Dark Mode Light Mode

Φοιτητική Ιντιφάντα: οι διεκδικήσεις [γ]

από Ecologia Politica Torino.

Ως κολεκτίβα πολιτικής οικολογίας, ήμασταν πάντα στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού και για αυτό το λόγο συμμετέχουμε σε αυτές τις καταλήψεις χωρίς δισταγμό.

Για εμάς, το κλιματικό ζήτημα και η κοινωνικο-οικολογική κρίση στην οποία βρισκόμαστε δεν είναι κάτι αφηρημένο, αλλά κάτι που βιώνουμε καθημερινά, μέσα από την εκμετάλλευση της γης, την αποθησαύριση των υδάτων, την τσιμεντοποίηση, την κερδοφορία επί των οικοσυστημάτων μας.

Πιστεύουμε ότι ο πρώτος τρόπος να επιτεθούμε σε αυτό το σύστημα εκμετάλλευσης είναι αυτός να κατέβουμε στα εδάφη, να τα γνωρίσουμε και να βάλουμε τον εαυτό μας στην πρώτη γραμμή για να τα υπερασπιζόμαστε.

Για εμάς, η υπεράσπιση των εδαφών είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να κατανοήσουμε την οικολογική αντίφαση σε όλες τις αποχρώσεις της, που δεν είναι μόνο μια περιβαλλοντική καταστροφή, αλλά και κοινωνική και πολιτιστική.

Για εμάς, η υπεράσπιση των εδαφών σημαίνει να είμαστε στο πλευρό αυτών που τα γνωρίζουν, τα προστατεύουν και όχι εκείνων που τα καταλαμβάνουν και τα καταστρέφουν. Το να σταθούμε στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει αυτή η μηχανή καταστροφής που το Ισραήλ είναι το πρώτο που προωθεί. Ο αγώνας για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης πρέπει να είναι – και είναι – για εμάς το έμβλημα της αντίθεσης σε ένα οικοκτόνο σύστημα.

Όπως η οικολογία είναι πάντα πολιτική, έτσι είναι και η επιστήμη, η τεχνολογία και οι γνώσεις που διδάσκονται στα μαθήματα σπουδών μας. Συνεπώς, το να καταλαμβάνουμε τα πανεπιστήμια σημαίνει επίσης να παίρνουμε τον λόγο ενάντια σε αυτούς που μας λένε ότι η γνώση που διδάσκεται σε αυτά είναι ουδέτερη, ότι δεν ευθυγραμμίζεται πουθενά, δεν παίρνει τη θέση κάποιου, ότι η κουλτούρα είναι μόνο πολιτισμός και επομένως ακόμη και μπροστά σε μια γενοκτονία είναι αδιανόητο να μην αναστέλλονται συμφωνίες και συνεργασίες μεταξύ του Ισραήλ, των Πανεπιστημίων του, των ερευνητικών του κέντρων με τις ιταλικές ακαδημίες.

Η επιστήμη δεν είναι ουδέτερη, αλλά τοποθετημένη και εργαλειακή, βρίσκεται υπό ισραηλινή κατοχή και καθίσταται όργανο ελέγχου, πολέμου, αποθησαύρισης πόρων, και εθνοκάθαρσης.

Αρνούμαστε να πουλήσουμε τα μυαλά μας, τον χρόνο μας και τις γνώσεις μας στη διάθεση των φιλοπόλεμων, γενοκτονικών και κλιματικών συμφερόντων που κρύβονται πίσω από συμφωνίες, μαθήματα και μάστερ, που πραγματοποιούνται από ιδρύματα, κυβερνήσεις και εταιρείες όπλων και ορυκτών.

Σε ένα πλαίσιο στο οποίο τα σύνορα μεταξύ Πανεπιστημίου, βιομηχανίας και άμυνας είναι ολοένα και πιο δυσδιάκριτα, επειδή είναι στενά αλληλένδετα, απορρίπτουμε αυτό το μοντέλο παραγωγής εκπαίδευσης.

Όσο η Παλαιστίνη θα είναι κατεχόμενη, όσο συνεχίζεται η γενοκτονία, δεν θα έχουμε την πολυτέλεια να φανταστούμε εδάφη αυτοκαθορισμένα, ελεύθερα και ικανά να αλλάξουν το κοινωνικο-οικολογικό σύστημα στο οποίο ζούμε, που φέρνει ξηρασία, θάνατο και καταστροφή.

Όσο η Παλαιστίνη θα είναι κατεχόμενη, όσο εξακολουθούν να υπάρχουν δεσμοί και συμφωνίες μεταξύ του Ισραήλ και των ιταλικών Πανεπιστημίων, η ακαδημαϊκή γνώση δεν θα μας επιτρέπει πραγματικά να οικοδομήσουμε και να απαιτήσουμε ένα καλύτερο μέλλον, απαλλαγμένο από λογικές κέρδους, θησαυρισμού και στρατιωτικοποίησης.

Για εμάς, το να είμαστε οικολόγοι δεν σημαίνει τίποτα αν δεν είμαστε σε θέση να πάρουμε μια ξεκάθαρη θέση-στάση απέναντι στον παλαιστινιακό λαό, τον αγώνα και την αντίστασή του ενάντια στη σιωνιστική κατοχή.

Η γη δεν είναι εκείνη της επαγγελίας, η γη είναι αυτού που τη φροντίζει.

FROM THE RIVER TO THE SEA PALESTINE WILL BE FREE! ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΩΣ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ Η ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ!

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος     commune.info

Προηγούμενο άρθρο

Ανάλυση δεδομένων ωκεανογραφικού συστήματος: Η θερμοκρασία της θάλασσας στον κόλπο της Καβάλας

Επόμενο άρθρο

Ανοιχτή εκδήλωση – ομιλία υποψηφίων Ευρωβουλευτών στο Εργατικό Κέντρο