Dark Mode Light Mode

Ευχαριστήριο μετά το τέλος των παραστάσεων στη Στέγη

H παράσταση ” Ντόκτορ Τσέχωφ” έκλεισε προσωρινά την αυλαία της, αφού γέμισε ασφυκτικά για τέσσερις μέρες το θεατράκι της στέγης.

Οφείλω ευγνωμοσύνη στους ηθοποιούς της ομάδας μου, για όσα μου έμαθαν, για όσα μου έδωσαν, την εμπιστοσύνη τους, πολύ περισσότερο για την αγάπη τους. Όλοι μαζί μοιραστήκαμε μια όμορφη εμπειρία και ανοίξαμε νέο δρόμο προς ένα δημιουργικό θέατρο απαλλαγμένο από κακή ματαιοδοξία και ανταγωνισμούς.

Κάθε φορά που ξεκινάμε τις συναντήσεις μας για μια νέα παράσταση, πρωταρχική σημασία έχει το δέσιμο της ομάδας και αυτό το πετύχαμε χωρίς ιδιαίτερες τεχνικές και χωρίς κόπο γιατί ο καθένας από εμάς είχε το ζωτικό χώρο να καταθέτει και εισπράττει πράγματα μέσα στα πλαίσια μια συλλογικής διαδικασίας που στηρίζεται στο σεβασμό και την αποδοχή του άλλου.

Όλα έγιναν με ένα μαγικό τρόπο. Το κοινό μας θα ήθελα να γνωρίζει ότι σε κάθε παράσταση πρέπει να προσαρμοσθεί το θεατρικό έργο που θα επιλέξουμε, με τις ιδιαιτερότητες της ομάδας, που πηγάζουν από τον αριθμό των ηθοποιών που θέλουν να συμμετέχουν, την ηλικία τους και το φύλο τους αλλά και το χώρο που θα γίνει η παράσταση με τις ελάχιστες δυνατότητες φωτισμού, ήχου, σκηνικού, που έχει το θεατράκι της στέγης αλλά και τις οικονομικές δυνατότητες που έχει η ομάδα για να ανεβάσει μια παράσταση, που στο ερασιτεχνικό θέατρο είναι μηδαμινές ως ανύπαρκτες.

Είναι δυσκολίες που κατά κανόνα αντιμετωπίζει το ερασιτεχνικό θέατρο. Η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα της στέγης είχε βέβαια να αντιμετωπίσει μια ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία, αυτής της έξωσης του συνδέσμου από το κτίριο που στεγάζεται σχεδόν εδώ και 70 χρόνια.

Όλες οι συναντήσεις μας έγιναν σε ένα βαρύ κλίμα αβεβαιότητας και μιας γενικής χρεωκοπίας ζωής που διαπιστώνεται στη βάση της σημερινής απαξίωσης του πολιτισμού, ακόμη και από τους ίδιους τους φορείς που τον εκπροσωπούν.

Ξεπεράσαμε τις δυσκολίες και τολμήσαμε με κέφι και χαρά να ανεβάσουμε το θεατρικό έργο ‘Ντόκτορ Τσέχωφ’ γιατί πιστεύουμε και αγαπούμε αυτό που κάνουμε. Χωρίς πίστη και αγάπη είναι αδύνατον να φτάσεις σε αυτό που επιθυμείς.

Ευχαριστώ πολυ την μεταφράστρια του έργου ‘Ντόκτορ Τσέχωφ’ Κατερίνα Μπιλάλη και έδωσε προοπτική στις συναντήσεις της ομάδας μας. Ευχαριστώ πολύ τον κ. Vagelis Evagelidis, από ράδιο της proininews.gr – Πρωινή Εφημερίδα και την κ. Ρένα Πανταζόγλου από την ΕΡΑ Καβάλας, για τις ραδιοφωνικές συνεντεύξεις.

Ευχαριστώ πολύ την κ. Μαρία Δεληκωνσταντίνου για την φιλοξενία της στον τηλεοπτικό σταθμό του CenterTV. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους επαγγελματίες της πόλης μας, που μας στήριξαν με ποικίλο τρόπο και ήταν χορηγοί της παράστασης: Καφέ μπαρ ‘υποβρύχιο’. Ταβέρνα ‘Sousouro. Ταβέρνα Τα Βαρέλια. Key Bar. Οπτικά ‘εν όραση’. CoffeeGrain espresso bar. Handmade & NAILS by Elsa

Ευχαριστώ πολύ το ΔΗΠΕΘΕ, για το υλικό που έδωσε για το σκηνικό της παράστασης. Και τέλος ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους εσάς που ήρθατε στην παράσταση μας, και μας δώσατε δύναμη, χαρά και ενισχύσατε οικονομικά τη Στέγη Φίλων Γραμμάτων και τεχνών, να παραμείνει πόρτα πολιτισμού, ανοικτή σε όλους τους πολίτες της Καβάλας.

Μαρία Κολτσακίδου, Υπεύθυνη θεατρικού τμήματος ΣΦΓΤ Καβάλας

Προηγούμενο άρθρο

Διαπαραταξιακό προεδρείο θα κάνει η ΕΛΜΕ Καβάλας

Επόμενο άρθρο

Κύκλος εργαστηρίων διακαλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε ζητήματα εκπαίδευσης ενηλίκων 65+