Την περασμένη Παρασκευή σε εκδήλωση από αυτές που γίνονται συχνά, η δημοτική παράταξη του κ. Χαράλαμπου Χρυσανίδη έκοψε τη βασιλόπιτα του νέου έτους.
Με αυτήν την ευκαιρία συζητήσαμε με τη δημοτική σύμβουλο της παράταξης κ. Ευαγγελία Δρακονάκη. Ρωτήθηκε για θέματα επικαιρότητας.
Η συνέντευξη
Ερ: Ποια είναι τα νέα της δημοτικής παράταξης του κ. Χαράλαμπου Χρυσανίδη;
Απ: Συναντιόμαστε συχνά. Πιο πρόσφατη αφορμή ήταν η εκδήλωση για την κοπή της πίτας του συνδυασμού. Έχουν περάσει κάποιοι μήνες από τις εκλογές, παρόλα αυτά ήταν η 4η ή 5η φορά που συναντηθήκαμε οι περισσότεροι υποψήφιοι. Είναι μια ομάδα που δένεται κάθε φορά και περισσότερο. Είναι μια σκέψη και του επικεφαλής να διατηρήσουμε τις σχέσεις όλων των υποψηφίων, διότι αυτοί θα μας μεταφέρουν και προβληματισμούς, αφού εργάζονται και δραστηριοποιούνται μέσα στην κοινωνία της Καβάλας. Οπότε πολλά θέματα και ερωτήματα στα προ ημερήσιας διάταξης θέματα των συνεδριάσεων θα προέρχονται από αυτούς. Αυτό το έχει ξεκαθαρίσει ο κ. Χρυσανίδης από την αρχή. Έχουμε ένα πολύ όμορφο κλίμα. Περιμένουμε να δούμε σε ποιες επιτροπές δύναται να μπουν και μη εκλεγμένα μέλη από εμάς, για να αποφασίσουμε κάποιοι από τους συνυποψήφιους να αποτελέσουν μέλη επιτροπών.
Ερ: Ο προϋπολογισμός και τα ανταποδοτικά τέλη στο Δήμο άργησαν;
Απ: Άργησαν πάρα πολύ. Υπάρχει βέβαια η νομοθετική δικαιολογία ότι προέκυψε και η συνένωση των νομικών προσώπων που καταργήθηκαν και απορροφήθηκαν στην ουσία από τον Δήμο. Καταλαβαίνετε ότι αυτό θα επηρεάσει τη συνολικότερη εικόνα των προϋπολογισμών των Δήμων. Βέβαια η συζήτηση περί ανταποδοτικών, είναι μια ειδική συζήτηση. Χρειάζεται μια ειδική συνεδρίαση, η οποία πρέπει να γίνει και να προηγηθεί του προϋπολογισμού. Αναμένουμε. Το επόμενο χρονικό διάστημα πρέπει να γίνουν όλες αυτές οι κινήσεις. Χωρίς εγκεκριμένο προϋπολογισμό δεν μπορείς να κινηθείς, δεν μπορείς να πληρώσεις τις εργολαβίες σου. Θα δημιουργηθεί ένα ντόμινο καθυστερήσεων οπότε η διαδικασία πρέπει να γίνει γρήγορα. Περιμένουμε επίσης να διευκρινιστούνε οι αρμοδιότητες. Τι αρμοδιότητες θα επανέλθουν – από αυτές που είχαν καταργηθεί- στα δημοτικά συμβούλια. Η βαρύτητα των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου θα συμβάλει στη συχνότητα των συνεδριάσεων και στην καλή λειτουργία.
Ερ: Για το πρόγραμμα συγχωνεύσεων των ΔΕΥΑ, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τι λέτε;
Απ: Ακόμη είναι λίγο περίεργα τα πράγματα. Δε γνωρίζουμε ποια είναι γενικότερα η πρόθεση της κεντρικής διοίκησης. Θεωρώ ότι θα υπάρχουν περιπτώσεις ΔΕΥΑ που θα επωφεληθούνε. Διότι στην ουσία έχουνε πολλά προβλήματα στην ομαλή και νόμιμη λειτουργία τους. Υπάρχουν ΔΕΥΑ ανά τη Ελλάδα που κινούνται με ορθό τρόπο και λειτουργούν με αυτό τον τρόπο. Αυτές θα πάνε ίσως προς τα πίσω. Πάντα ελλοχεύει και ο κίνδυνος του ακούσματος της ιδιωτικοποίησης του νερού. Το οποίο είναι κάτι που όλοι λέμε, ποιος θα το πληρώσει το τίμημα. Νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει μια ουσιαστικότερη ενημέρωση όλων των Δήμων, των Δημάρχων, της ΚΕΔΕ για το τι ακριβώς θα πρέπει να γίνει. Να ακουστούν πλέον των αιρετών όλοι αυτοί που διαχειρίζονται, αυτές τις επιχειρήσεις. Από τον πιο απλό εργάτη μέχρι τα διοικητικά στελέχη των ΔΕΥΑ.
Ερ: Ποιο σενάριο προτιμούμε; Τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ του νομού Καβάλας, τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ Ανατολικής Μακεδονίας ή τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης;
Απ: Πρέπει να δούμε τα δεδομένα. Σίγουρα το πιο οικογενειακό είναι σε επίπεδο νομού, αν είναι μονόδρομος η συγχώνευση. Αυτό θεωρώ και εικάζω ότι είναι το καλύτερο σενάριο. Σε επίπεδο νομού να αντιμετωπίσουμε μ’ ένα ενιαίο τρόπο, αυτό που λέμε ΔΕΥΑ. Θα μπει στη συζήτηση εκτός από την ύδρευση, αποχέτευση και η άρδευση; Γιατί αυτό είναι μεγάλο κομμάτι και μια μεγάλη πληγή για όλους τους Δήμους, η οποία είναι απαιτητικό σπορ αφενός και πάρα πολύ κοστοβόρο αφετέρου.