Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Αποκεντρωμένη σχετικά με τις ερευνητικές γεωτρήσεις που ζητά να κάνει στο περιαστικό δάσος (πλησίον του Σταυρού Αμυγδαλεώνα) η Εγνατία Οδός ΑΕ. Διαπιστώθηκε διχογνωμία ανάμεσα στο Δασαρχείο και το Υπουργείο. Εξετάζεται μια ενδιάμεση λύση, οι έρευνες να γίνουν στην συγκεκριμένη περιοχή αλλά σε σημεία δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών.
Νομοθετικό κενό περί των γεωτρήσεων για τον Ε61
Στην αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, παρουσία και του γραμματέα της αποκεντρωμένης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη την προηγούμενη εβδομάδα, σχετικά με την εκκρεμότητα του Δασαρχείου Καβάλας, επί του αιτήματος της Εγνατίας Οδού Α.Ε., για πραγματοποίηση γεωτεχνικών γεωτρήσεων. Πρόκειται για τη γνωστή εκκρεμότητα που έχει σχέση με το περιαστικό δάσος, πλησίον του Σταυρού Αμυγδαλεώνα, κατ΄ ουσίαν για το δρόμο Ε61.
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος, εκτός από το γενικό γραμματέα της αποκεντρωμένης, η Δασάρχης Καβάλας, ο Διευθυντής Δασών Καβάλας και οι δασικές υπηρεσίες της αποκεντρωμένης.
Το ερώτημα είναι, ήταν και παραμένει το ίδιο, τι άδεια πρέπει να δοθεί στην Εγνατία Οδό Α.Ε., για να κάνει τις γεωτρήσεις της, για τη μελέτη του τμήματος Σταυρός Αμυγδαλεώνα – Άγιος Σίλας, του έργου Ε61, ειδικότερα του δρόμου από την Δράμα στην Καβάλα.
Σύμφωνα με πληροφορίες διαπιστώθηκε νομικό κενό, ως προς την άδεια επέμβασης για τις γεωτρήσεις, αφού η νομοθεσία δεν προβλέπει επ΄ ακριβώς, τι άδεια κι από ποιον πρέπει να δοθεί. Ενώ η νομοθεσία προβλέπει ακριβώς τι πρέπει να γίνει για το έργο του Ε61, δηλαδή για ένα δημόσιο έργο σε αισθητικό δάσος, υπάρχει κενό, για την άδεια όσον αφορά για τις ερευνητικές γεωτρήσεις. Ερευνάται άλλη λύση, για να βρεθεί ποιος θα δώσει άδεια και με ποιες προϋποθέσεις.
Πιθανό είναι το σενάριο να δοθεί άδεια ερευνητικών γεωτρήσεων, σε περιοχές δασικών δρόμων και αντιπυρηνικής ζώνης, δηλαδή οι γεωτρήσεις να γίνουν στην επίμαχη περιοχή, όχι σε δασική έκταση, αλλά σε περιοχές που δεν είναι δασικές αν και βρίσκονται μέσα σε αισθητικό δάσος. Η διαφωνία ανέκυψε από την πρώτη στιγμή που υποβλήθηκε το αίτημα στο Δασαρχείο Καβάλας. Το Δασαρχείο Καβάλας ζήτησε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και για τις γεωτρήσεις. Το υπουργείο είχε διαφορετική άποψη. Όπως η έρευνα απέδειξε η κείμενη νομοθεσία, προβλέπει τι ακριβώς πρέπει να γίνει όταν πρόκειται για ένα δημόσιο έργο, για έναν δρόμο που περνά μέσα από ένα δάσος, αυτό επιτρέπεται να γίνει με μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που ουσιαστικά είναι κι άδεια επέμβασης στο αισθητικό δάσος, πλην όμως για το ενδεχόμενο γεωτρήσεων δεν προβλέπει κάτι συγκεκριμένο η ισχύουσα νομοθεσία.