Ολοκληρώθηκε χθες το θερινό σχολείο στο ΤΕΙ Καβάλας, με βασικό αντικείμενό του τα Φωτοβολταϊκά συστήματα. Σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Το εμπιστεύτηκαν τουλάχιστον 20 φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Χθες οι φοιτητές παρουσίασαν τις εργασίες τους, παρουσία των καθηγητών, επικεφαλής των οποίων ήταν η καθηγήτρια του ΤΕΙ Καβάλας, Ελένη Αποστολίδου.
Η κα Αποστολίδου μας βοήθησε προκειμένου να συζητήσουμε μ΄ έναν φοιτητή, που μετείχε στο θερινό σχολείο, ερχόμενος στην Καβάλα από τη Γαλλία, κατ΄ ουσίαν από πολύ πιο μακριά, από την πόλη Salvador της Βραζιλίας. Η πόλη Salvador είναι παραθαλάσσια, με πληθυσμό 3.000.000 ανθρώπους. Πρόκειται για τον 22χρονο Felipe Ramos, ο οποίος εδώ και 11 μήνες, απουσιάζει από το σπίτι του και το πανεπιστήμιο της πόλης στην οποία κατοικεί, αφού μέσω προγράμματος Erasmus συνεχίζει τις σπουδές του στη Γαλλία.
Πριν επιστρέψει στην πατρίδα του για το καλοκαίρι πέρασε από το θερινό σχολείο του ΤΕΙ Καβάλας, απόφαση που όπως είπε, αποδείχθηκε πάρα πολύ σωστή. Σπουδάζει ηλεκτρολόγος μηχανικός και δεν τον ενοχλεί καθόλου που απουσιάζει τόσο καιρό από την κατοικία του.
«Κάθε μέρα μαθαίνω. Βλέπω διαφορετικούς πολιτισμούς, διαφορετικά πράγματα», είπε χαρακτηριστικά.
Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν οι απόψεις του νεαρού φοιτητή από τη Βραζιλία, σχετικά με την οικονομική κρίση. Εντοπίζει άμεσες ομοιότητες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα με αυτές στην πατρίδα του.
«Στη Βραζιλία, είπε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας, υπάρχει ακριβώς το ίδιο πράγμα που συνάντησα κι άκουσα ότι ισχύει στην χώρα σας, στην Ελλάδα. Αντίθετα στη Γαλλία που ήμουν – συμπληρώνει – όλα ήταν διαφορετικά».
Ποιες όμως είναι οι ομοιότητες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και τη Βραζιλία; Ο Felipe Ramos διαπιστώνει – όπως και στην Ελλάδα – μείωση δαπανών στην παιδεία και την υγεία, μείωση μισθών. Εντύπωση προκαλεί το ότι όπως στην Ελλάδα έτσι και στην πατρίδα του, η κρίση δημιουργήθηκε κι επειδή νέοι σχετικά άνδρες και γυναίκες, συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα. Αυτό εξηγεί έχει ως αποτέλεσμα, νέοι στην ηλικία Βραζιλιάνοι να εργάζονται γι΄ αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν, ενώ κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε.
Ο F. Ramos έλαβε μέρος σε διαδηλώσεις μαζί με φοιτητές και καθηγητές του στην πρωτεύουσα της χώρας του, ζητώντας αύξηση των δαπανών για την παιδεία. Εδώ στην Ελλάδα – μας λέει – υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πώς αντιμετωπίζεται η κρίση. Συνεχίζει δε λέγοντας τα εξής: «Οι πιο πολλοί Έλληνες με τους οποίους μίλησα λένε ότι δεν πρέπει να ξεπουληθεί η χώρα στους ξένους, για να βγει από την οικονομική κρίση. Μια άλλη ομοιότητα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Βραζιλία έχει σχέση με τους Ολυμπιακούς αγώνες. Μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες στο Ρίο όλες οι εγκαταστάσεις ρήμαξαν κι έμειναν ανεκμετάλλευτες».
Ο F.Ramos τις δέκα ημέρες που ήταν στην Καβάλα κυκλοφόρησε στην πόλη, παίνεψε την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται το ΤΕΙ, λέγοντας ότι «η θέα από αυτό είναι θαυμάσια». Παίνεψε την οργάνωση και λειτουργία του θερινού σχολείου, το οποίο όπως είπε προτείνει ανεπιφύλακτα.
Η τελευταία ερώτηση που του υποβάλαμε έχει ενδιαφέρον σχετικά με την απάντηση που δίνει. Σημειώσαμε λοιπόν ότι στην Καβάλα έχουνε έρθει κι άλλοι Βραζιλιάνοι, οι περισσότεροι ήταν ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν με την φανέλα του ΑΟΚ. Η απάντηση, ο σχολιασμός και η παρατήρηση του F.Ramos έχει ενδιαφέρον: «Ως χώρα έχουμε υπόβαθρο πολλούς διάσημους ανθρώπους, αλλά γινόμαστε περισσότερο γνωστοί από το ποδόσφαιρο. Σας θυμίζω ότι για παράδειγμα στα εσπεριδοειδή έχουμε μεγάλη παραγωγή και εξαγωγές, αλλά τελικά περισσότερο διάσημη κάνουν την Βραζιλία οι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο εξωτερικό».