- παλιό Νοσοκομείο

Οι 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εμμέσως πλην σαφώς παραδέχονται ότι εδώ και καιρό έπαψαν να παρακολουθούν στενά τα τοπικά ζητήματα που εκκρεμούν στην Αθήνα. Εξηγούν ότι αυτό οφείλεται στις αυξημένες τους κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις, τόσο στις μόνιμες και γνωστές επιτροπές όσο και στην προανακριτική επιτροπή για την Υγεία και τους εξοπλισμούς (υπόθεση Παπαντωνίου). Σημειώνουν ότι για το παλιό Νοσοκομείο υπάρχει μπόλικη γραφειοκρατία, διατυπώνουν παράπονα για το ίδιο θέμα για τη Δήμαρχο (δεν πιέζει και δεν καταθέτει συγκεκριμένη πρόταση στο Υπουργείο, λένε χαρακτηριστικά). Για τα διόδια στην Παράκαμψη επιμένουν στη γνωστή τους άποψη που δεν μας καλύπτει. Σημειώνουν ότι μέσω καθυστερήσεων αυτά δεν θα λειτουργήσουν. «Όσο για το σημείο που επιλέχθηκε, είναι τρελό» συμπληρώνουν.

Κατά κάποιο τρόπο φαίνεται να δικαιώνονται αφού η προγραμματισμένη για αύριο δημοπράτηση του έργου μάλλον δεν θα γίνει λόγω της απεργίας των εργαζόμενων στην Εγνατία Οδό ΑΕ. Θα υπάρξει δηλαδή καθυστέρηση στην ημερομηνία δημοπράτησης που φυσικά θα επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα των εργασιών.

Προηγούμενο άρθρο

Ένα γήπεδο δημιουργεί κρίση στη ΔΕΥΑΚ

Επόμενο άρθρο

Κι άλλη ταλαιπωρία πολιτών- μηχανικών επειδή δεν συνεδριάζει το ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.