Dark Mode Light Mode

«Εξόρμηση» στις Νυμφόπετρες για τον Φυσιολατρικό Όμιλο Καβάλας

Με επιτυχία πραγματοποίησε ο ΦΟΚ την Κυριακή 12-5 την προγραμματισμένη εκδρομή του.

Στην άκρη της Βόλβης απολαύσαμε τη γαλήνη της λίμνης και ακολούθησε περιήγηση στο ιδιαίτερης ομορφιάς γεωλογικό πάρκο, γνωστό ως Νυμφόπετρες. Η επόμενη στάση μας ήταν στο Μακεδονικό τάφο του Αγ. Αθανασίου.

Αν και μονοθάλαμος εντυπωσιάζουν οι εξωτερικές τοιχογραφίες διατηρημένες με σχεδόν ανεξίτηλα χρώματα και δίνοντας πληροφορίες για τη ζωή των μακρινών Μακεδόνων προγόνων μας, όπως μας εξήγησε ο φύλακας. Μια ευχάριστη έκπληξη ήταν το μουσείο Βαλκανικών πολέμων στη Γέφυρα, που στεγάζεται στη βίλα Μοδιάνο, χτισμένη το 1904 σε σχέδια Οθωμανικής αρχιτεκτονικής.

Ξεναγηθήκαμε από ενημερωμένους στρατιώτες, επειδή το Μουσείο ανήκει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, οι οποίοι μας μίλησαν για την ιστορία του κτιρίου, το ρόλο του στον 1ο Βαλκανικό Πόλεμο και για τα εκθέματά του. Επίσης τα κτίρια της αυλής αξιοποιήθηκαν και λειτουργούν συμπληρωματικά.

Είδαμε ένα μικρό λαογραφικό μουσείο, τον ξεχωριστό περιστερώνα, σιδεράδικο, πατητήρι, κτηνιατρείο, χειρουργείο κ.α .Στην εκκλησία της Παναγίας Ρευματοκρατούσας μας περίμενε ο ιερέας του ναού και μας είπε την συγκινητική ιστορία του ξυλόγλυπτου τέμπλου που μεταφέρθηκε από του Μετρινούς πρόσφυγες το 1924.

Ήταν μια εκδρομή γεμάτη εικόνες και πληροφορίες του τόπου μας, που ο ΦΟΚ προσπαθεί να ανακαλύπτει και να εξερευνά με τους φίλους και τα μέλη του. Ευχαριστούμε θερμά όλες ,-ους τους συμμετέχοντες, που συνεργάστηκαν άψογα μαζί μας.

Το Δ.Σ.

Προηγούμενο άρθρο

Το Club Porsche στην Καβάλα και στην ταβέρνα "Σάββας"

Επόμενο άρθρο

Συνάντηση γιατρών ΕΣΥ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης στο νοσοκομείο