Γεμάτο το Αμφιθέατρο στην εκδήλωση Ένωσης Επιστημόνων Γυναικών Καβάλας
Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου μια πολύ ενδιαφέρουσα, ιστορική και επίκαιρη εκδήλωση με θέμα τους έλληνες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και της περιόδου της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Ομιλητής ήταν ο συμπολίτης δικηγόρος Γιώργος Χατζηδανδής. Παρουσίασε μια αναλυτική εισήγηση, προσεκτική για τα γεγονότα από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά. Παράλληλα προβάλλονταν φωτογραφίες και έγγραφα εκείνης της εποχής.
Ο κόσμος ήταν πολύς, όπως πάντα στις εκδηλώσεις που οργανώνει η δραστήρια Ένωση Επιστημόνων Γυναικών Καβάλας. Στις πρώτες θέσεις της αίθουσας ήταν ο Δήμαρχος κ. Θόδωρος Μουριάδης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιώργος Γραμμένος κτλ.
Η εκδήλωση άρχισε ακριβώς 7.30 το απόγευμα, όπως ανέφεραν οι προσκλήσεις και ανακοινώσεις της. Διήρκεσε περίπου δύο ώρες. Η διάρκεια της ήταν μεγάλη για τα δεδομένα της εποχής, λόγω του περιεχομένου της εισήγησης το ενδιαφέρον υπήρξε αμείωτο ως το τέλος. Ξαφνιάστηκαν όσοι συνήθως προσέρχονται καθυστερημένοι στις εκδηλώσεις αφού κανείς δεν περίμενε ότι το 7.30 τη έναρξης θα τηρούνταν επακριβώς. Αυτό όπως μάθαμε οφείλονταν στην απόφαση του ομιλητή, ο οποίος ήθελε να είναι συνεπής σε όσα υπήρχαν στις προσκλήσεις κτλ.
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Χατζηδανδής εξήγησε ότι η περιγραφή των ιστορικών γεγονότων δεν είχε σχέση με πολιτικές και μικροπολιτικές εκείνης της εποχής.
Είπε επίσης ότι δεν συνδυάζει τα γεγονότα με τα πρόσωπα. «Ασχολούμαστε με τον απλό άνθρωπο και τον πόνο του, όταν αυτός εμπλέκεται στη δίνη του πολέμου» τόνισε.
Ο κ. Χατζηδανδής αφιέρωσε την εκδήλωση στους έλληνες πρόσφυγες. Τόσο σε αυτούς που τελικά κατάφεραν και ήρθαν στην Ελλάδα, όσο και σε όσους έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον σύντομο και περιεκτικό χαιρετισμό της Προέδρου της Ένωσης Επιστημόνων Γυναικών Καβάλας κ. Κατερίνας Κολλιού Τσατσούλη.
Η Πρόεδρος της Ένωσης είπε: «Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας. Ο σύλλογός μας έχει συμπληρώσει 30 χρόνια παρουσίας στην επιστημονική και πολιτιστική ζωή του τόπου και της χώρας. Όλα αυτά τα χρόνια υπηρετεί με συνέπεια τους σκοπούς που έθεσε στο καταστατικό του για την προαγωγή των επιστημών των γραμμάτων και των τεχνών. Για να πετύχουμε τους σκοπούς μας δεν σταματάμε να οργανώνουμε διαλέξεις, μουσικές εκδηλώσεις αλλά και εκδηλώσεις ιδιαίτερης σημασίας με ιστορικό και επιστημονικό περιεχόμενο. Δεν παραλείπουμε να παρακολουθούμε την επικαιρότητα και συγχρόνως δεν παραλείπουμε να αναδεικνύουμε την ιστορία μας. Να υπενθυμίζουμε ιστορικά γεγονότα με μεγάλη σημασία για το λαό μας. Η σημερινή μας εκδήλωση αναφέρεται στην καταστροφή της Μικράς Ασίας, τον ξεριζωμό και την εξαφάνιση του Ελληνισμού από αυτήν. Γίνεται για να βρεθούμε για λίγο χρόνο κοντά στην ιστορία μας, να την θυμηθούμε και να τιμήσουμε αυτούς που αγωνίστηκαν. Αυτούς που έχασαν τη ζωή τους, αυτούς που έχασαν την πατρίδα τους. Αυτούς που έγιναν πρόσφυγες. Γίνεται για να συνδεθούμε με τις ρίζες μας».