Dark Mode Light Mode

G7: Κωμωδία με τον νεκρό

Ήθελα να τιτλοφορήσω το κομμάτι «Η πραγματικότητα δεν είναι όπως μας φαίνεται», ένας όμορφος τίτλος βιβλίου ανάμεσα στα αρχικά του Carlo Rovelli, ισχύει στη φυσική όπως στην πολιτική, μάλιστα, ίσως στην πολιτική αξίζει ακόμη περισσότερο. Αλλά το γεγονός ότι υπάρχει ένας νεκρός απαιτεί την προσοχή μας. Σας συμβουλεύω να φτάσετε μέχρι το τέλος, και το κομμάτι δεν είναι όπως θα σας φανεί στην αρχή, γράφει ο pierluigi fagan.

Και έτσι σε μια εβδομάδα πήγαμε από τον Τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, ΕΕ εναντίον Ρωσίας, στη Μελόνι που καθησυχάζει τη Μόσχα για το θέμα των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, λέγοντας εγκάρδια: «δεν πρόκειται για μια δήμευση αλλά για κέρδη που ωριμάζουν». Ας εξηγηθούμε.

Την επομένη της έναρξης της ουκρανικής σύγκρουσης, η Δύση πάγωσε όλες τις ρωσικές καταθέσεις στις τράπεζές της, περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν ανακοινώνει πολλές φορές ότι θα κατασχεθούν και θα δοθούν στο Κίεβο για να αποπληρώσει το κόστος του πολέμου.

Φυσικά βρίσκονται εν πολλοίς σε ευρωπαϊκές τράπεζες, κυρίως στο Βέλγιο. Η Μόσχα εξηγεί ότι έχει τόσες ευρωπαϊκές εταιρείες στο εσωτερικό της πράγμα που προϋποθέτει εκδίκηση. Οι ευρωπαίοι, λοιπόν, λένε στον Μπάιντεν να τακτοποιήσει το θέμα.

Ο Μπάιντεν κουνάει το κεφάλι του, αλλά στη συνέχεια φορτώνει λέγοντας πως πρέπει να χρησιμοποιήσουν τουλάχιστον τους τόκους που έχουν δημιουργήσει οι καταθέσεις, επειδή ήδη έχουν εργαστεί οι ρωσικές καταθέσεις σαν να ήταν ενός κανονικού κατόχου λογαριασμού, τις επένδυσαν και επομένως έχουν δημιουργήσει οικονομικά κέρδη, τόκους. ο Μπάιντεν είχε ανακοινώσει ότι ήθελε η G7 να αποφασίσει τουλάχιστον να αρπάξει τους τόκους.

Οι κινέζοι έκαναν γνωστό ότι σε εκείνο το σημείο η Eυρώπη θα θεωρούνταν μια οικονομικά πειρατική οντότητα και πως θα επανεξετάσουν τις θέσεις τους. Έτσι χθες η G7 αποφάσισε τι θα κάνει, λέγοντας ότι ήταν μια ιστορική κοινή κίνηση. Ναι, τι να κάνει;

Αποφάσισαν ότι θα δώσουν στον νεκρό πατέρα[1], δηλαδή δίχως χρονική προθεσμία (με τα χρόνια) έως και 50 δισ. δάνεια στο Κίεβο, βάζοντας ο καθένας τα χρήματα από την τσέπη του. Είναι ένα δάνειο, οπότε τυπικά δεν είναι υποχρέωση, αναμένεται να επιστρέψουν.

Αφού προφανώς όμως δεν θα επιστρέψουν ποτέ, παίρνουν ως εξασφαλίσεις τους τόκους που προέρχονται από τις παγωμένες καταθέσεις, κάτι 3-5 δις το χρόνο, αν δεν πληρώσει το Κίεβο (προφανώς δεν θα πληρώσει) θα ψαρέψουν από εκεί.

Επειδή όμως αυτό θα συνέβαινε σε λίγα χρόνια, αν όχι σε μια δεκαετία, μέχρι τότε θα έχει λυθεί το ζήτημα του μπλοκαρίσματος, η Μόσχα θα πάρει πίσω τα χρήματά της και πιθανώς και τους δεδουλευμένους τόκους, οπότε δεν υπάρχει εγγύηση. Γ

ι’ αυτό οι πιο επιτήδειοι σχολίασαν: «Επιτεύχθηκε μια πολιτική συμφωνία, τώρα θα υπάρξει εκείνη η τεχνική». Αλλά δεν υπάρχει καμία πιθανή τεχνική συμφωνία, ή οι G7 λιποθυμούν και δίνουν τα 50 δισ. στο Κίεβο από την τσέπη τους και με δική τους ευθύνη ή νά ‘χαμε να λέγαμε.

Έτσι, η Giorgia μπόρεσε να καθησυχάσει τη Mόσχα «μην ανησυχείτε παιδιά, δεν υπάρχει κατάσχεση, κι εδώ κάνουμε λίγο θέατρο, καταλαβαίνετε, σωστά;». Μόνο ο άντρας με καμουφλάζ προσποιήθηκε ότι το πίστευε μπροστά στις ουκρανικές κάμερες, «δεν μας εγκαταλείπουν, συνεχίζουμε μέχρι θανάτου, θα νικήσουμε!». [1]μ Στο νεκρό πατέρα είναι μια παλιά φράση που αναφέρεται στην είσπραξη μιας πίστωσης πολύ αργά ή, πιο συγκεκριμένα, χωρίς να υπάρχει μια προκαθορισμένη προθεσμία]

Στην G7 που έπρεπε να αποφασίσει για τον πόλεμο στη Μόσχα, δεν έγινε ούτε λόγος για φυσίγγια, ούτε λέξη για όπλα, Νατο, στρατούς, πυραύλους, βόμβες και τιμωρητικές εκρήξεις, τίποτα. Ένα φυτίλι; μια κροτίδα; Tris-and-trac ίσως; Τίποτα.

Έγινε λόγος για αυτές τις γελοιότητες των τραπεζικών συμφερόντων και υποσχέθηκαν ένα σχέδιο Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Εδώ και λίγες μέρες, ακόμα και κατά την επίσκεψη του άντρα με καμουφλάζ στη Γερμανία, μόνο για ανοικοδόμηση γίνεται λόγος, για τα επακόλουθα, δεν γίνεται πλέον λόγος για πόλεμο. Μα πως;

Όπως σημείωσε το Politico.eu, χθες υπήρχαν έξι κουτσές πάπιες και η Miss Meloni. «Κουτσή πάπια» είναι μια έκφραση στο αμερικανικό πολιτικό λεξικό, όταν ένας πρόεδρος βρίσκεται στο αξίωμα αλλά δεν έχει εξουσίες επειδή δεν ελέγχει τη νομοθετική εξουσία.

Ο Μακρόν πηγαίνει σε εκλογές και αναμένεται να τις χάσει. Ο Σολτς θα πάει εκεί και αναμφίβολα θα χάσει. Ο Sunak πηγαίνει στις αρχές ιουλίου και είναι 20 μονάδες πίσω από τους Εργατικούς. Ο Τριντό θα πάει στο τέλος της χρονιάς και σίγουρα θα χάσει από τον συντηρητικό αντίπαλό του, κάτι που είναι γνωστό εδώ και καιρό.

Σε εξίσου κακή κατάσταση φαίνεται να είναι και ο Kishida. Von der Lyen και Michels τριγυρνούσαν σαν χαρακτήρες σε αναζήτηση συγγραφέα αφού ξαφνικά έχασαν όλους τους χορηγούς τους. Ο Μπάιντεν είναι μια ανάμνηση που περπατάει, ή μάλλον δεν περπατάει τόσο πολύ αφού φαίνεται να έχει βγει από το ψυγείο όπου τον κρατούν για να τον συντηρήσουν τουλάχιστον μέχρι τον νοέμβριο που φτάνει ο Capitan Fracassa.

Η μοναδική νομιμοποιημένη εκεί ήταν η βασίλισσα της Garbatella, πολύ γοητευτική τις τελευταίες μέρες (κατά τη γνώμη μου έχει νέο αγόρι), η οποία πέρασε εύκολα το θέμα της άμβλωσης δεδομένου του σουρεαλισμού του γεγονότος ότι οι G7 μιλούν στον κόσμο για την άμβλωση η οποία δεν φαίνεται να είναι το κεντρικό ζήτημα της παγκόσμιας τάξης.

Αλλά περιμένετε γιατί σε αυτή την κακογραμμένη κωμωδία υπάρχει και ένα συγκλονιστικό γεγονός που κανείς δεν έχει αναφέρει: υπάρχει ένας νεκρός. Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν-Muhammad bin Salman, της Σαουδικής Αραβίας, ήταν προσκεκλημένος στην εκδήλωση της Απουλίας.

Την τελευταία στιγμή, ο MBS θυμήθηκε ότι έπρεπε να κάνει το προσκύνημα στη Μεδίνα και ως εκ τούτου ζήτησε συγγνώμη αλλά δεν μπορούσε να συμμετάσχει, τι ακύρωση αυτή! Δεδομένου ότι η συμφωνία που προώθησε πριν από πενήντα χρόνια ο Κίσινγκερ σχετικά με το γεγονός ότι το πετρέλαιο πληρωνόταν σε δολάρια έληξε στις 8 ιουνίου, δίνοντας έτσι στο δολάριο το καθεστώς του παγκόσμιου αποθεματικού αξίας και επομένως ανταλλαγής, οι σαουδάραβες αποφάσισαν να μην το ανανεώσουν.

Έκπληξη, σύγχυση, ξάφνιασμα! Από σήμερα οι σαουδάραβες και όλος ο ΟΠΕΚ και ο ΟΠΕΚ+ μαζί τους, θα πουλάνε φυσικό αέριο και πετρέλαιο και θα παίρνουν οποιοδήποτε νόμισμα σε αντάλλαγμα, επομένως ο νεκρός δεν είναι τίποτα λιγότερο από: το δολάριο!

Ουάου, τι ανατροπή, αλλά εδώ φεύγει από τη σκηνή, αφού το κοινό πρέπει να παρακολουθήσει την κωμωδία για αφηγηματική συνοχή μετά από μήνες αποπλάνησης κατά την οποία κάποιοι πίστευαν ότι θα έβρεχε ατομικό Kinzal, [ρωσικός υπερηχητικός βαλλιστικός πύραυλος] στην αυλή του σπιτιού τους.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν ήρθε ο MBS, δεν φαινόταν όμορφο που έπρεπε να σφίξει το χέρι του Μπάιντεν ενώ τον στραγγάλιζε με το άλλο. Nasdaq τελεία com, η ηλεκτρονική έκδοση της πρώτης ηλεκτρονικής χρηματιστηριακής αγοράς στον πλανήτη σχολιάζει: «Ενώ οι πλήρεις επιπτώσεις αυτής της αλλαγής δεν έχουν ακόμη φανεί, οι επενδυτές θα πρέπει τουλάχιστον να γνωρίζουν ότι σε μακροοικονομικό επίπεδο, η παγκόσμια χρηματοοικονομική τάξη εισέρχεται σε μια νέα εποχή.

Η κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ δεν είναι πλέον εγγυημένη». Ειπωμένο από το Nasdaq, πρέπει να κάνουμε ήσυχους ύπνους, σωστά; Και έτσι μια καυτή νύχτα στις αρχές του μεσογειακού καλοκαιριού, κατέρρευσε η κύρια σκαλωσιά της αμερικανικής παγκόσμιας κυριαρχίας των τελευταίων πενήντα ετών, με έξι δυτικούς ηγέτες συνοδευόμενους δυστυχώς εκτός σκηνής να περιμένουν τη βασίλισσα των ξωτικών της Garbatella (είναι γνωστό το πάθος της για τον Tolkien) να συναντήσει τον Σάουρον-Πούτιν για να διαπραγματευτεί το τέλος του παιχνιδιού.

Χαίρεστε; Δεν το συμβουλεύω, τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ διασκεδαστικά, αλλά θα είναι ζωηρά, αυτό ναι. Μείνετε συντονισμένοι!

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος

Προηγούμενο άρθρο

Μήπως είδατε τον Γιάννη; Αγνοείται από χθες!

Επόμενο άρθρο

14 προσλήψεις στο Δήμο Παγγαίου με το πρόγραμμα πλησίον της σύνταξης