Dark Mode Light Mode

Γεγονότα και σκέψεις, γράφει για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Φώτης Λάζος

Στο συνέδριο όλοι οι σύνεδροι βιώσαμε την ίδια κατάσταση, αλλά την αξιολογήσαμε διαφορετικά. Ποια κατάσταση βιώσαμε; Πλήθος κόσμου βρισκόταν έξω από το κτίριο και η είσοδος σε αυτό γινόταν πολύ αργά. Πώς αξιολογήσαμε το παραπάνω γεγονός; Μία μερίδα των συνέδρων το εξέλαβε ως προσπάθεια αποκλεισμού τους. Μια άλλη, το αξιολόγησε αρχικά ως οργανωτική αδυναμία. Γιατί το αξιολογήσαμε διαφορετικά;

Η πρώτη ομάδα:

  1. Γιατί είχε διαδοθεί ότι σύνεδροι που στήριζαν Κασσελάκη είχαν αποκλειστεί.
  2. Γιατί στον χώρο υπήρχαν άνθρωποι που δημιουργούσαν κλίμα αμφισβήτησης της διαδικασίας των εκλογών για συνέδρους (βλέπε Τζάκρη – στικάκι) και διέδιδαν ψεύδη (η Λεκατσά δεν μπορούσε να μπει στο συνέδριο, ενώ την είδαμε με τα μάτια μας να μπαίνει και να βγαίνει τουλάχιστον δύο φορές).

Η δεύτερη ομάδα:

  1. Έβλεπε αρχικά οργανωτική αδυναμία, έβλεπε όμως και την προσπάθεια των οργανωτών να ολοκληρώσουν τη διαπίστευση των συνέδρων.
  2. Παράλληλα, έβλεπε ότι ορισμένοι με υβριστικό λόγο και βίαιες ενέργειες δυναμίτιζαν τις παραπάνω προσπάθειες.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Άλλοι δεν ήταν ικανοποιημένοι ούτε με το κτίριο, ούτε με τις αίθουσες του συνεδρίου, διέδιδαν μάλιστα πως είναι επικίνδυνο.
  • Άλλοι ομολογούσαν ότι δεν είχαν εκλεγεί σύνεδροι αλλά ήθελαν να μπουν στο κτίριο, αυξάνοντας την πίεση και τον συνωστισμό.
  • Άλλοι, απέτρεπαν με ύβρεις άλλους από το να εισέλθουν.
  • Άλλοι διέδιδαν τη φήμη ότι κάποιοι μπαίνουν από πλαϊνές αίθουσες.
  • Κασσελάκης, Τζάκρη, Χρηστίδου με εμπρηστικές δηλώσεις απευθύνονταν στο θυμικό του πλήθους και λογικά το ξεσήκωναν.
  • Άλλοι παρέμεναν για ώρα στον χώρο διαπίστευσης απαιτώντας με ύβρεις και χειροδικίες να περάσουν στις αίθουσες του συνεδρίου χωρίς τον απαραίτητο έλεγχο των καρτών τους.

Επομένως η δεύτερη ομάδα βλέποντας τα παραπάνω αντιλαμβανόταν ότι πρόθεση κάποιων ήταν να μην γίνει το συνέδριο. Έτσι, για τους παραπάνω λόγους οι πολλοί αποφάσισαν πειθαρχημένα και με υπομονή να περιμένουν να μπουν στον χώρο του συνεδρίου για να εξελιχθεί η διαδικασία.

Αποκλείστηκαν σύνεδροι; Ναι. Αποκλείστηκαν σύνεδροι από οργανώσεις που δεν διενήργησαν καν εκλογές, ή διενήργησαν στημένες εκλογές κ.λ.π. Παραπέμπω στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: https://www.avgi.gr/…/496194_oi-11-haraktiristikes…?

Μία από τις περιπτώσεις που αναφέρονται αφορά οργάνωση μελών του νομού Καβάλας. Επίσης αποκλείστηκαν και μεμονωμένοι σύνεδροι που δημόσια και γραπτώς εξύβριζαν μέλη και στελέχη του κόμματος, παραβιάζοντας το καταστατικό, τις αρχές και τις αξίες μας. Όλα αυτά που οφείλει να σέβεται κάθε μέλος, πόσο μάλλον ένας σύνεδρος στο ανώτατο όργανο του κόμματος.

Γιατί το συνέδριο άρχισε πριν διαπιστευθούν όλοι οι σύνεδροι;

  1. Γιατί η οργανωτική επιτροπή αντιλήφθηκε ότι από ένα σημείο και μετά γινόταν σκόπιμη παρεμπόδιση της εισόδου των συνέδρων.
  2. Γιατί αν δεν άρχιζε το συνέδριο θα είχε επιτευχθεί ο στόχος της ακύρωσής του.

Όταν άρχισε το συνέδριο το σώμα των συνέδρων ανήκε στην πλειοψηφία;

  1. Οι σύντροφοί μου κι εγώ που ανήκουμε στη λεγόμενη πλειοψηφία δεν ήμασταν μέσα πριν τις 9.30 μ.μ.
  2. Ο κόσμος που έμπαινε πριν από εμάς, και τον βλέπαμε, δεν μπορεί να ανήκε όλος στην πλειοψηφία.

Πώς εγκρίθηκε το Προεδρείο του συνεδρίου; Με χειροκρότημα των συνέδρων που βρίσκονταν μέσα στον χώρο του συνεδρίου (όπως σε κάθε συνέδριο). Μπορούσε να μην εγκριθεί; Βεβαίως. Η Ραλλία Χρηστίδου (και άλλοι) που βρίσκονταν στην αίθουσα μπορούσαν να καταθέσουν μομφή. Εάν κατέθεταν μομφή, το ζήτημα θα περνούσε σε διαδικασία ψηφοφορίας. Η ψηφοφορία θα γινόταν ηλεκτρονικά, άρα θα ψήφιζαν όλοι οι σύνεδροι, εντός, εκτός του χώρου ή και εξ αποστάσεως.

Τι έπραξα εγώ με τους υπόλοιπους συνέδρους από την Καβάλα:

  1. Περιμέναμε υπομονετικά στην ουρά, μαζί με νεότερους και πολύ γηραιότερους.
  2. Δεν πήραμε κανένα μήνυμα στο viber για να μπούμε από πλαϊνή πόρτα.
  3. Μπήκαμε με τη σειρά μας στο κτίριο γύρω στις 9.30 μ.μ.
  4. Πήραμε τη διαπίστευση.
  5. Σκανάραμε την κάρτα εισόδου μας και περάσαμε στην αίθουσα του συνεδρίου.
  6. Ενώ μπαίναμε στην αίθουσα κάποιοι στεκόμενοι στην πόρτα μας προέτρεπαν να φύγουμε.
  7. Τους ζητήσαμε επίμονα να φύγουν για να μπούμε και να παρακολουθήσουμε τη διαδικασία, όπως και έγινε.
  8. Από την στιγμή που μπαίναμε στην αίθουσα, υπήρχαν εσωτερικά ασανσέρ και όποιος ήθελε μπορούσε να πάει σε όποια αίθουσα επιθυμούσε.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η πλευρά Κασσελάκη, τις προηγούμενες ημέρες ψευδώς διέδιδε ότι έχει πλειοψηφία συνέδρων. Αν την είχε θα κατέθετε πρόταση μομφής στο Προεδρείο. Αντ’ αυτού, επεδίωξε να ματαιώσει το συνέδριο με τη βία. Δεν τα κατάφερε. Τώρα επιδιώκει να ακυρώσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση. Αλλά οι μάσκες έχουν πέσει πια.

 

Φώτης Λάζος

Μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Καβάλας

Προηγούμενο άρθρο

Επιστολή στους υποψήφιους της παράταξης «Ριζική Αλλαγή»- Κείμενο του Παναγιώτη Αρσονιάδη

Επόμενο άρθρο

Ισόπαλο το ντέρμπι των Λιμεναρίων