Στην πόλη μας πραγματοποιήθηκε χθες μία ακόμη συνάντηση όλων όσων συνυπάρχουν στο πρόγραμμα Figaro, που στόχο έχει να βοηθήσει τους αγρότες να καλλιεργούνε τα χωράφια τους με όσο το δυνατόν λιγότερο νερό. Η συνάντηση στην Καβάλα ολοκληρώθηκε με συνέντευξη τύπου, όπου μίλησε εκπροσωπώντας την περιφερειακή ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, η δήμαρχος Δ. Τσανάκα, ο καθηγητής του πανεπιστήμιου Θράκης Γιώργος Συλαίος, ο συντονιστής του προγράμματος Λίορ Ντόρον κι εκπρόσωπος ιταλικού φορέα, από την Μπολώνια.
Η δήμαρχος εξήγησε περί τίνος πρόκειται. Μίλησε για άρδευση ακριβείας. Εξήγησε το ρόλο της περιφερειακής ένωσης Δήμων, ως ρόλο συνδέσμου στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ανάμεσα στην κοινωνία και τους ερευνητικούς φορείς. Στόχος του προγράμματος είπε, είναι η διάδοση της τεχνολογικής καινοτομίας για τη μείωση του κόστους παραγωγής, την αύξηση της παραγωγής, αλλά και τη μείωση των περιβαλλοντικών βλαβών, υπεράντλησης νερού. «Μας πληγώνει ο τρόπος ποτίσματος στον κάμπο», είπε χαρακτηριστικά η δήμαρχος, που εξήγησε ότι το πρόγραμμα διευκολύνει τον αγρότη ν΄ αποφασίζει αυτός πόσο και πως θα αρδεύει τις εκτάσεις του.
Ήδη μια πρώτη έρευνα άρχισε στη Δράμα, θα επεκταθεί και στους άλλους νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Ο Γιώργος Συλαίος είπε ότι στην Ξάνθη σε συγκεκριμένο αγρό, δοκιμάζεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος Figaro.
Εκεί δοκιμάζεται η κλασική μέθοδος άρδευσης, μ΄ αυτήν που είναι καινοτόμος και προωθεί το πρόγραμμα, την άρδευση των σταγονιδίων. Επιτυχία θα είναι να εξοικονομήσουμε νερό, να διατηρήσουμε τους υδατικούς πόρους, είπε ο κ. Συλαίος.
Τόνισε μάλιστα ότι στα τρία χρόνια που υλοποιείται αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα υπάρχει ενδιαφέρον από αγρότες απ΄ όλη την Ελλάδα.
Ο Λίορ Ντόρον, συντονιστής ήρθε στην Καβάλα από το Ισραήλ, προβλέποντας ότι όλα αυτά τα προγράμματα για την εξοικονόμηση νερού, ακόμα και νερού άρδευσης, σύντομα θα είναι πολύ ενδιαφέροντα, καθώς επίκειται πρόβλημα έλλειψης νερού – πρόβλημα που ήδη αντιμετωπίζει το Ισραήλ – σε όλη τη Μεσόγειο.
—