Dark Mode Light Mode

Φωτογραφίες 13 γνωστών μας γυναικών μας περιμένουν στο Aparto

Από χθες και έως την προσεχή Δευτέρα ο εσωτερικός χώρος του Aparto (Bistro και Café στην παραλία) είναι διαφορετικός.

Έχει ακόμη πιο έντονη την καλλιτεχνική προσέγγιση και άποψη. Μια έκθεση φωτογραφίας με σκοπό, με νόημα. Με σκεπτικό. Με λόγο. Το κατάλληλο γεγονός ώστε το Aparto να γιορτάσει τα γενέθλια του. Αυτήν την περίοδο συμπληρώνει 7 χρόνια λειτουργίας. Φωτογράφος η συμπολίτισσα μας Έλενα Ζουμπουλίδου. Σκέφθηκε, φωτογράφησε, δημιούργησε, σκηνοθέτησε. Όλα τα υπόλοιπα θα τα δούμε στο Aparto.

Η συνέντευξη της Έλενας Ζουμπουλίδου

Ερ: Θέλουμε να μας πείτε η έκθεση τι διάρκεια έχει; Πόσο σχέση έχει με την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και τι φωτογραφίες περιλαμβάνει;

Απ:  Η έκθεση αρχικά θα είναι στο Aparto Bistro & Cafe από σήμερα(χθες) μέχρι και τις 13 Μαρτίου, ημέρα Δευτέρα. Ο κόσμος μπορεί να την επισκέπτεται όλες τις ώρες που λειτουργεί το κατάστημα. Η σχέση της με την μέρα της γυναίκας σαφώς και είναι δεδομένη, αφού εμπνεύστηκε από τη μέρα της  γυναίκας, εμπνεύστηκε από τη γυναίκα και εμπνεύστηκε για τη γυναίκα.  Όταν λοιπόν δημιουργούσαμε αυτό το project, το πότε και που, ήταν στη σκέψη μας η γυναίκα και ήταν και το Aparto. Αυτό γιατί; Γιατί σήμερα το Aparto γιορτάζει τα 7 χρόνια λειτουργίας του. Έχει γενέθλια. Οπότε  σαν παράλληλη δράση, αυτά τα δυο «παντρεύτηκαν» πολύ ωραία. Τώρα από πού ξεκινάει ο τίτλος που δώσαμε, το «Women in Blazer». Μπορούμε να το μεταφράσουμε ως «λαμπερές γυναίκες μέσα σε σακάκια». Θα δείτε φωτογραφικά ότι όλες οι γυναίκες των φωτογραφιών έχουν ένα κοινό σημείο, φοράνε blazer.

Ερ: Φωτογραφημένες γυναίκες από την Καβάλα; Είναι γνωστές μας;

Απ: Είναι 13 γυναίκες από την Καβάλα που μοιράζονται καθημερινές λέξεις μαζί μας.  Αυτός ήταν και ο στόχος του project. Λέξεις όπως ο αγώνας, το πάθος, η εξέλιξη, η αυτογνωσία, η αποδέσμευση, η αποδοχή. Λέξεις τέτοιες που συνήθως τις ακούμε και τις βάζουμε στη ροή του λόγου μας , χωρίς πολλές φορές να συνειδητοποιούμε αν το κάνουμε πραγματικότητα ή όχι. Έρχονται λοιπόν 13 ασπρόμαυρα πορτρέτα να μας υπενθυμίσουν να δώσουμε νόημα σε αυτές  λέξεις και να τις εντάξουμε πραγματικά στη καθημερινότητα μας. Έτσι αποτυπώνονται αυτά μπροστά στο φακό και βγαίνουν ως  ευχή και κίνητρο. Στην ουσία είναι ως πρόκληση για τις γυναίκες, να βιώσουν τις λέξεις αυτές και να αρχίσουνε να τις ζούνε καλύτερα στην καθημερινότητα τους.

Ερ: Είναι ένας ολόκληρος προβληματισμός. Δεν είναι απλά τα πράγματα.

Απ :Είναι αλήθεια γιατί και η ζωή μιας γυναίκας σήμερα εξελίσσεται και μεταβάλλεται τόσο γρήγορα. Είναι ένας προβληματισμός μεγάλος. Η γυναίκα έχει μια ιδιαίτερη θέση στην κοινωνία που πρέπει να το θυμούμαστε συνέχεια αυτό. Θεωρώ ότι η γυναίκα πρέπει να προσθέτει καθημερινά αξία στη ζωή της. Από μικρά πράγματα που να μπορεί να κάνει. Π.χ. ένα διάλειμμα. Από το να μπορεί να νιώσει ξενοιασιά , να παθιάζεται με κάτι, να εξελίσσεται συνέχεια σαν άνθρωπος, σαν προσωπικότητα. Αυτό έρχονται να μας δώσουν, αυτά τα 13 πορτρέτα.

Ερ: Υπάρχουν γυναίκες που θα προτιμήσουν και σήμερα(χθες) τη λαϊκή μουσική, τα λαϊκά τραγούδια, τα μπουζούκια με την καλή έννοια, ένα γλέντι λαϊκό. Ένα άλλο βράδυ για τη γιορτή όπως λένε της γυναίκας.

Απ: Και πολύ καλά θα κάνουν. Αν αυτό τους χαρίζει στιγμή ξενοιασιάς, ανεμελιάς και διαλλείματος από τον καθημερινό αγώνα, πολύ καλά θα κάνουν να το αφιερώσουν έτσι.  Μπορούνε βέβαια να περάσουν από σήμερα και να πιούν ένα ποτό και να δουν τις φωτογραφίες στο Aparto. Να πάρουν το μήνυμα. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο.

Ερ: Αν κάποιος επισκεφτεί αύριο το πρωί ή το βράδυ το κατάστημα Aparto, υπάρχει κάποιος τρόπος; Πρέπει να ακολουθήσει μια σειρά να δει τις φωτογραφίες ή δε χρειάζεται καθοδήγηση;

Απ: Καταρχήν είναι 13  μεγάλα στημένα πορτρέτα και ο τρόπος που είναι στημένα καθοδηγεί τον επισκέπτη να ακολουθήσει την φυσική ροή του χώρου. Μπαίνοντας μέσα όμως θα δει και το concept  αναρτημένο, όλη την περιγραφή του project, οπότε εκεί θα καταλάβει που είναι η αφετηρία. Διαβάζει ξεκινώντας και συνεχίζει να περιφέρεται μέσα στο χώρο  ώστε να δει και τα υπόλοιπα πορτρέτα.

Προηγούμενο άρθρο

Ένοχοι γονείς που δεν έστελναν τα παιδιά στο σχολείο στην πανδημία

Επόμενο άρθρο

Τα φώτα έσβησαν αλλά θα ανάψουν πάλι!