Dark Mode Light Mode

Φοιτητική Ιντιφάντα: οι αξιώσεις [ε]

Το απόγευμα, μια εκατοστή φοιτητ* κατέλαβαν την κεντρική αίθουσα του πολυτεχνείου και θα παραμείνουν εδώ έως ότου ο Πρύτανης Corgnati είναι διαθέσιμος για διάλογο και μέχρι να αποχαρακτηριστούν και να διακοπούν αμέσως οι συμφωνίες με τα ισραηλινά ακαδημαϊκά ιδρύματα και τις πολεμικές εταιρείες.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου ως απάντηση στο δυσφημιστικό άρθρο που εμφανίστηκε στην Corriere Torino με την υπογραφή του Paolo Coccorese.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤ* στο συκοφαντικό άρθρο που δημοσιεύθηκε χθες στην #Corriere

Στην ευγενική προσοχή των δημοσιογράφων και του συντακτικού προσωπικού των εφημερίδων, τις τελευταίες ημέρες ως φοιτητικό σώμα καταλάβαμε τα κεντρικά γραφεία της UniTo στο Palazzo Nuovo και εμποδίσαμε τη διδασκαλία.

Αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στο διεθνές κίνημα της φοιτητικής Ιντιφάντα γιατί αισθανόμαστε το ηθικό καθήκον και την ιστορική ευθύνη να δράσουμε και να πάρουμε θέση για την υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού και να αντιταχθούμε με αποφασιστικότητα στη συνεχιζόμενη γενοκτονία.

Τα θέματα της κατάληψης μας είναι:

  • η οριστική διακοπή όλων των ακαδημαϊκών συμφωνιών μεταξύ της UniTo και όλων των θεσμών, ιδρυμάτων, ακαδημιών και εταιρειών του Ισραήλ·
  • ο τερματισμός όλων των συμφωνιών μεταξύ της UniTo και της πολεμικής βιομηχανίας·
  • ο αποχαρακτηρισμός και ο δημόσιος κατάλογος όλων των συμφωνιών μεταξύ της UniTo και τρίτων.
  • η δημόσια και επίσημη θέση που έλαβαν ο Πρύτανης και η ακαδημαϊκή Γερουσία της UniTo υπέρ του αποκλεισμού της αποστολής πολεμικών όπλων στο Ισραήλ, για μια πλήρη κατάπαυση του πυρός, για τη διακοπή των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Ράφα και τη Jabalia-Τζαμπάλια.

Ως εκ τούτου, προειδοποιούμε την Corriere della Sera και τον Paolo Coccorese, αποκλείοντάς τους από τις επαφές με τις οποίες θα μοιραζόμαστε τις ανακοινώσεις μας, θα δίνουμε συνεντεύξεις και θα τους προσκαλούμε σε συνεντεύξεις τύπου, έως ότου λάβουμε επίσημη συγγνώμη από τη συντακτική ομάδα, την διαγραφή του άρθρου, και τη διόρθωση των πληροφοριών που αναφέρθηκαν.

Ως εκ τούτου, κάνουμε έκκληση στην επαγγελματική σας δεοντολογία, ώστε να γίνεται σεβαστό το δικαίωμα στη διαφανή, ελεύθερη ενημέρωση απαλλαγμένη από συμφέροντα οποιασδήποτε πλευράς. Σας ζητάμε να στηρίξετε τον σκοπό-την υπόθεση μας, να τον διαδώσετε και να την διηγηθείτε με αυθεντικό τρόπο. Με την ελπίδα μιας δέσμευσης από την πλευρά σας, στέλνουμε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς μας,

οι σπουδαστές και σπουδάστριες της φοιτητικής Ιντιφάντα UniTo

Στη συνέλευση συμμετείχαν περισσότερα από δέκα συνδεδεμένα πανεπιστήμια για να συντονίσουν και να συζητήσουν τα σύνθημα του κινήματος και να διηγηθούν την κατάσταση της τέχνης των καταλήψεων στον κόσμο. Το ξεκίνημα ενός διεθνούς δικτύου που δεν φαίνονταν από καιρό..

Ακολουθεί η ανακοίνωση που καλεί σε κινητοποίηση με αφορμή τη επέτειο της Νάκμπα στη σημερινή ημέρα.

«Είναι πιο σημαντικό εγώ, η γυναίκα μου και τα παιδιά μου να έχουμε το δικαίωμα να περιφερόμαστε στους δρόμους της Ιουδαίας και της Σαμάρειας παρά το δικαίωμα μετακίνησης των αράβων». Αυτή είναι η δήλωση του υπουργού Ben Gvir, μια δήλωση που φαίνεται να μας πηγαίνει πίσω στα χρόνια, δείχνοντας εκ των πραγμάτων πώς η Nakba δεν σταμάτησε ποτέ, αλλά φτάνει στην 76η επέτειό της στις 15 μαΐου. Η λέξη «Νάκμπα» σημαίνει «καταστροφή» και υποδηλώνει τη στιγμή κατά την οποία το νεογέννητο κράτος του Ισραήλ πραγματοποίησε τον αναγκαστικό εκτοπισμό του παλαιστινιακού λαού. Οι καθημερινές σιωνιστικές βιαιότητες διαιωνιζόταν πολύ πριν από το 1948, αλλά ξεκινώντας από το γεγονός της Νάκμπα, 700.000 παλαιστίνιοι έχουν πληγεί από απαλλοτριώσεις γης και εγκλήματα. Οι ειδήσεις των τελευταίων 7 μηνών έδειξαν σε όλο τον κόσμο πώς η βία της αποικιοκρατίας εποικισμού διαιωνίζεται ακόμη σήμερα: έχει φτάσει σε μια νέα φάση καταστροφής με περισσότερους από 40.000 ανθρώπους νεκρούς, μεγάλο μέρος της επικράτειας της Λωρίδας κατεχόμενο και κατεστραμμένο και 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους εκτοπισμένους στη Ράφα χωρίς δρόμο διαφυγής. Τα όνειρα και οι επιθυμίες του λαού της Παλαιστίνης, ωστόσο, δεν έχουν καταστραφεί και η κατάληψη μας γίνεται εκφραστής της αντίστασης. Γι’ αυτό αύριο θα συναντηθούμε για μια λαμπαδηδρομία, θυμόμαστε και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε. Ραντεβού στις 9 το βράδυ στο κατεχόμενο Palazzo Nuovo για να φύγουμε σε πορεία.

Δελτίο τύπου για τη λαμπαδηδρομία:

Σήμερα το απόγευμα στην επέτειο της Nakba κατεβήκαμε στην πλατεία από το κατεχόμενο Palazzo Nuovo και διασχίσαμε το κέντρο με μια πορεία που πήρε πίσω τους δρόμους με θυμό και αποφασιστικότητα! Επαναλάβαμε σε όλη την Τορίνο ότι θέλουμε μια ελεύθερη Παλαιστίνη και ότι θα αγωνιστούμε σε αλληλεγγύη με τον παλαιστινιακό λαό σε κάθε τόπο όπου θα καταφέρουν να φτάσουν οι κραυγές. Η πορεία μετονόμασε τις κεντρικές πλατείες με τα ονόματα των μαρτύρων της παλαιστινιακής αντίστασης και παρήγγειλε στο πρυτανείο να καταγγείλει τη συνενοχή της UniTo στη συνεχιζόμενη γενοκτονία. Σήμερα αποφασίσαμε να σπάσουμε τη σιωπή ενώνοντας τις φωνές διαμαρτυρίας μας με αυτές των διαδηλωτών από όλο τον κόσμο, στο πλευρό του παλαιστινιακού αγώνα. Ενώ ο πρύτανης προτείνει πρώτα μια συνάντηση και μετά αποφασίζει να μην συζητήσει με την κατάληψη, η βούληση των φοιτητών είναι ξεκάθαρη: να συνεχίσουν τη φοιτητική ιντιφάντα και να προωθήσουν τα αιτήματά τους και τη θέση τους. Ραντεβού αύριο στις 8.00 στο Palazzo Nuovo για να φτάσουμε στο πρυτανείο: αν δεν εμφανιστεί ο Geuna, θα είμαστε εμείς να τον αναζητήσουμε! ΤΟ ΤΟΡΙΝΟ ΞΕΡΕΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΘΑ ΣΤΑΘΕΙ!

Μερικές λήψεις από την αποψινή πορεία που κατέλαβε με οργή και αποφασιστικότητα το κέντρο της πόλης, μετονομάζοντας τις κεντρικές πλατείες με τα ονόματα των Παλαιστινίων μαρτύρων! Το πρυτανείο, συνένοχο στη γενοκτονία, δέχτηκε την εντολή και τα αγάλματα γέμισαν με τις σημαίες της Παλαιστίνης.

Μετά τη διαδήλωση, πραγματοποιήθηκε συνέλευση για να αποφασίσει πώς θα απαντήσει στην άρνηση του πρύτανη του Unito να συναντήσει τους φοιτητές.

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος    infoaut.org

Προηγούμενο άρθρο

7ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ο Γκάμπρι με νέο Πανελλήνιο ρεκόρ

Επόμενο άρθρο

Το αντίο του Στέλιου με αιχμές για… «παρεάκι»