Νωρίς χθες το πρωί ο Δήμος Καβάλας ενημερώθηκε για φωτιά στον σκουπιδότοπο του. Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε άμεσα, χωρίς να χρειαστεί η επέμβαση της Πυροσβεστικής (που πάντως έσπευσε στο σημείο). Με δημοτικά οχήματα έπεσε άμμος στο σημείο της φωτιάς και γρήγορα η κατάσταση εκτονώθηκε.
Λίγη ώρα αργότερα έγινε στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης», στο Διοικητήριο, μία ακόμη σύσκεψη για την ευρισκόμενη σε εξέλιξη αντιπυρική περίοδο.
Ο κ. Κώστας Χατζηεμμανουήλ- δήμαρχος Θάσου- ζήτησε να μην υπάρχουν υπερβολές στην επιφυλακή του προσωπικού επειδή αυτό καταπονείται άδικα. Ζήτησε επίσης να απαγορευτούν τα φαναράκια που απελευθερώνονται και πετούν στον αέρα σε διάφορες εκδηλώσεις, επειδή είναι επικίνδυνα για πρόκληση πυρκαγιών.
Η πιο δύσκολη περίοδος της αντιπυρικής προστασίας
Εκτάκτως συνεδρίασε χθες το πρωί στην αίθουσα «Ν. Μάρτης», το συντονιστικό όργανο των τοπικών υπηρεσιών και φορέων, που ασχολείται και με τα θέματα της αντιπυρικής περιόδου. Ουσιαστικά έγινε ένας απολογισμός των έως τώρα δράσεων. Συμφωνήθηκαν ειδικότερες παρεμβάσεις και δραστηριότητες, τώρα που μπαίνουμε στο 2ο μισό της αντιπυρικής περιόδου, που είναι και το πιο δύσκολο.
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος εκπρόσωποι των 4 δήμων, μόνο ο Δήμαρχος Θάσου, ο αντιπεριφερειάρχης Θ. Μαρκόπουλος, ο Στ. Κιβράκης, ο εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας από την περιφέρεια Κ. Χουβαρδάς, τα δύο δασαρχεία, η πυροσβεστική κ.α.
Πρώτος εισαγωγικά τοποθετήθηκε ο Θ. Μαρκόπουλος, που μεταξύ άλλων είπε: «Αυτήν την περίοδο αρχίζει το 2ο μισό της αντιπυρικής περιόδου, που είναι και το πιο δύσκολο. Επιπλέον έχουμε νέο πρόβλημα, την αστάθεια του καιρού. Μας λέει η ΕΜΥ ότι έρχονται μελτέμια. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Έχουμε επίσης επαναλαμβανόμενες φωτιές σε συγκεκριμένες περιοχές. Πρέπει να δούμε την ετοιμότητα των μηχανημάτων των Δήμων, αλλά και τους χειριστές. Τα δικά μας μηχανήματα, είναι όλα συγκεντρωμένα στο χώρο μας, πλησίον του Κοκκινοχώματος. Θέλουμε να κάνουμε μία συζήτηση που θα έχει και πρακτικά αποτελέσματα».
Ο Δήμαρχος Θάσου Κ. Χατζηεμμανουήλ, είπε ότι τα έως τώρα συμβάντα πυρκαγιών στη Θάσο, εξελίχθηκαν σαν ασκήσεις ετοιμότητας και αυτό είπε, έγινε και με τη βοήθεια των πολιτών. Ουσιαστικά συνεχάρη τον κτηνοτρόφο, που άμεσα ενημέρωσε την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για το περιστατικό της πυρκαγιάς στο Υψάριο, αρχές της εβδομάδας. Η κινητοποίηση είπε ο κ. Χ»Εμμανουήλ, ήταν άριστη, αλλά παρατήρησε ότι πρέπει να υπάρξει προσοχή σε περιόδους επιφυλακής. Σύμφωνα με το Δήμαρχο Θάσου δεν πρέπει να υπάρχουν υπερβολές για να μην καταπονείται το προσωπικό.
Η σύσκεψη συνεχίστηκε χωρίς την παρουσία των δημοσιογράφων, για ευνόητους λόγους. Ήταν αρκετά αναλυτική.
Για το ίδιο θέμα, της χθεσινής σύσκεψης φορέων στο διοικητήριο, για θέματα πυροπροστασίας, η Περιφερειακή Ενότητα εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου:
«Ύστερα από πρωτοβουλία του Προέδρου του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) και Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, κ. Θεόδωρου Μαρκόπουλου πραγματοποιήθηκε (χθες), στις 9 Αυγούστου 2017 σύσκεψη φορέων της Π.Ε. Καβάλας, για θέματα πυροπροστασίας.
Στη συνεδρίαση προήδρευσε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας και Πρόεδρος του ΣΟΠΠ, κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος και συμμετείχαν ο Δήμαρχος Θάσου κ. Κώστας Χατζηεμμανουήλ, ο Αντιδήμαρχος Νέστου, κ. Χ. Καϊτατζόπουλος,, ο Δημ. Σύμβουλος του Δ. Καβάλας, κ. Θ. Τζατζάρης, ο Προϊστάμενος της Δνσης Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜΘ κ. Κ. Χουβαρδάς, ο Προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Καβάλας κ. Στ. Κιβράκης, οι Διοικητές των Π.Υ. Καβάλας και Νέστου, ο εκπρόσωπος της Δνσης Αστυνομίας Καβάλας, ο εκπρόσωπος της Δνσης Δασών, οι εκπρόσωποι των Δασαρχείων Καβάλας και Θάσου, οι εκπρόσωποι των Δήμων Καβάλας, Θάσου, Παγγαίου και Νέστου και ο Προϊστάμενος της Δ.Τ.Ε. ΠΕ Καβάλας.
Στη σύσκεψη ο Πρόεδρος του ΣΟΠΠ και Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος, αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους, έδωσε τον λόγο στους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων, οι οποίοι αφού ευχαρίστησαν με τη σειρά τους για την πρόσκληση, στη συνέχεια δήλωσαν την ετοιμότητά τους και ανέπτυξαν τα θέματα που τους απασχολούν επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους σε δράσεις πυροπροστασίας. Δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στο πρόβλημα της καύσης καλαμιών στην περιοχή του αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος» καθώς επίσης και στο πρόβλημα της απομάκρυνσης των ξερών πεύκων στα δάση του Δήμου Θάσου αλλά και του Δήμου Καβάλας. Συζητήθηκαν ζητήματα με «ευπαθή», σε κίνδυνο πυρκαγιών, σημεία των ΠΕ Καβάλας και Θάσου, όπως και θέματα ετοιμότητας μηχανημάτων και χειριστών.
Τέλος αναδείχθηκαν οι ενέργειες και εργασίες που απομένει να γίνουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μέγιστη ετοιμότητα μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου».