Πριν από εξήντα χρόνια και 12 προέδρους, ενεργοποιήθηκε το εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κούβα. Ο Ομπάμα, το Δεκέμβριο του 2014, δήλωσε: «Έχουμε αποτύχει, δεν γονατίσαμε την Κούβα. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε”.
Οι κουβανοί είχαν δείξει, όλα αυτά τα χρόνια, μετά από επιθέσεις που υπέστησαν, εναντιώσεις και θυσίες, ότι ήθελαν να παραμείνουν πιστοί στα ιδανικά τους για ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη, σύμφωνα με ένα σοσιαλιστικό οικονομικό μοντέλο. Η Κούβα όχι μόνο δεν κατέρρευσε, αλλά έχει δείξει πώς ένα οικονομικό εμπάργκο σε έναν λαό είναι μια από τις πιο απάνθρωπες μορφές «διπλωματικής» πίεσης που έγιναν ποτέ γνωστές.
Cuba è sopravvissuta Η Κούβα επέζησε τόσο της αποτυχίας του υπαρκτού σοσιαλισμού όσο και του πραγματικού-υπαρκτού νεοφιλελευθερισμού, των οποίων οι στρεβλώσεις, η μιζέρια, η βία αποφεύχθηκαν σε αυτό τον λαό, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες εκείνων που ζουν ολοένα και πιο αποκλεισμένοι, περιφραγμένοι, και πρακτικά λιμοκτονούν.
Όλο αυτό το διάστημα οι κουβανοί έχουν αποδείξει ότι δεν ζουν σε ένα «τροπική γκουλάγκ», όπως τα μέσα ενημέρωσης ήθελαν πάντα να περιγράφουν αυτό το μικρό νησί με έναν απατηλό τρόπο: δεν μπορείς να επιβιώσεις την ωμότητα της ειδικής περιόδου, με τουρίστες να έρχονται και να φεύγουν, χωρίς μια μαζική συναίνεση που να μη βασίζεται στην καταστολή.
Ούτε οι ΗΠΑ ήθελαν ποτέ να αναγνωρίσουν την Επανάσταση και την ιστορική πορεία της.
Γράφει ο Gianni Minà πως Η βορειοαμερικανική διπλωματία χτίστηκε και με όρους που χρησιμοποιούνται ως ραβδιά: γι’ αυτούς δικτατορία είναι όσα είναι διαφορετικά από τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία τους, η γκεβαρική έννοια του hombrenuevo, του νέου ανθρώπου, του ανθρώπου που βρίσκεται στο κέντρο, μια διαφορετική μορφή του Κράτους και πάνω απ’ όλα η έννοια της δημοκρατίας και της αυτοδιάθεσης εξαφανίζονται σχεδόν από το μίσος για οτιδήποτε «βρωμάει» κομμουνισμό.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πάντα προσπαθούσαν να ρίχνουν λάσπη στη φήμη αυτού του μικρού νησιού που δεν έχει κανένα πλούτο, καμία πρώτη ύλη επάνω στην οποία να βασιστεί, αλλά μόνο τη δύναμη της κουλτούρας και των ιδεών του: ένα «ηθικό» κύρος που όλα τα φτωχά έθνη, όλοι τα λαοί του Τρίτου Κόσμου αναγνωρίζουν στην Κούβα.
Το 1998, χάρη στη βοήθεια ενός τρίτου παίκτη, του Βατικανού, ο KarolWojtyla είχε ανοίξει την Κούβα στον κόσμο («και ο κόσμος ανοίγεται στην Κούβα», όπως είπε ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ σε μια από τις ιστορικές ομιλίες του), ο JosephRatzinger είχε τερμάτισε τη σύγκρουση μεταξύ της Αγίας Έδρας και της Κούβας και πρόσφατα ο Πάπας Φραγκίσκος (ο οποίος, με την εμπιστοσύνη ενός φίλου, είχε ζητήσει από έναν ηλικιωμένο Φιντέλ να προσευχηθεί για αυτόν) είχε δώσει μια ισχυρή ώθηση ώστε να μας κάνει όλους να ελπίζουμε, επιτέλους, σε μια βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Κούβας και Ηνωμένων Πολιτειών, με τον Πρόεδρο Ομπάμα που είχε αποφασίσει να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις που διεκόπησαν από το ’61. Presidente Obama che aveva deciso di ripristinare le relazioni diplomatiche interrotte dal ’61.
Αλλά αν ο Ομπάμα είχε απλώσει ένα χέρι στην Κούβα, ο Τραμπ πρώτα και ο Μπάιντεν τώρα Bidenora, έχουν χρησιμοποιήσει και χρησιμοποιούν την αποσταθεροποιητική πολιτική τους για να στραγγαλίσουν οριστικά αυτό το μικρό έθνος.
Εκείνη την εποχή, ο Ομπάμα κατέστησε σαφές ότι οι στόχοι που διέπουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, με βάση το δικό της μοντέλο δημοκρατίας, ιδανικό για ολόκληρο τον κόσμο και βασισμένο στη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία, δεν άλλαζαν. Απλώς επιβεβαίωνε «μια αλλαγή μεθόδου στην προσέγγιση”.
Σήμερα η μέθοδος των δύο τελευταίων προέδρων βρίσκεται μπροστά στα μάτια όλων: η επιδείνωση του οικονομικού αποκλεισμού και η υποκίνηση ταραχών μέσω των κοινωνικών δικτύων.
Εάν ο Ομπάμα, στην ομιλία του για το Κράτος της Ένωσης, επιβεβαίωνε την ανάγκη «τερματισμού μιας στρατηγικής που έπρεπε από καιρό να τελειώσει» ζητώντας «το τέλος μισού αιώνα πτωχευμένης πολιτικής όσον αφορά την αυλή του σπιτιού τους» σήμερα, σε περίοδο πανδημίας που έφερε ολόκληρο τον κόσμο στα γόνατα, ο Τραμπ έχει θέσει περίπου 240 επί πλέον περιορισμούς σε εκείνον που είναι ο πιο άδικος νόμος, μετά τον νόμο Torricelli, τον Νόμο Helms-Barton.
Το 1992, ο πατέρας Bush, με τον νόμο Torricelli, όχι μόνο επιδείνωσε τον οικονομικό αποκλεισμό δίδοντας ζωή σε μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους στην Κούβα, την «ειδική περίοδο», αλλά για πρώτη φορά παραβίασε το διεθνές δίκαιο.
Στην πραγματικότητα, κάθε νόμος που εκδίδεται σε οποιαδήποτε χώρα δεν μπορεί να εφαρμοστεί εκτός των συνόρων της. ο νόμος Torricelli αντιθέτως επεκτείνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου, οπότε, για παράδειγμα, εάν οποιοδήποτε πλοίο εισέλθει σε κουβανικά λιμάνια, απαγορεύεται η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες για τους επόμενους 6 μήνες. Με αυτό τον τρόπο οι ναυτιλιακές εταιρείες προτιμούν να μην πραγματοποιούν συναλλαγές με την Κούβα και η Κούβα, που είναι ένα νησί, πρέπει να πληρώσει ακριβά για να παραδοθούν τα εμπορεύματα στη γη της.
Αυτός ο νόμος προβλέπει και κυρώσεις εναντίον εκείνων που παρέχουν βοήθεια στους κουβανούς sanzioniancheversochifornisceassistenzaaicubani: εάν μια χώρα δώσει 100 εκατομμύρια στην Κούβα, οι Ηπα μειώνουν οποιαδήποτε βοήθεια προς αυτή τη χώρα κατά 100 εκατομμύρια.
Το 1996 ο Κλίντον υιοθέτησε τον νόμο Helms-Burton, ο οποίος, εκτός από το ότι είναι εξωεδαφικός, είναι και αναδρομικός. Και αυτό απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο.
Το 2004, ο σαδιστής γιος Μπους, με την δική του «Επιτροπή Βοήθειας για μια Ελεύθερη Κούβα», ανάγκασε τους κουβανούς πολίτες που κατοικούν στις ΗΠΑ τον επαναπατρισμό για μόνο 2 εβδομάδες κάθε 3 χρόνια, αποδεικνύοντας, ωστόσο, ότι ήταν στενός συγγενής μιας οικογένειας που κατοικούσε στην Κούβα. Είχε μειώσει το μηνιαίο έμβασμα στα 100 $. Ωστόσο, εάν οι συγγενείς ήταν μέλη του κομμουνιστικού κόμματος, το ποσό μειώνονταν στο μηδέν.
Το 2006, λοιπόν, οι περιορισμοί επιδεινώθηκαν, οι εταιρείες έπρεπε να επιλέξουν: είτε εμπόριο με την Κούβα είτε με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Για τις συναλλαγές με τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν απαραίτητο (και είναι απαραίτητο) να αποδειχθεί ότι τα προϊόντα που πωλούνται δεν περιέχουν τίποτα που να προέρχεται από την Κούβα. μάλιστα, η κατανάλωση κουβανικών προϊόντων για πολίτες των ΗΠΑ τους θέτει σε κίνδυνο κυρώσεων ή / και 10 ετών φυλάκισης.
Σήμερα, τα 240 μέτρα κατά της Κούβας που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ ζυγίζουν σαν επιτύμβια πλάκα και έχουν τον μοναδικό στόχο να καταστρέψουν τη Χώρα οικονομικά, να ανατρέψουν την εσωτερική τάξη, να δημιουργήσουν μια κατάσταση μη κυβερνήσιμη και να ανατρέψουν την Επανάσταση.
Μέρος αυτών των κυρώσεων σχετίζεται με τον Τίτλο III του νόμου Helms-Burton, ο οποίος επιτρέπει στους αμερικανούς πολίτες, ή στους κουβανούς που αργότερα έγιναν αμερικανοί, να μηνύσουν εταιρείες που κατηγορούνται για «διακίνηση», πως εμπορεύονται δηλαδή με περιουσίες που κατασχέθηκαν από την κουβανική κυβέρνηση.
Η απόφαση να επιτρέπονται αγωγές στα δικαστήρια των ΗΠΑ έχει αρνητικό αντίκτυπο στις προοπτικές προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, που προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα εμπόδια λόγω του κανονιστικού πλαισίου του μπλόκου. Μέχρι στιγμής, έχουν κινηθεί 28 δικαστικές διαδικασίες στα δικαστήρια των ΗΠΑ. Οσυνάδελφός Da Rin στην Sole 24 Ore απαριθμείορισμένεςπαράδοξεςπεριπτώσεις, Da Rin sul Sole 24 Ore elenca alcuni casi paradossali.
Όσον αφορά τα ταξίδια, η δημιουργία μιας λίστας απαγορευμένων καταλυμάτων στην Κούβα, η οποία περιλαμβάνει 422 ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα σπίτια, έχει αποθαρρύνει τους τουρίστες. Ακυρώθηκαν επίσης τακτικές και ναυλωμένες πτήσεις για ολόκληρη τη Χώρα, με εξαίρεση την Αβάνα, των οποίων οι συχνότητες ήταν επίσης περιορισμένες.
Σε αυτές τις 240 «προσαρμογές» 240 “aggiustamenti”περιλαμβάνεται η απόφαση περιορισμού του ποσού των εμβασμάτων limitarel’importodellerimesse σε 1.000 $ ανά τρίμηνο, η αναστολή των μη οικογενειακών εμβασμάτων και η απαγόρευση αποστολής χρημάτων από τρίτες χώρες μέσω της Western Union επέβαλαν περαιτέρω περιορισμούς στο εισόδημα πολλών κουβανών.
Και επίσης η δημιουργία από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ της «Λίστας των κουβανικών οντοτήτων υποκείμενων σε περιορισμούς», με την οποία απαγορεύεται στα άτομα που υπάγονται στη δικαιοδοσία των ΗΠΑ να διενεργούν άμεσες χρηματοοικονομικές συναλλαγές.
Οι εταιρείες που περιλαμβάνονται στη λίστα είναι 231. Σε αυτόν τον τομέα, έχει ληφθεί η απόφαση να μην ανανεωθεί η επιχειρηματική άδεια στην Κούβα της ξενοδοχειακής εταιρείας Marriott International, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κλίμα αβεβαιότητας στην επιχειρηματική κοινότητα.
Κατά τη διάρκεια της διοίκησης Τραμπ υπήρξε μια σχολαστική δίωξη των τραπεζικών-χρηματοοικονομικών πράξεων της Κούβας και μια αξιοσημείωτη αύξηση των αναφορών κλεισίματος τραπεζικών λογαριασμών, άρνησης συναλλαγών και άλλων εμποδίων που αντιμετώπισαν διπλωματικές και εμπορικές αντιπροσωπείες στο εξωτερικό.
Παράλληλα με τη στρατηγική κατά της Βενεζουέλας και με το πρόσχημα της φερόμενης παρέμβασης της Κούβας στη χώρα αυτή, ελήφθησαν μέτρα κατά πλοίων, ναυτιλιακών εταιρειών, ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών εταιρειών που συνδέονται με τη μεταφορά καυσίμων. Μόνο το 2019, τιμωρήθηκαν 53 πλοία και 27 εταιρείες. Υπάρχει επίσης σημαντική πίεση στις κυβερνήσεις που εγγράφουν ή αναφέρουν τα πλοία.
Τέλος, στις 11 Ιανουαρίου αυτού του χρόνου, η Κούβα συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των κρατών που χρηματοδοτούν την τρομοκρατία, Cuba è statainseritanell’elencodegliStatichesponsorizzanoilterrorismo. τρεις ημέρες αργότερα εμφανίζεται στη λίστα των Ξένων Αντιπάλων του Υπουργείου Εμπορίου, βάσει εκτελεστικής εντολής που υπέγραψε ο Τραμπ.
Όσον αφορά την υγεία, οι Ηνωμένες Πολιτείες πίεσαν για το τέλος των συμφωνιών με διάφορες χώρες και αύξησαν την πίεση στους πολυμερείς οργανισμούς.
Αυτή η υπερ-επιθετική πολιτική οδηγεί στην παράλογη κατάσταση στην οποία αυτό το νησί της Καραϊβικής έχει δημιουργήσει περισσότερα από ένα εμβόλια κατά του Covid hacreatopiùdiunvaccinocontroilCovid, αλλά δεν μπορεί να εμβολιάσει τον πληθυσμό, επειδή δεν διαθέτει τις απαραίτητες σύριγγες (ή, για παράδειγμα, προψυγμένα ηλεκτρόδια ή παιδιατρικούς καρδιακούς καθετήρες ή το απλό τζελ για σαρώσεις υπερήχων) επειδή δεν υπάρχει εταιρεία πρόθυμη να διακινδυνεύσει μια εξάμηνη εμπορική διακοπή για την πώληση τους στην Κούβα.
Εμείς οι ιταλοί, τους κουβανούς γιατρούς της ταξιαρχίας HenryReeve (που την θέλησε ο Φιντέλ Κάστρο το 2005 για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και επιδημιών, ειδικά του έμπολα, στην Αφρική) στην πιο τραγική στιγμή της πανδημίας τους γνωρίσαμε: ήρθαν στην: sonovenuti Crema, να βοηθήσουν στο νοσοκομείο και έφυγαν όταν η επιδημία απομακρύνθηκε.
Αλλά η αντίθεση μεταξύ της ιστορικής αφήγησης για την Κούβα και της ανθρωπιάς αυτών των ανθρώπων που συμμετείχαν στο αίτημά μας για βοήθεια nostrarichiestadiaiuto σε μια φοβερή στιγμή για τη Χώρα μας, ήταν πολύ σκανδαλώδης για κάποιους tropposcandaloso per alcuni: πρόσφατα ορισμένα από τα mainstream Μέσα μας βρώμισαν με λάσπη και αυτούς, παρουσιάζοντας την αλληλέγγυα εργασία ως μια μορφή δουλείας, ισχυριζόμενοι ότι αναγκάστηκαν από το κουβανικό καθεστώς να εργαστούν δωρεάν ή υποπληρωμένοι.
Περιμένω με ανυπομονησία την εξέγερση όλων των εθελοντών και των ειρηνιστών που, για το δικό τους θρησκευτικό ή πολιτικό ιδανικό, υλοποιούν ένα έργο-σχέδιο ζωής αλληλέγγυο.
Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που συμπιέζεται εδώ και καιρό μεταξύ των συμφερόντων Ηπα και του νέου, ανεξέλεγκτου κινεζικού καπιταλισμού, έκρινε σκόπιμο να εγκρίνει ένα σχέδιο ψηφίσματος με τίτλο «Σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολιτική κατάσταση στην Κούβα«, το οποίο δείχνει και αυτή την πτυχή στο έργο των κουβανών ιατρών, που παρουσιάστηκαν από τους Vox (Ισπανία), τους αδελφούς της Ιταλίας και το HSP-AS (Κροατία), από την ομάδα ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, από το Πολωνικό PiS, από το ισπανικό Λαϊκό Κόμμα (PP), από τη φιλελεύθερη συμμαχία Renew Η Ευρώπη, στην οποία περιλαμβάνεται επίσης το γερμανικό FDP και το «κουβανικό Παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων», μία από τις πολλές αντεπαναστατικές οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από τους αμερικανούς φορολογούμενους.
Το «κουβανικό Παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πράγματι, έλαβε από τη NED (NationalEndowment for Democracy-(Εθνική δωρεά για Δημοκρατία)) το 2017 περισσότερα από 120 χιλιάδες δολάρια για τις ανατρεπτικές του ενέργειες κατά της κουβανικής κυβέρνησης.
Τον τελευταίο καιρό, στη διεθνή σκηνή, παρατηρούμε αύξηση μιας συγκεκριμένης επικοινωνιακής σύγχυσης που προέρχεται από μη κυβερνητικές πραγματικότητες. Στο περιοδικό «Λατινική Αμερική και όλος ο Νότος του κόσμου–Latinoamerica e tutti i Suddelmondo» του οποίου ήμουν διευθυντής και εκδότης από το 2000 έως το 2015, είχα εξηγήσει με μεγάλη ανησυχία την περίπτωση του Reportersansfrontieres-Ρεπόρτερ δίχως σύνορα εναντίον της Κούβας, του οποίου ο σκηνοθέτης, RobertMenard, το 2008, παραιτήθηκε για να ενταχθεί στις τάξεις του FrontNational-Εθνικού Μετώπου της LePen, Λεπέν.
Το ψήφισμα στη συνέχεια εγκρίθηκε με 386 ψήφους υπέρ, 236 κατά και 59 αποχές. Επομένως, αυτή η ψηφοφορία δεν ήταν τυχαία, αλλά μια ακριβής πολιτική θέση, την οποία επικύρωσε και η Ιταλία, avallataanchedall’Italia, με την αντίθετη ψηφοφορία, στις 26 του περασμένου μαρτίου, μαζί με 14 άλλες χώρες, κατά του ψηφίσματος που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τις «αρνητικές επιπτώσεις των οικονομικών κυρώσεων στην απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που παροτρύνει τα Κράτη να εξαλείψουν, να διακόψουν, την υιοθέτηση, διατήρηση ή την επιβολή κυρώσεων κατά άλλων χωρών”.
Ο οικονομικός αποκλεισμός, ωστόσο, είναι μια κύρωση που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της Κούβας, ψηφίζοντας κατά της αναστολής των κυρώσεων, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα επιβεβαιώνει την ανάγκη του αποκλεισμού ως μορφής πίεσης στην κουβανική κυβέρνηση.
Επομένως, εξαιρετικά αποτελεσματικοί όσον αφορά την κατάσταση των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα», αλλά κωφοί και σκληροπυρηνικοί, σκληροί στην καρδιά για τις συνεχείς εκκλήσεις της Χώρας μας και των ΜΚΟ σχετικά με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο για να έχουν μια ελπίδα ζωής, στο έλεος αδίστακτων λαθρεμπόρων δίχως ενδοιασμούς και συχνά βρίσκουν θάνατο να τους υποδέχεται.
Όμως, η Ευρωπαϊκή κοινότητα, τελευταία, βιώνει στιγμές μεγάλης αμηχανίας, επειδή ο πρέσβης τους στην Αβάνα, Borrell, σε συνέντευξή του, δεν αισθάνθηκε πραγματικά το καθήκον να θεωρήσει την Κούβα μια δικτατορία. Θόρυβοι από ρούχα να σχίζονται στις Βρυξέλλες ακούστηκαν, αλλά αίσθηση ντροπής, μηδέν.
Παρεμπιπτόντως, πώς θέλουμε να θεωρήσουμε την πλέον ιστορική γενναιοδωρία των κατοίκων της Λαμπεντούσα, οι οποίοι εδώ και χρόνια υποδέχονται τους ζωντανούς και τους νεκρούς που η θάλασσα φτύνει σχεδόν κάθε μέρα; Εκμετάλλευση; Κακώς αμειβόμενη εργασία; Σκλαβιά;
Στη συνείδηση του καθενός από εμάς η απάντηση. Γνωρίζω μόνο ότι πριν από δεκαπέντε χρόνια έγραφα μια εύκολη προφητεία σχετικά με τη θάλασσα των απελπισμένων ανθρώπων που θα μας είχαν βυθίσει, σφιγμένοι ανάμεσα σε μια τανάλια πολέμων «που φέρνουν δημοκρατία» και αταβική εκμετάλλευση του εδάφους τους.
Τις τελευταίες ημέρες είμαστε μάρτυρες της τέλειας καταιγίδας πάνω από την Κούβα tempestaperfetta: ένα μεγάλο ξέσπασμα του covid 19 έπεσε πάνω στο Matanzas (η κυβέρνηση έστειλε δύο ταξιαρχίες 60 γιατρών για να ελαφρύνει την κατάσταση στα νοσοκομεία που σχεδόν κατέρρευσαν). Η καθημερινή ζωή καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη, σχεδόν αδύνατη λόγω της δυσκολίας εύρεσης αγαθών πρώτης ανάγκης, αλλά και λόγω των μεταφορών, που μειώνονται επειδή οι προμήθειες βενζίνης ελαττώνονται εδώ και λίγο καιρό. η επιθετικότητα της παραπληροφόρησης που ξεκινά από το Μαϊάμι και μεγεθύνεται στα κοινωνικά δίκτυα, οι διαμαρτυρίες μεταδίδονται ως «επίθεση στο καθεστώς του Κάστρο», ενώ ψευδείς ειδήσεις διαχέονται για την υποτιθέμενη υποστήριξη των πιο διάσημων καλλιτεχνών.
Η μουσική ενώνει, η μουσική χωρίζει, φαίνεται. ο BuenaFe, μαζί με μια μεγάλη ομάδα καλλιτεχνών, επιβεβαίωσε την αριστερή θέση και την ιδιότητα μέλους του μπροστά από τις κάμερες της κουβανικής τηλεόρασης. Ο τραγουδιστής, ο οποίος απολαμβάνει τη συμπάθεια εκατομμυρίων οπαδών εντός και εκτός του νησιού, παρατήρησε: “Αυτή τη Χώρα πρέπει να την υπερασπιστούμε από πεποίθηση. Αλίμονο σε όσους κάνουν λάθη και πιστεύουν ότι όλοι εμείς που υπερασπιζόμαστε την Επανάσταση είμαστε μαλάκες. Προσοχή σε αυτό! (…) Εδώ υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που σκοτώθηκαν για αυτή τη Χώρα, τη δική μας οικογένεια. Αυτό το ίδιο αίμα είναι εκεί. Μην προδίδετε αυτό το αίμα”.
Αντίθετα, δύο ράπερ, που κατοικούν στο Νησί, ο MaykelOsorbo και ο ElFunky μαζί με άλλους μουσικούς που ζούσαν στο Μαϊάμι, παρήγαγαν το τραγούδι «Patria y vida«, Πατρίδα και ζωή (παραφράζοντας το «Patria o muerte«, Πατρίδα ή θάνατος του Fidel), συγκεντρώνοντας εκατομμύρια προβολές.
Μερικοί από αυτούς ανήκουν στο «MovimientoSanIsidro», του οποίου η διαμαρτυρία έκανε αμέσως τους γύρους των μέσων ενημέρωσης. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στήριξε αμέσως το Κίνημα υποστηρίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης «της δυνατότητας ανεξάρτητων ομάδων της κοινωνίας των πολιτών στην Κούβα να προωθούν τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα στο νησί» και καταδίκασε «την ευθύνη των κουβανών αξιωματούχων για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων«. Μια μεθοδολογία που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά κατά τη διάρκεια της κουβανικής πολιτικής ζωής.
Η AnayansiCastellónJiménez, επικεφαλής του Τμήματος Φιλοσοφίας του Κεντρικού Πανεπιστημίου “MartaAbreu” της LasVillas, μεταφέρει τα συμφραζόμενα σε μια συνέντευξη intervista a Cubadebate: “Υπάρχει ένα είδος εγχειριδίου ψυχολογικών επιχειρήσεων των στρατιωτικών υπηρεσιών και των μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, το έχουμε δει αρκετές φορές στη Βενεζουέλα, τη Βολιβία, τη Νικαράγουα, τον Ισημερινό, την Αργεντινή και τη Βραζιλία, ως μέρος του μόνιμου πειραματικού εργαστηρίου του ιμπεριαλισμού, το οποίο χρησιμοποιεί την ίδια φόρμουλα για να δημιουργήσει το πρόσχημα που τους επιτρέπει να ενεργοποιήσουν περισσότερες κυρώσεις και ακόμη και να δικαιολογήσουν τις πολεμικές τους περιπέτειες. Δημιουργούν το πρόβλημα και υπόσχονται μια λύση που οδηγεί σε μεγαλύτερα δεινά για τους λαούς μας”.
Υπήρχε πάντα παραπληροφόρηση για την Κούβα, το ισχυρό όπλο που χρησιμοποιούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαέστροι στην κατασκευή πληροφοριών, στο εργοστάσιο της πληροφόρησης και που τώρα έχουν όλο και πιο εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα στα περιουσιακά τους στοιχεία, εκεί όπου είναι πολύ δύσκολο να επαληθευτούν τα όρια μεταξύ αλήθειας και μυθοπλασίας. Δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο, ακόμη και αν αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε περισσότερο στην ταχύτητα, την αμεσότητα και όχι στην επαλήθευση του περιεχομένου.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θέλουν να εμφανίζονται ουδέτερα, μεγάλες «δημοκρατικές» πλατφόρμες στις οποίες έχουν πρόσβαση όλοι, αλλά στην πραγματικότητα είναι οι ίδιοι φορείς μιας συγκεκριμένης ιδεολογίας, αυτής της κυρίαρχης φυλής.
Είναι πλέον γεγονός αυτό που συμβαίνει γύρω από το Facebook, που είναι ήδη υπεύθυνο για το σκάνδαλο ψεύτικων ειδήσεων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας Trump-Clinton και δηλώθηκε υπεύθυνο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, το Reuters και τους NewYorkTimes, για τη γενοκτονία των Rohingya, στην Myanmar.
Είναι ένας αληθινός νέος πόλεμος, πράγματι, ένας μη γραμμικός πόλεμος, όπως τον είχε ορίσει ο VladislavSurkov, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Πούτιν, που γίνεται πραγματοποιώντας τους κατάλληλους ελιγμούς, μανουβράροντας τα παραδοσιακά μέσα και τα κοινωνικά δίκτυα: μια στοχευμένη δράση και μέσω ψεύτικων ειδήσεων, με στόχο την αποσύνθεση των συγκρούσεων. Θολώνουν σκοπίμως τα σημεία αναφοράς και μια συγκεκριμένη αφήγηση μπροστά στην κοινή γνώμη, τα μέσα ενημέρωσης και τους πολιτικούς φορείς λήψης αποφάσεων.
Όλα παίζονται επάνω σε μια αδιάκοπη εργασία της φήμης και της εικόνας των άλλων. Η Κούβα (αλλά και άλλες μη ευθυγραμμισμένες χώρες) έχει εμπλακεί σε αυτόν τον nolinearwar για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα μέσα αλλάζουν, αλλά η τεχνική είναι πάντα η ίδια. Εν ολίγοις, είναι ένας άνετος πόλεμος: εξοικονομούν το κόστος των εξοπλισμών και των στρατιωτικών θυμάτων και δεν διακινδυνεύουν την καταδίκη της διεθνούς κοινής γνώμης.
Αυτό που συμβαίνει στην Κούβα, επιπλέον, πρέπει να εξεταστεί σε μια πιο παγκόσμια προοπτική: από τις εκλογές στον Ισημερινό που γίναν άνω κάτω από τα ψεύτικα νέα γύρω από τον φιλικά προς τον Κορέα υποψήφιο, έως τις παρατυπίες για να αποφασιστεί η νίκη του LuisArce στη Βολιβία. ίδια κατάσταση στο Περού με τον PedroCastillo, η συνεχιζόμενη δαιμονοποίηση του NicolasMaduro, προέδρου της Βενεζουέλας, οι προσπάθειες αποτροπής της υποψηφιότητας του Lula στη Βραζιλία, είναι ο σάπιος καρπός μιας πολιτικής που οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν πάντα για την «αυλή του σπιτιού τους”.
Στις 23 του περασμένου ιουνίου, ο ΟΗΕ ενέκρινε, σχεδόν ομόφωνα, το ψήφισμα για το τέλος του εμπάργκο στην Κούβα, το οποίο προκάλεσε ανυπολόγιστη ταλαιπωρία και ζημίες για αρκετές δεκαετίες. Μόνο δύο αποχές: οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Ο Ομπάμα, το 2016, είχε επιλέξει την αποχή, αλλά με τον Τραμπ πρώτα και τώρα με τον Μπάιντεν, επέστρεψε η ψήφος κατά.
Σήμερα παρακολουθούμε έναν Γολιάθ που, χωρίς να είναι ικανοποιημένος από τη βία του που χρησιμοποιείται εναντίον εκείνων που δεν μπορούν και δεν θέλουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις, μπλοκάρει τα χέρια του Δαβίδ για να τον χτυπά καλύτερα και περισσότερο.
Είναι μια απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση: σήμερα είναι η σειρά της Κούβας, αύριο θα μπορούσε να είναι η σειρά, για συμφέροντα κάθε είδους, οποιασδήποτε Χώρας που αποκλίνει από την χορωδιακή σκέψη.
Είναι μια απαράδεκτη κατάσταση για μια χώρα όπως η Κούβα, η οποία είναι φορέας ενός μοναδικού συστήματος στο παγκόσμιο πολιτικό πανόραμα, στο οποίο έχει ενταχθεί ο λαός της.
Είναι μια τόσο απαράδεκτη κατάσταση που είναι αδύνατο για μένα να γυρίσω το πρόσωπό μου από την άλλη πλευρά, ως άνθρωπος και ως δημοσιογράφος.
Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω το έργο του Συνδέσμου Φιλίας Ιταλίας Κούβας, ο οποίος βοηθά αυτό το μικρό νησί εδώ και δεκαετίες. Αυτές τις μέρες καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συγκεντρώσει πόρους για να αγοράσει 10 εκατομμύρια σύριγγες για τον εμβολιασμό comprare 10 milionidisiringhe per lavaccinazione του κουβανικού λαού. Χρειάζονται 800 χιλιάδες ευρώ για να διατεθούν στο Κουβανικό Υπουργείο Δημόσιας Υγείας.
Πρέπει να τους βοηθήσουμε, για να μας βοηθήσουμε να παραμείνουμε άνθρωποι, ανθρώπινοι.
Άρθρο που δημοσιεύτηκε στο giannimina.it στις 14 ιουλίου 2021
Μιχάλης ΄Μίκης΄ Μαυρόπουλος