Dark Mode Light Mode

Γέρνει ο φωτοσημαντήρας της Ραψάνης!

Οι δύσκολες Χειμερινές καιρικές συνθήκες και ο θαλάσσιος κυματισμός γενικότερα έκαναν πάλι το… θαύμα τους.

Επηρέασαν το λιμενικό έργο στην παραλία της Ραψάνης, εδώ και καιρό ένας εκ των δύο φωτοσημαντήρων (φάρων) γέρνει! Φαίνεται με μια προσεκτική ματιά. Κάποιοι θα πουν αναμενόμενο, άλλοι θα διαφωνήσουν.

Ωστόσο και στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι πάλι επιβεβλημένη τεχνική παρέμβαση. Ας δούμε την ιστορία από την αρχή της. Τον Χειμώνα του 2010 ισχυρός νοτιάς προκάλεσε ζημιά στη Ραψάνη, στο δυτικό της άκρο.

Για την αποκατάσταση της οποίας εκπονήθηκε μελέτη λιμενικού έργου. Κατασκευάστηκε τεχνητός ύφαλος, την ύπαρξη του οποίου σημειώνουν με τη λειτουργία τους οι δύο φάροι.

Το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε από το περιφερειακό σκέλος του ΕΣΠΑ 2007-2013. Το έργο άρχισε το 2013 κι είχε τίτλο «Προστασία διαμόρφωση παραλίας Ραψάνης». Αρχικός προϋπολογισμός 2 εκ ευρώ.

Με την ολοκλήρωση του και εξ αιτίας νέας κακοκαιρίας, χρειάστηκε να διορθωθεί. Τούτη την φορά με χρήματα του Δήμου Καβάλας (τακτικά έσοδα). Δεύτερο έργο και αρχικός προϋπολογισμός 247.000 ευρώ.

Το έργο προέβλεπε την αποκατάσταση του φωτοσημαντήρα. Οι εργασίες έγιναν από το Καλοκαίρι του 2020 και για δύο περίπου χρόνια. Πρόσφατα και μετά την χειμερινή περίοδο, ένας εκ των δύο φάρων (φωτοσημαντήρας) παρουσίασε και παρουσιάζει κλίση.

Ο διπλανός του όχι. Άρα είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει νέο και τρίτο στη σειρά έργο. Όταν αυτό δρομολογηθεί είναι καλό να περιλαμβάνει και μια άλλη εκκρεμότητα στην ακτή. Τα σύρματα ειδικού πλέγματος που «βγαίνουν» από την άμμο, προερχόμενα από το πρώτο έργο.

Ή θα ξανατοποθετηθούν αλλά σωστά ή θα αφαιρεθούν οριστικά ώστε να μην δημιουργούν προβλήματα στους λουόμενους. Γενικά η παρέμβαση στη Ραψάνη που αφορά την προστασία των παράκτιων κατασκευών από τους νοτιάδες, έχει τα θέματα της.

Ίσως γιατί δεν εκτιμήθηκαν σωστά τα φυσικά φαινόμενα. Ίσως γιατί αυτά είναι ακόμη πιο έντονα. Ίσως γιατί σε τέτοια λιμενικά έργα δεν υπάρχει γενικότερα εμπειρία και γνώση.

Προηγούμενο άρθρο

Αλλοδαποί αγοράζουν οικόπεδα (και) στο Περιγιάλι

Επόμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024