Dark Mode Light Mode

Για τη δικαιοσύνη με αφορμή την εορτή Διονυσίου Αρεοπαγίτη

Την περασμένη Πέμπτη η δικαιοσύνη και οι άνθρωποι της τίμησαν μία ακόμη φορά τον Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη. Στην Καβάλα οι εκδηλώσεις ήταν οι καθιερωμένες, πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας.

Εκείνη την ημέρα ζητήσαμε από τον δικηγόρο και πρώην βουλευτή Δημήτρη Παπουτσή να σχολιάσει όσα αλλάζουν. Τις αλλαγές που έγιναν και πρόσφατα, νομοθετική πρωτοβουλία του αρμόδιου Υπουργείου. Μεταξύ άλλων ο κ. Παπουτσής είπε:

«Υπάρχει μια κινητικότητα και μια θέληση από πλευράς της ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ορισμένα χρόνια προβλήματα. Με κυριότερο αυτό της καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης.

Όπως ξέρετε έχουμε την πρωτιά στην Ευρώπη στο να καθυστερούμε χαρακτηριστικά να αποδώσουμε δικαιοσύνη… Ταυτόχρονα, υπάρχουν και σοβαρές επιφυλάξεις για το γεγονός πως η εν λόγω εξέλιξη- η νομοθετική πρωτοβουλία- γίνεται βιαστικά και υπό το καθεστώς ενός δικαστικού/ποινικού λαϊκισμού.

Η νομοθετική εξουσία καλείται να λύσει ζητήματα δικαστικής φύσης υπό τη λαϊκή πίεση. Επομένως, αυστηροποιούμε τον ποινικό κώδικα για να προλάβουμε φαινόμενα όπως αυτό της ενδοοικογενειακής βίας, που μας απασχολεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Ένα ακόμη φαινόμενο της εποχής είναι η ενδοσχολική βία, το οποίο εξαπλώνεται γρήγορα. Είναι ένα ακόμη πολύ δυσάρεστο ζήτημα της εποχής. Έπειτα, θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν προβλήματα σε σχέση με τη διάρθρωση των δικαστικών αρχών και των δικαστηρίων στη χώρα.

Όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των Ειρηνοδικείων, πολλά από τα οποία δεν είχαν την ανάλογη ύλη για να δικαιολογηθεί η ύπαρξη τους. Αυτό αντιμετωπίστηκε την τελευταία 15ετία. Τώρα και με την παρέμβαση του κ. Φλωρίδη έχουμε την αλλαγή των περιφερειακών Ειρηνοδικείων σε Πρωτοδικείων. Παρά τις όποιες επιφυλάξεις και ενστάσεις που υπάρχουν, βλέπουμε και θετικά στοιχεία στην υπόθεση…».

Προηγούμενο άρθρο

Η εταιρία πληροφορικής U-BUY ευχαριστεί και ενημερώνει

Επόμενο άρθρο

Ευθύνες στο Τελωνείο για τις κλήσεις που βεβαιώνονται στα Αστικά λεωφορεία