Η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2018 έχει ανοίξει εδώ και 10 ημέρες. Φέτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) υπολογίζει ότι θα υποβληθούν περισσότερες από 6,5 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις. Ωστόσο, οι φορολογούμενοι έχουν ακόμα χρόνο ώστε να κάνουν τις τελευταίους ελέγχους προκειμένου να αποφύγουν φόρους για εισοδήματα που δεν εισέπραξαν ή να προφυλαχθούν για παράδειγμα από τα τεκμήρια. Φέτος ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων με εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις. Τα εισοδήματα του 2018 υπολογίζονται σε 1,9 δις. Ευρώ και μπαίνουν στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε αρκετούς κωδικούς ώστε να αποφευχθούν προσαυξήσεις στους χρεωστικούς φόρους άνευ λόγου. Ένας από αυτούς είναι οι δαπάνες με πλαστικό χρήμα. Στους κωδικούς 049-050 «Δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών», αναγράφονται από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες τα χρηματικά ποσά των δαπανών για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών που πλήρωσαν το 2018 με «πλαστικό χρήμα» ή μέσω e-banking ή ηλεκτρονικού πορτοφολιού για τη διατήρηση της μείωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ, η οποία ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο 8.636-9.545 ευρώ. Το ελάχιστο συνολικό ποσό των δαπανών που κατοχυρώνουν την έκπτωση φόρου προσδιορίζεται ως ποσοστό επί του ατομικού –δηλωθέντος ή τεκμαρτού– φορολογητέου εισοδήματος, ως εξής: α)10% εφόσον το εισόδημα αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ β)15% για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ και γ)20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το εισόδημα ξεπερνάει τις 30.000 ευρώ.
Ένα ακόμη μεγάλο κεφάλαιο το οποίο πρέπει να προσέξουμε είναι τα τεκμήρια.Για να αποφύγετε την πληρωμή έξτρα φόρου θα πρέπει να καλύψετε τα τεκμήρια με διάφορους τρόπους όπως ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών, έσοδα από πώληση περιουσιακών στοιχείων ή γονικές παροχές και δωρεές χρηματικών ποσών για τις οποίες όμως αποδεικνύονται με συμβολαιογραφική πράξη και με ημερομηνία μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018. Αλλά και οι πληρωμές φόρων για ανείσπρακτα ενοίκια. Με την πληρωμή φόρων για εισοδήματα που δεν απέκτησαν το 2018 κινδυνεύουν οι φορολογούμενοι με ανείσπρακτα ενοίκια, στην περίπτωση που δεν προνοήσουν πριν από την υποβολή της δήλωσης. Οσοι ιδιοκτήτες εκμισθώνουν ακίνητα, αλλά δεν εισπράττουν ενοίκια, μπορούν να αποφύγουν την καταβολή πρόσθετων φόρων για εισοδήματα που δεν εισέπραξαν. Πριν από την υποβολή της δήλωσης θα πρέπει: α)να έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων και β) να καταθέσουν στην εφορία φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί. Εάν δεν υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη δήλωση των ανείσπρακτων ενοικίων, τότε τα ποσά που έχουν δηλωθεί ως ανείσπρακτα εισοδήματα δεν θα ληφθούν υπόψη από την εφορία. Στην περίπτωση που δεν υποβληθούν στη ΔΟΥ τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη δήλωση των ανείσπρακτων ενοικίων, τότε τα ποσά που έχουν δηλωθεί ως ανείσπρακτα εισοδήματα δεν θα ληφθούν υπόψη και η εφορία θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης, φορολογώντας τα συγκεκριμένα ποσά από το πρώτο ευρώ.
Από την εκκαθάριση της δήλωσης μπορεί να προκύψει υποχρέωση καταβολής (χρεωστικό υπόλοιπο) ή δικαίωμα επιστροφής φόρου (πιστωτικό υπόλοιπο). Η καταβολή του φόρου γίνεται σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία μέχρι τις 29 Νοεμβρίου. Στις κοινές δηλώσεις συζύγων η εκτύπωση του εκκαθαριστικού θα γίνεται με τους κωδικούς πρόσβασης του καθενός συζύγου και σε περίπτωση που η σύζυγος δεν διαθέτει κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet οι πράξεις προσδιορισμού φόρου θα εκτυπώνονται με τους κωδικούς του συζύγου. Αν προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο, αυτό θα επιστραφεί μέσω των τραπεζών. Τονίζεται ότι αν το επιστρεφόμενο ποσό προέρχεται από προκαταβολή προηγούμενου έτους που δεν εξοφλήθηκε, καθώς και αν υπάρχει οποιαδήποτε οφειλή στο Δημόσιο ή Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, η επιστροφή του φόρου (πιστωτικού υπολοίπου) θα συμψηφιστεί. Σημειώνεται ότι δεν βεβαιώνεται φόρος που δεν υπερβαίνει τα τριάντα ευρώ ανά σύζυγο, ενώ δεν επιστρέφεται ποσό φόρου μικρότερο των πέντε ευρώ ανά σύζυγο.
Ξηντάρας Γιώργος
Λογιστής Τηλ:2516 007096