Dark Mode Light Mode

Γιάννης Χατζηκωνσταντίνου: Μια νέα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά

Ο Γιάννης Χατζηκωνσταντίνου συμμετείχε στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ως εκπρόσωπος της οργάνωσης του Ν. Καβάλας.

Είναι μέλος της τοπικής Νομαρχιακής Επιτροπής. Επέστρεψε προβληματισμένος. Έχει συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον του κόμματος κι όπως φαίνεται δίνει πίστωση χρόνου στον πρόεδρο. Ο κ. Χατζηκωνσταντίνου ζητά στροφή του κόμματος στην Κεντροαριστερά.

Η συνέντευξη

Ερ: Με τι συμπέρασμα φύγατε από τη συνεδριακή διαδικασία;

Απ: Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το περιμέναμε όλοι. Ήταν μια ευκαιρία αναγέννησης, ανανέωσης, επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δυστυχώς μετατράπηκε σ’ ένα συνέδριο αρένα, ξεκαθαρίσματος εσωκομματικών διαφορών. Με αποτέλεσμα αυτό που μένει σε μένα είναι ότι δεν υπήρξαν εκεί νικητές και ηττημένοι. Ηττημένος ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι περιμέναμε να είναι ένα συνέδριο μέσα από το οποίο θα διαμορφωθεί ένα πολιτικό σχέδιο, μια πολιτική πρόταση για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας. Για αυτά που απασχολούν τους πολίτες. Οι αγρότες είναι στους δρόμους, οι φοιτητές είναι στους δρόμους, οι λαϊκές τάξεις, οι συμπολίτες, οι συνταξιούχοι, στενάζουν στα ράφια των μεγάλων σούπερ μάρκετ.

Ερ: Σωστά απετράπη η ψηφοφορία για νέο πρόεδρο ή η ψηφοφορία έπρεπε να γίνει έτσι όπως έφτασαν τα πράγματα;

Απ: Δε χρειαζόταν εκλογή προέδρου από αυτό το συνέδριο. Μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε νέο πρόεδρο. Αυτό έγινε πριν 3-4 μήνες. Είναι ένας καινούργιος πρόεδρος. Πολιτεύεται με ένα διαφορετικό τρόπο. Έχει κάποιες νέες ιδέες. Θα έλεγα λίγο ξένες ως προς την Ελληνική κοινωνία. Μένει να τον δούμε. Να παρακολουθήσουμε την πολιτική του πορεία. Όλα θα κριθούν στην πράξη. Στις εκλογικές μάχες που έχει να δώσει από εδώ και στο εξής. Όχι μόνο στις Ευρωεκλογές αλλά και στις Εθνικές εκλογές. Και σε οποιαδήποτε άλλη εκλογική μάχη μπορούμε να έχουμε.

Ερ: Τι πρέπει να γίνει τώρα για να ενωθεί το κόμμα; Έτσι όπως φάνηκε δεν ήταν καλή η εικόνα του, στο συνέδριο.

Απ: Ένα κόμμα το οποίο χάνει ένα μεγάλο μέρος της εκλογικής του δύναμης και τη ψήφο 850.000 ψηφοφόρων του ενώ βρίσκεται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βέβαιο είναι ότι πρέπει να αλλάξει πολλά. Ακόμη και μετά την αλλαγή της ηγεσίας συνεχίζει την πτωτική του πορεία, τότε αναμφίβολα πρέπει να αλλάξει πολλά περισσότερα. Η αλλαγή πορείας σημαίνει ότι πρέπει να στρίψουμε την πορεία μας κεντροαριστερά. Οπότε αυτό πολιτικά προϋποθέτει να αναιρέσουμε συγκεκριμένους λόγους, σύμβολα σε επίπεδο πολιτικών θέσεων αλλά και ατομικών συμπεριφορών. Εξαιτίας αυτών στερηθήκαμε χιλιάδες ψηφοφόρους. Πιστεύω ότι είναι η ώρα για μια νέα και μεγάλη κεντροαριστερά υπό την έννοια μια μεγάλης συμμαχίας σύγχρονης αριστεράς και κεντροαριστεράς. Σημαίνει ότι πρέπει να εναρμονιστούμε με τα μεγάλα πλειοψηφικά κοινωνικά ρεύματα στην Ελληνική κοινωνία. Να εναρμονιστούμε με τον κόσμο της εργασίας, με τις παραγωγικές τάξεις. Με την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία. Να έρθουμε πάλι κοντά με όλους αυτούς που θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται προοδευτικοί  πολίτες. Να τους φέρουμε κοντά, να τους κάνουμε να νιώσουν, πολιτικά, ιδεολογικά ζωντανά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Προηγούμενο άρθρο

Εκδήλωση κοπή βασιλόπιτας γονέων-κηδεμόνων- φίλων ατόμων με αυτισμό (φωτογραφίες)

Επόμενο άρθρο

Πρώτη άφιξη του «Blue Star Delos»