Dark Mode Light Mode

Γεμίζει φωτοβολταϊκά η ορεινή περιοχή της Λεκάνης

Αρνητική είναι η γνώμη της αρμόδιας Επιτροπής της Περιφέρειας ΑΜΘ και της τοπικής υπηρεσίας της ΠΕ Καβάλας επί της νέας – υποτίθεται- πρότασης για τα φωτοβολταϊκά πάρκα στην περιοχή της Λεκάνης.

Η αρνητική γνωμοδότηση είναι ήδη απόφαση της Επιτροπής ενώ η υπηρεσία θέτει υπόψη κάθε ενδιαφερόμενου το μεγάλο μέγεθος της πρότασης και τα χαρακτηριστικά του. Εν τω μεταξύ 3 άλλοι σταθμοί φωτοβολταϊκών κοντά στη Λεκάνη, έλαβαν τις προβλεπόμενες άδειες.

Για την διαφορετική πρόταση της εταιρίας που μας απασχόλησε προ μηνών, η υπηρεσία μεταξύ άλλων σημειών: « Το έργο θα αποτελείται από 114.492 φωτοβολταικά πλαίσια. Γίνεται από την εταιρία CES 2 Ι.Κ.Ε.

Προβλέπεται συνολική ισχύ 75 ΜW. Η εγκατάσταση του συγκεκριμένου φωτοβολταϊκού σταθμού προβλέπεται να πραγματοποιηθεί εντός 10 πολυγώνων.Η έκταση είναι μειωμένη κατά 351.690,21 τ.μ. και σε ποσοστό 24%.

Η απόσταση από τη Λεκάνη ήταν 30 μέτρα, αυξήθηκε στα 400 μέτρα. Το σύνολο σχεδόν του φ/β σταθμού αναπτύσσεται σε δασικές εκτάσεις, εκ των οποίων ποσοστό 66% είναι χορτολιβαδικές (βοσκότοποι).

Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για εγκατάσταση έργων ΑΠΕ στην περιοχή του έργου. Δύο φωτοβολταϊκοί σταθμοί, ισχύος 10 MW έκαστος της εταιρείας DIREEN A.E. στις θέσεις Κρανιά Λύκου και Πηγάδι, έχουν λάβει πλέον άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ.

Τα πολύγωνα των δύο φ/β σταθμών είναι σε επαφή με ορισμένα από τα πολύγωνα του εξεταζόμενου έργου. Νότια του οικισμού Λεκάνης στη θέση Καστανιές έχει πλέον λάβει άδεια παραγωγής αιολικός σταθμός 9 MW της εταιρείας ΕΥΡΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΙΚΕ, αποτελούμενος».

Τα φωτοβολταϊκά της Λεκάνης επανέρχονται αλλά δεν πείθουν!

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης 24ης Ιουλίου η Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας ΑΜΘ συζήτησε και γνωμοδότησε αρνητικά την καινούργια (;) πρόταση για το γνωστό φωτοβολταϊκό πάρκο κοντά στη Λεκάνη.

Όπως προκύπτει από το σκεπτικό της απόφασης- αρνητικής γνωμοδότησης- δεν πείσθηκαν τα μέλη της επιτροπής. Όπως και οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Έτσι η γνωμοδότηση είναι ομόφωνα αρνητική.

Το κείμενο και σκεπτικό, αναφέρει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Το έργο θα αποτελείται από 114.492 φωτοβολταικά πλαίσια με τη συνολική κάλυψη των δέκα πολυγώνων να ανέρχεται σε 319.648,60 τ.μ από τη συνολική έκταση των 1.109.094,51τ.μ. που θα αναπτυχθεί ο ΦΒ σταθμός.

Η ισχύς τους συσσωρεύεται σε μετατροπείς-inverters, ισχύος 185 KWp ο καθένας και συνολικά στο έργο εγκαθίστανται 404 μετατροπείς. Ο μετασχηματισμός από ΧΤ σε ΜΤ πραγματοποιείται με μετασχηματιστές (Μ/Σ) ΧΤ-ΜΤ ισχύος 1-5MVA έκαστος και συνολικά στο έργο εγκαθίστανται 20 Μ/Σ 400V/33kV.

Σε συνέχεια σχετικής αλληλογραφίας με την αδειοδοτούσα αρχή η εταιρεία προέβη σε ορισμένες διορθώσεις και συμπληρώσεις της ΜΠΕ, οι οποίες συνίστανται στις εξής: 1) Για τον περιορισμό της οπτικής όχλησης προέβη σε σημαντική μείωση του εμβαδού της έκτασης 1 σε ποσοστό 75%, με αποτέλεσμα να βρίσκεται πλέον σε απόσταση 400 μ ΒΑ από τον οικισμό της Λεκάνης από 30 μ που ήταν η αρχική απόσταση.

Η κτηνοτροφική μονάδα, η οποία περιβαλλόταν από το πολύγωνο της έκτασης 1, έχει πλέον απόσταση 240μ από αυτήν. Προτείνεται κατά μήκος της περίφραξης του Φ/Β πάρκου στο οποίο εντάσσεται και η έκταση 1, να πραγματοποιηθεί φύτευση φυτών με είδη συμβατών με την φυτοκοινωνία της περιοχής ύψους μεγαλύτερου των εγκαταστάσεων του Φ/Β πάρκου, ώστε να περιορισθεί η θέαση από τον οικισμό και από την επαρχιακή οδό.

Ωστόσο, στη διαβούλευση (Α.Π.:83885/1544/15-03-2024) εκφράζονται επιφυλάξεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα του έργου λόγω του γεωλογικού υποβάθρου της περιοχής εγκατάστασης που δεν ευνοεί την ανάπτυξη της βλάστησης.

Είναι γεγονός ότι εκτάσεις με αυξημένη κλίση που έχουν υποστεί σημαντική διάβρωση, όπως η έκταση 1, εμφανίζονται έντονα αποψιλωμένες. Συνιστάται η εκπόνηση σχετικής φυτοτεχνικής μελέτης για τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας του προτεινόμενου μέτρου των φυτεύσεων.

Γίνεται αναφορά σε 7 κτηνοτροφικές μονάδες (βοοειδή και αιγοπρόβατα) αντί 4 στην αρχική ΜΠΕ και καταγράφονται οι αποστάσεις τους από τα όρια των φωτοβολταϊκών πάνελ, οι οποίες κυμαίνονται από 10-150μ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκομίστηκαν κατά τη διαβούλευση (Α.Π.: 63378/1139/17-02- 2024) υπάρχουν επιπλέον κτηνοτροφικές μονάδες πλησίον των εκτάσεων του φ/β σταθμού, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός τους εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 10-11, όπως απεικονίζονται στη συνημμένη δορυφορική εικόνα της Google earth.

4) Για την πιθανότητα επηρεασμού από οποιαδήποτε θερμοκρασιακή μεταβολή λόγω πάνελ προτείνεται στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής παρακολούθησης η τοποθέτηση και η λειτουργία Μετεωρολογικού Σταθμού (ΜΣ) από τον φορέα του έργου με συνεχή παρακολούθηση δεδομένων θερμοκρασίας, βροχόπτωσης και υγρασίας και ακολούθως η κοινοποίηση τους, στις αρμόδιες υπηρεσίες και η ελεύθερη διάθεση των αποτελεσμάτων στο ενδιαφερόμενο κοινό.

5) Προτείνονται μέτρα για την διευκόλυνση άσκησης της κτηνοτροφίας, αλλά και την εταιρική κοινωνική Ευθύνη. Σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, παρόλες τις τροποποιήσεις και τα επανορθωτικά μέτρα, η διόρθωση/συμπλήρωση της ΜΠΕ κρίνεται αποσπασματική.

Σύμφωνα με τη νομολογία του ΣΤΕ η εξέταση εναλλακτικών λύσεων κρίνεται επιβεβλημένη στις περιπτώσεις που η ύπαρξη εναλλακτικών λύσεων είναι προφανής ή έχουν προταθεί νομίμως από ενδιαφερόμενους φορείς, κατά τη διαδικασία δημοσιοποίησης της ΜΠΕ (ΣτΕ 2466/2008 Ολομ., 3170/2012 Τμήμα Ε΄). Λόγω της μη εξέτασης εναλλακτικών λύσεων ως προς τη θέση και το μέγεθος του έργου η υπηρεσία μας εισηγείται αρνητικά για την υλοποίηση του έργου».

*Μέλη της επιτροπής που γνωμοδότησε αρνητικά είναι οι Ιωσηφίδης Αλέξανδρος, Δαλκίτζης Χάρης και Σεϊτανίδης Χάρης.

Προηγούμενο άρθρο

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τον απεγκλωβισμό των προσκόπων στο Παγγαίο

Επόμενο άρθρο

Ανοιχτή πρόταση του Στέλιου Χατσούκη