Στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας “Βασίλης Βασιλικός”, παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο της Victoria Hislop, «Οι καρτ ποστάλ», εκδόσεις Διόπτρα. Οργανωτές της εκδήλωσης οι εκδόσεις Διόπτρα το βιβλιοπωλείο Μερτζιανίδη και η Δημοτική ΒΙβλιοθήκη Καβάλας. Το βιβλίο παρουσίασε με πρωτότυπο τρόπο, η δημοσιογράφος Σίσσυ Ακοκαλίδου. Ήδη από νωρίς ο χώρος είχε αποκτήσει πληθωρικά χαρακτηριστικά με την έλευση του κοινού να έχει ξεκινήσει, θα λέγαμε πρόωρα, και με τους “προνοητικούς” να καταλαμβάνουν τις θέσεις τους. Και δε διαψεύστηκαν, καθώς η αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, γέμισε ασφυκτικά, αποκαλύπτοντας ότι η Victoria Hislop έχει πολλούς φίλους και στην Καβάλα.
Τη συγγραφέα καλωσόρισε και εκ μέρους της Δημάρχου η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Καβάλας Κορίνα Χιώτη Πρασσά, που της χάρισε το λεύκωμα του Δήμου Καβάλας “Νεάπολις, Χριστούπολις, Καβάλα” στα Αγγλικά, το βιβλίο “Φίλιπποι 1914-2014”, εκατό χρόνια γαλλικών ερευνών, και μία γκραβούρα των Φιλίππων σε κλίμα έκδηλης συγκίνησης.
Εν συνεχεία τη συγγραφέα προλόγισαν η Διευθύντρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας, Κατερίνα Κουμανίδου και η ιδιοκτήτρια του Βιβλιοπωλείου Μερτζιανίδης, Βασιλική Μερτζιανίδου. Το λόγο πήρε ακολούθως η δημοσιογράφος (Εφημερίδα “Εγνατία” και Alpha Radio) Σίσσυ Ακοκαλίδου, που χαρακτήρισε τη Victoria Hislop πρέσβειρα της Ελλάδας στη Διεθνή Λογοτεχνία και αφού σχολίασε τους βασικούς άξονες του βιβλίου και την ιδιαιτερότητα του “τέλους” του, προχώρησε σε “ανάκριση” της Hislop. Επιλογή που κράτησε ακμαίο το ενδιαφέρον, σε όλη τη διάρκεια της παρουσίασης.
Η Victoria Hislop καλησπέρισε το κοινό, δηλώνοντας έκπληξη για το γεγονός της αθρόας προσέλευσης κόσμου ένα βράδυ Σαββάτου σε μία παρουσίαση βιβλίου, κάτι που, όπως είπε- σε άψογα ελληνικά πάντα- δεν είθισται στην Αγγλία. Η συγγραφέας απαντώντας στις ερωτήσεις ήταν εξαιρετικά άμεση αλλά και αποκαλυπτική. Η αγάπη της για την Ελλάδα, που μεταδόθηκε και στα δύο παιδιά της, αλλά και ο λόγος που “γεννήθηκε” το νέο της βιβλίο υπήρξαν από τα πρώτα θέματα που θίχτηκαν. “Ήθελα να αλλάξω την εντύπωση ότι Ελλάδα είναι μόνο η Ακρόπολη, η Αθήνα και τα νησιά”, δήλωσε και στάθηκε στην ανάγκη της να γράψει κάτι για τη σύγχρονη Ελλάδα, με έναν διαφορετικό, αυτή τη φορά, τρόπο: χρησιμοποιώντας εκατό φωτογραφίες. Το βιβλίο γράφτηκε στο αυτοκίνητο, όπως μας αποκάλυψε, παρέα με το φωτογράφο-οδηγό. Ένας άντρας, αυτή τη φορά ο ήρωάς της και μία διεύθυνση στην Αγγλία, όπου στέλνονται καρτ ποστάλ από την Ελλάδα, αλλά σε έναν παραλήπτη που δε ζει εκεί. Τις καρτ ποστάλ παραλαμβάνει μία ένοικος του συγκροτήματος διαμερισμάτων και η ιστορία ξεκινά.
Ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό, ενώ συγκινητική υπήρξε η στιγμή που μία νεαρή αναγνώστρια, της χάρισε μία καρτ ποστάλ, γραμμένη σε ελληνική και αγγλική γλώσσα, και η οποία διαβάστηκε αυτοστιγμεί από τη συγγραφέα και την αναγνώστρια μπροστά σε όλους.
Η πρώτη της επίσκεψη στην Ελλάδα, ο λόγος που έμαθε Ελληνικά, η μεταφορά των λογοτεχνικών βιβλίων στην κινηματογραφική εκδοχή τους και η ενδεχόμενη επιθυμία της το νέο βιβλίο να γίνει “ταινία”, ήταν μερικά από τα θέματα που απασχόλησαν τους αναγνώστες της. Επιπλέον τονίστηκε από τον κύριο Δημήτρη Εμμανουηλίδη, βουλευτή της Καβάλας, η αξία του έργου της Hislop σε επίπεδο διασποράς τους ελληνικού πολιτισμού παγκοσμίως. Άλλωστε, το όπως ενημέρωσε η συγγραφέας πρόκειται να κυκλοφορήσει στους επόμενους μήνες στη Γαλλία, Ρωσία, και Κίνα, ενώ τέθηκε αμέσως μετά στη διάθεση των φίλων-αναγνωστών, υπογράφοντας βιβλία, συλλεκτικής έκδοσης με χειρόγραφη αφιέρωσή της, και φωτογραφιζόμενη μαζί τους.
Στην παρουσίαση ήταν παρούσα η Κάλλια Χαραλαμπάκη, υπεύθυνη επικοινωνίας των εκδόσεων Διόπτρα.
Ανάμεσα στο κοινό, που αξίζει να σημειωθεί ενίσχυσαν και οι πολύ νεαρές ηλικίες, παραβρέθηκαν οι συγγραφείς Κοσμάς Χαρπαντίδης, Μαρία Φαρμάκη, Ελένη Καλαφάτη, πολλοί δημοσιογράφοι, ο βουλευτής του Σύριζα Δημήτρης Εμμανουηλίδης και ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Γιώργος Καλαντζής, ο δημοσιογράφος της ΕΡΑ, πρώην θεματικός αντιπεριφερειάρχης υπεύθυνος για τον τουρισμό στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και παραγωγός ιστορικών εκπομπών για την πόλη της Καβάλας Κώστας Παπακοσμάς, η πρώην πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου Καβάλας, κυρία Σταυρούλα Γκουλούση, ο ζωγράφος και υπεύθυνος εικαστικού τμήματος της Λέσχης Φίλων Γραμάτων και Τεχνών Καβάλας Διαμαντής Σταγγίδης, πολλοί εκπαιδευτικοί και φίλοι του βιβλίου και της Τέχνης. Μια ιδιαίτερη βραδιά, άκρως διαδραστική και με την αφοπλιστική απλότητα και αμεσότητα της Victoria Hislop να κερδίζει για ακόμη μια φορά τους βιβλιόφιλους.
Καλοτάξιδο!
(Πηγή bookia.gr- Κείμενο Βίκυς Φανερωμένου)