Η κ. Ευαγγελία Πανώρη είναι η διευθύντρια του Σταθμού Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καβάλας.
Υπενθυμίζει την ανάγκη για αίμα, ανάγκη που ο Σταθμός προσπαθεί να καλύψει και με τις συχνές του εξορμήσεις. Τις εθελοντικές αιμοδοσίες που στηρίζει και γίνονται στην πόλη και στον υπόλοιπο Νομό Καβάλας. Οι ανάγκες σε αίμα έχουν αυξηθεί, σημειώνει, ενώ η προσφορά είτε περιορίζεται (λόγω της πανδημίας) είτε είναι σε στάσιμη κατάσταση. Εξ αυτού του λόγου πρέπει νέοι άνθρωποι να πεισθούν να γίνουν εθελοντές αιμοδότες.
Η συνέντευξη
Ερ: Υπάρχει μεγάλη ανάγκη ή δεν υπάρχει σε αίμα για το Νοσοκομείο Καβάλας; Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει σύμφωνα και με τις εξορμήσεις που γίνονται, τις εθελοντικές αιμοδοσίες στην πόλη της Καβάλας και στον υπόλοιπο νομό.
Απ: Οι ανάγκες για αίμα πάντοτε είναι πολύ μεγάλες, δε σταματάνε. Πολύ συχνά βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούμε να εξοικονομήσουμε τις ποσότητες αίματος που χρειαζόμαστε. Οι ανάγκες σε αίμα συνεχώς αυξάνονται γιατί κάθε χρόνο παρατηρείται σημαντική αύξηση των απαιτήσεων. Η εξέλιξη της ιατρικής με τη εφαρμογή σύγχρονων χειρουργικών επεμβάσεων και η χορήγηση νέων φαρμάκων στην αιματολογία και ογκολογία, αυξάνει το προσδόκιμο της επιβίωσης.
Ερ: Αυτό θα συνεχιστεί, δεν είναι κάτι που έχει ένα τέλος;
Απ: Όχι δεν είναι προσωρινές οι μεγάλες ανάγκες σε αίμα. Για να αυξήσουμε τα αποθέματα μας σε αίμα, πρέπει να πηγαίνουμε συχνά σε εξορμήσεις. Σε συνεργασία με αιμοδοτικούς συλλόγους 4-5 έως και 6 φορές το μήνα και τα Σαββατοκύριακα. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τους υπευθύνους των συλλόγων και με μέλη των αιμοδοτικών συλλόγων, τους ευχαριστούμε πάρα πολύ. Πηγαίνουμε εκτός από την πόλη της Καβάλας, σε όλο το νομό και στη Θάσο. Οι απαιτήσεις κάθε χρόνο για μεταγγίσεις αίματος στο Νοσοκομείο μας, είναι γύρω στις 5.500 μονάδες. Αυτές τις μονάδες τις εξοικονομούμε, είτε από το συγγενικό περιβάλλον, είτε από την εθελοντική αιμοδοσία. Το συγγενικό περιβάλλον αιμοδοτεί το 40% περίπου και οι εθελοντές περίπου το 60%. Ο στόχος γενικά στην Ελλάδα είναι να αυξηθεί η εθελοντική αιμοδοσία στο 100%. Πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους ότι κάποια στιγμή στη ζωή μας, η αιμοδοσία μπορεί να μας αφορά όλους μας. Μπορεί να χρειαστούμε είτε εμείς, είτε το συγγενικό μας περιβάλλον.
Ερ: Η ανάγκη σε αίμα αυξάνεται, η προσφορά αυξάνεται; Υπάρχουν περισσότεροι εθελοντές αιμοδότες;
Απ: Όχι. Προς το παρόν δεν υπάρχουν. Την περίοδο της πανδημίας είχαμε πολύ μεγάλη μείωση. Η προσέλευση ήταν πολύ περιορισμένη. Τώρα σιγά- σιγά επανέρχονται αλλά πρέπει να μπούνε νέοι αιμοδότες. Παιδιά από 18 ετών και πάνω.
Ερ: Αυτό είναι δύσκολο γιατί βλέπουμε ότι στους συλλόγους οι ίδιοι και οι ίδιοι άνθρωποι δίνουν αίμα.
Απ: Αυτό είναι ένα πρόβλημα. Εμείς κάνουμε ενημέρωση με προγράμματα του Υπουργείου στα Λύκεια. Για να ενστερνιστούν και οι νεότεροι το αίσθημα του εθελοντισμού. Πρέπει όμως από πολύ μικρή ηλικία, από το Δημοτικό, στα σχολεία να μπει πρόγραμμα και να είναι μάθημα αυτό. Να αποκτήσουν συνείδηση όλοι οι πολίτες σχετικά με τον εθελοντισμό.
Ερ: Οι άνθρωποι που έρχονται για εθελοντική αιμοδοσία κάθε μέρα στο Νοσοκομείο, είναι πολλοί; Είναι λίγοι;
Απ: Οι ώρες μας είναι από τις 8.30 μέχρι τις 13.30 σε καθημερινή βάση και τα Σαββατοκύριακα από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι για όσους εργάζονται. Περίπου 20 άτομα την ημέρα έρχονται για να δώσουν αίμα, καμιά φορά είναι και λιγότεροι. Δεν αρκεί αυτός ο αριθμός, οι απαιτήσεις είναι μεγάλες.
Ερ: Η εικόνα που έχετε στην Καβάλα σε σχέση με όμορους νομούς, θα λέγατε ότι η Καβάλα διακρίνεται στην εθελοντική αιμοδοσία ή είναι στο μέσο όρο της Ελλάδας;
Απ: Πιστεύω ότι είναι στο μέσο όρο της Ελλάδας και το θέμα με τους όμορους νομούς Ξάνθης και Δράμας, είναι ότι έχουν λιγότερες ανάγκες σε μετάγγιση αίματος. Εμείς σαν Νοσοκομείο Καβάλας, δευτεροβάθμιο νοσοκομείο, έχουμε παραπάνω ειδικότητες, οπότε και ασθενείς από τους όμορους νομούς έρχονται στο δικό μας Νοσοκομείο. Δεν έχουν οι όμοροι νομοί πνευμονολογικές κλινικές, νευροχειρουργική κλινική, ογκολογική κλινική. Έτσι και αυτοί οι ασθενείς εξυπηρετούνται εδώ στο νοσοκομείο μας. Βέβαια έχουμε συνεργασία με τα Νοσοκομεία Δράμας και Ξάνθης αν χρειαστούμε μας βοηθάνε, αλλά εμείς σαν Νοσοκομείο Καβάλας έχουμε πολύ περισσότερες ανάγκες.
Ερ: Προσωπικό έχετε;
Απ: Αυτό είναι κάτι που αφορά όλο το Νοσοκομείο. Δυστυχώς το προσωπικό είναι οριακό.
Γιατί εμείς χρειαζόμαστε προσωπικό να βγαίνει έξω στις εξορμήσεις αλλά και προσωπικό να μένει μέσα στο τμήμα. Είμαστε πολύ οριακά.
Ερ: Τι να τονίσουμε απ` όλα αυτά;
Απ: Χρειάζεται να γίνει συνείδηση σε όλους ότι η εθελοντική αιμοδοσία. Είναι απαραίτητη, είναι αναγκαία, είναι προσφορά ζωής.