Dark Mode Light Mode

Γ. Πασχαλίδης – Πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για τα Άτομα με Αναπηρία

Η κυβέρνηση μας παραμένει πιστή στη δέσμευση της για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, Άτομα με Αναπηρία. Δύο πρόσφατες πρωτοβουλίες έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτή τη δέσμευση.

Αναθεώρηση και διεύρυνση πίνακα μη αναστρέψιμων παθήσεων

Η πρώτη πρωτοβουλία αφορά την ενίσχυση των δικαιωμάτων και των παροχών για τα άτομα με αναπηρία. Η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Με την αναθεώρηση και διεύρυνση του πίνακα μη αναστρέψιμων παθήσεων, δίνεται τέλος στην άσκοπη ταλαιπωρία πολλών συμπολιτών μας. Ειδικότερα, 17 νέες παθήσεις προστέθηκαν στον πίνακα, ο οποίος περιλαμβάνει πλέον 159 παθήσεις συνολικά.

Αυτό σημαίνει ότι οι πάσχοντες από αυτές τις παθήσεις θα κατοχυρώνουν εφ’ όρου ζωής το ποσοστό αναπηρίας τους χωρίς να χρειάζεται επαναξιολόγηση, απολαμβάνοντας τα προβλεπόμενα επιδόματα και παροχές χωρίς περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Επιπλέον, ενισχύουμε το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) με 700 επιπλέον γιατρούς, φτάνοντας τον συνολικό αριθμό στους 1200, ενώ προσθέτουμε και νέες ειδικότητες. Η ενίσχυση αυτή θα μειώσει τον χρόνο αξιολόγησης των νέων αιτήσεων, προσφέροντας γρήγορη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση στους πολίτες.

Ένταξη των Ατόμων με Αναπηρία στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό

Μια ακόμη σημαντική πρωτοβουλία είναι η βελτίωση των ρυθμίσεων του Εξωδικαστικού Μηχανισμού για τα άτομα με αναπηρία. Με ΚΥΑ που υπέγραψαν οι Υπουργοί Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, πλέον τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% εντάσσονται στην κατηγορία των ευάλωτων οφειλετών με αυξημένα όρια στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Αυτό σημαίνει ότι οι πάσχοντες θα ωφελούνται από την αυτόματη και υποχρεωτική αποδοχή από τράπεζες και Δημόσιο της πρότασης αναδιάρθρωσης του χρέους τους στο πλαίσιο του Εξωδικαστικού Μηχανισμού. Επιπλέον, θα μπορούν να επωφεληθούν ευνοϊκότερων όρων διακανονισμού με τους χρηματοπιστωτικούς φορείς μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών.

Αυτή η ρύθμιση παρέχει μια οριζόντια λύση σε ένα ευαίσθητο και σύνθετο πρόβλημα, πάντα σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ). Συνεχίζουμε δυναμικά, με στόχο την προστασία και την υποστήριξη όλων των συμπολιτών μας, ιδίως των πιο ευάλωτων. Για μια κοινωνία με όλους, για όλους.

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Προηγούμενο άρθρο

Ακαδημία Ποδοσφαίρου ΑΟΚ: Γνωρίστε τους Νίκο Σουμουλίδη & Γιώργο Αγγελίδη

Επόμενο άρθρο

Έναρξη της Πιλοτικής Παρακολούθησης Δασών με Τεχνολογία Αιχμής στο Δάσος της Λιμνιάς