Dark Mode Light Mode

Γεφυρώνοντας το παρελθόν με το παρόν μέσω της ψηφιακής σύζευξης της άυλης και υλικής πολιτισμικής κληρονομιάς

Στις 25-27 Σεπτεμβρίου 2024, ο Δήμος Καβάλας συμμετείχε στην δεύτερη συνάντηση εργασίας του δικτύου του έργου @INT-ACT INTANGIBLE CULTURAL HERITAGE, BRIDGING THE PAST, PRESENT AND FUTURE (Άυλη Πολιτιστική κληρονομιά, γεφυρώνοντας το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον) του προγράμματος @Ορίζοντας στην Έβορα της Πορτογαλίας.

O Δήμος Καβάλας υλοποιεί το έργο ΙΝΤ-ΑCT, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια AALTO της Φιλανδίας, Εδιμβούργου στο ΗΒ και Εβόρα στην Πορτογαλία, καθώς και τις εταιρείες πληροφορικής ITML από την Ελλάδα και URBASOFIA από την Ρουμανία.

Μέσω της χρήσης ψηφιακών εργαλείων εκτεταμένης πραγματικότητας (XR), το έργο INT-ACT στοχεύει να συνδέσει συγκεκριμένα ιστορικά μνημεία και χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς με στοιχεία του άυλου πολιτισμού τα οποία διαχρονικά νοηματοδοτούν και προσδιορίζουν τους συγκεκριμένους τόπους.

Ο απώτερος σκοπός του έρχου είναι η γεφύρωση του παρελθόντος με το παρόν και ο σχεδιασμός καινοτόμων εργαλείων προβολής της πολιτισμικής κληρονομιάς τα οποία μπορούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες σήμερα ή αναμένεται να αντιμετωπίσουν στο μέλλον.

Στη δεύτερη συνάντηση του δικτύου πραγματοποιήθηκαν αναλυτικές παρουσιάσεις για την πρόοδο του έργου ανά θεματική ενότητα κατά το πρώτο εξάμηνο δράσης. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις πεδίου στα προϊστορικά μεγαλιθικά μνημεία στα περίχωρα της Εβόρα, τα οποία αποτελούν τους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς προς μελέτη στην Πορτογαλία.

Επιπλέον, όλοι οι εταίροι του έργου παρουσίασαν τις περιοχές μελέτης τους σε μια ανοιχτή για το κοινό εκδήλωση. Η ομάδα του Δήμου Καβάλας παρουσίασε την ιστορία της πόλης, την περιοχή παρέμβασης για το έργο αυτό, που είναι η Χερσόνησος της Παναγίας, καθώς και συγκεκριμένα μνημεία και τόπους πολιτιστικής κληρονομιάς εντός της περιοχής αυτής.

Έμφαση δόθηκε στην άυλη πολιτιστική κληρονομία που συνδέεται με την χερσόνησο της Παναγίας, στην πλούσια αρχιτεκτονική της ιστορία, καθώς και στις πληθυσμιακές μετακινήσεις, που καθόρισαν την ιστορία του οικισμού.

Οι εργασίες των τριών ημερών της συνάντησης ολοκληρώθηκαν με την συγκεκριμενοποίηση του ερευνητικού πλάνου δράσης για την περίοδο μέχρι την επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Εδιμβούργο της Σκωτίας τον Φεβρουάριο του 2025.

Για την Καβάλα η επόμενη μέρα είναι εστιασμένη στην ανάλυση του υλικού που έχει παραχθεί από προηγούμενα έργα που έχει υλοποιήσει ο Δήμος και αφορούν την πολιτιστική κληρονομία της Παναγίας, καθώς και την επιλογή των συγκεκριμένων πολιτισμικών μνημείων για τα οποία θα αναπτυχθούν τα ψηφιακά εργαλεία εκτεταμένης πραγματικότητας.

πηγή: Δήμος Καβάλας

Προηγούμενο άρθρο

Οι Παλαίμαχοι του ΑΟΚ και του ΠΑΟΚ τιμούν Παύλο Κούντουρα και Σταμάτη Παπαδάκη

Επόμενο άρθρο

Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Ο φράχτης στον Έβρο θα επεκταθεί, με ή χωρίς κονδύλια ΕΕ»