Όσοι έχουν παρακολουθήσει την πορεία του προγράμματος Saftas (StudentsAcademyofFilmandTheatreAwards) από τις ενημερώσεις της περσινής σχολικής χρονιάς γνωρίζουν πως το ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα έχει σκοπό του να φέρει τους μαθητές έξι σχολείων από διαφορετικές χώρες (Γαλλία, Τουρκία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία και Ελλάδα) κοντά στην τέχνη του θεάτρου και του κινηματογράφου. Γνωρίζουν, επίσης, πως η ομάδα Saftasτου ΓΕΛ Νέας Περάμου υπήρξε ιδιαίτερα δραστήρια τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος. Τι έγινε, όμως, από τον Ιούνιο μέχρι και τώρα;
Μέσα στο καλοκαίρι μια μικρή ομάδα παιδιών του προγράμματος συμμετείχε στην παράσταση «Ορέστεια», σε σκηνοθεσία του Γ. Χουβαρδά που ανέβηκε στους Φιλίππους στα τέλη Ιουλίου. Ένα μήνα αργότερα, όταν σε συνεργασία με το μορφωτικό σύλλογο της Ν. Περάμου, το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας «ταξίδεψε» στον τόπο μας, δεν αφήσαμε την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη. Καθηγητές – μαθητές παρακολουθήσαμε -δίπλα στο κύμα- ταινίες που βραβεύτηκαν στο Φεστιβάλ σ’ ένα ιδιότυπο θερινό σινεμαδάκι που «έστησε» ο μορφωτικός σύλλογός της Νέας Περάμου, τον οποίο και ευχαριστούμε για τη διοργάνωση.
Εκείνες τις μέρες ήρθαμε σε μία πρώτη επαφή με την κ. Ελευθερία Καβάκα, που ασχολείται χρόνια με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και τη διοργάνωσή του, και από κοινού σχεδιάσαμε την επίσκεψη της ομάδας μας στο Φεστιβάλ της Δράμας που πραγματοποιήθηκε 19-24 Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, μία ομάδα μαθητών πήρε συνεντεύξεις από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Αντώνη Παπαδόπουλο και τον σκηνοθέτη κ. Θοδωρή Βουρνά και παρακολούθησε ταινίες που προβλήθηκαν στο πλαίσιο του 6ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Ψηφιακού Βίντεο, «Ένας Πλανήτης – Μια ευκαιρία». Μια δεύτερη ομάδα παρακολούθησε ένα δημιουργικό εργαστήρι φωτογραφίας από τον κ. Γρηγόρη Βλασσά.
Εκτός των υπολοίπων, μέσα στο καλοκαίρι, είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε από κοντά και την εξαίρετη ηθοποιό του θεάτρου μας και εξαιρετικό άνθρωπο, κ. Λυδία Φωτοπούλου. Η κ. Φωτοπούλου δέχτηκε να μας παραχωρήσει μια συνέντευξη που αφορούσε τόσο στο προσωπικό της έργο και πορεία όσο και την άποψή της για το σύγχρονο θέατρο κυρίως το ελληνικό. Παρόλο που οι μαθητές μας είχαν προετοιμάσει τη συνέντευξη, η γλυκύτητα και η καλή προαίρεση της κ. Φωτοπούλου γρήγορα παρέσυρε τα παιδιά σε μια κουβέντα πολύ πιο πλατιά και ουσιαστική από αυτή που είχαν ετοιμάσει και γι’ αυτό την ευχαριστούμε από καρδιάς.
Και ήλθε το φθινόπωρο και μαζί με αυτό και ο δεύτερος χρόνος του προγράμματος στη διάρκεια του οποίου ήταν προγραμματισμένες δύο μετακινήσεις μαθητών μας, η πρώτη εκ των οποίων στην πόλη Μοάνια της Ισπανίας. Σε αυτή- την πρώτη για φέτος- επίσκεψη, κάθε χώρα είχε να προετοιμάσει μία μικρή ταινία sweded ή πρωτότυπη και το tableauvivantενός πίνακα .
Η ομάδα SaftasErasmus + του ΓΕ.Λ. Νέας Περάμου αποφασίσαμε να γυρίσουμε ένα sweded φιλμ. Έχοντας στο μυαλό μας πως το ευρύτερο θέμα του προγράμματος είναι «ο Άλλος», αποφασίσαμε να γυρίσουμε μία σκηνή από το Shrek 1. Όσο για το tableauvivant, αποφασίσαμε πως ένας πολύ χαρακτηριστικός πίνακας Έλληνα δημιουργού είναι οι «Tέσσερις εποχές» του Γιάννη Τσαρούχη. Τόσο την ταινία όσο και το tableauvivant μπορείτε να τα δείτε στην ιστοσελίδα του σχολείου μας: lyk-n-peram.kav.sch.gr
Και …Galicia, esperanos!!!
Στις 6 Νοεμβρίου μία ομάδα πέντε μαθητών και τριών καθηγητών ταξίδεψε στη Μοάνια της Ισπανίας ώστε να συμμετάσχει στη δεύτερη διακρατική συνάντηση μαθητών και καθηγητών στα πλαίσια του προγράμματος SaftasErasmus +. Οι μαθητές που ταξίδεψαν από το σχολείο μας ήταν οι: Καραΐτη Ανθή, Κουκούτση- Καρανάσιου Στέλλα, Μυτιληναίου Ειρήνη, Χρυσανίδου Αρετή και Ψαρρά Θοδώρα. Από τους καθηγητές της παιδαγωγικής ομάδας του Saftas συνόδευσαν τους μαθητές οι: Αράπογλου Κατερίνα, Πηγαδάς Βασίλης και Γιαγμουρίδου Ευδοκία. Οι μαθητές- όπως γίνεται πάντα σε ευρωπαϊκά προγράμματα σχολικών συμπράξεων- φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες Ισπανών συμμαθητών τους, οι οποίες πρόσφεραν στους μαθητές μας άψογη αλλά κυρίως ζεστή φιλοξενία.
Στη διάρκεια της εβδομάδας οι μαθητές συμμετείχαν σε τέσσερα εργαστήρια: κινηματογράφου, θεάτρου, μουσικής, και παρουσίασης. Στο εργαστήρι του κινηματογράφου οι μαθητές ετοίμασαν μία ταινία μικρού μήκους, στο εργαστήρι του θεάτρου ένα μικρό θεατρικό μονόπρακτο, στο εργαστήρι της μουσικής το soundtrackγια την ταινία μικρού μήκους και μουσική επένδυση για το θεατρικό. Τέλος οι μαθητές που εργάστηκαν στην παρουσίαση «έστησαν» την παρουσίαση της τελικής εκδήλωσης στην οποία παρουσιάστηκε το έργο των επιμέρους εργαστηρίων καθώς και οι μικρές ταινίες και τα tableauxvivantsόλων των χωρών. Η εκδήλωση αυτή έλαβε χώρα την Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου και την παρακολούθησαν γονείς, μαθητές και φίλοι του ισπανικού σχολείου που μας φιλοξενούσε.
Το εξαιρετικό με τις δράσεις που οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν ήταν ότι οι ομάδες δεν ήταν εθνικές αλλά πολυπολιτισμικές. Η κάθε ομάδα είχε και έναν Έλληνα μαθητή και ένα Γάλλο και ένα Ιταλό και ένα Ισπανό και ένα Πολωνό και ένα Τούρκο. Οι μαθητές όλων των χωρών –ανάμεσα σε αυτούς και οι δικοί μας – συνειδητοποίησαν στην πράξη ότι η διαφορετικότητα είναι ευλογία και εφαλτήριο προόδου για τις κοινότητες αρκεί να ο καθένας να είναι αποφασισμένος να μάθει από τον άλλο και να συνεργαστεί μαζί του.
Την Κυριακή, 13 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε η επίσκεψή μας στην Ισπανία. Από δω και πέρα, εκτός των άλλων δράσεων της ομάδας, θα προετοιμάσουμε την επόμενη μετακίνηση μαθητών μας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου “PremierPlans”στην Ανζέ της Γαλλίας.Και αυτό για το οποίο όλη η ελληνική ομάδα SaftasErasmus + ανυπομονεί, είναι να έρθει ο καιρός να φιλοξενήσουμε εμείς τους μαθητές και καθηγητές που θα επισκεφτούν το σχολείο μας τον προσεχή Μάρτιο. Επομένως σύντομα θα έχετε νέα μας!