Dark Mode Light Mode

Γιάννης Πασχαλίδης: 50 Χρόνια από την Εισβολή στην Κύπρο – Μια Ανάμνηση Ζωντανή στη Μνήμη μας

Σήμερα, συμπληρώνονται 50 χρόνια από την οδυνηρή εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Πρόκειται για ένα ανεξίτηλο τραύμα στον Ελληνισμό. Η εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974 είχε ως αποτέλεσμα τον διαμελισμό του νησιού και τη βίαιη εκτόπιση και προσφυγοποίηση χιλιάδων Κυπρίων.

Η μνήμη εκείνων των δραματικών ημερών παραμένει ζωντανή, όχι μόνο στους Κύπριους αδελφούς μας, αλλά και σε κάθε Έλληνα απανταχού. Αποτίουμε φόρο τιμής σε όλες και όλους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Κύπρου.

Είναι χρέος μας η θυσία τους αυτή να παραμείνει άσβεστη στην μνήμη μας. Με καταγωγή από τις Ελευθερές Παγγαίου, ο Λοχαγός Δημήτριος Τσαμκιράνης ήταν από τα τέκνα της Ελλάδος που με αυταπάρνηση έθεσε εαυτόν στην υπηρεσία της πατρίδας και του Ελληνισμού. Φέτος, όπως κάθε χρόνο συγκεντρωνόμαστε στη γενέτειρά του, όπου διοργανώνονται τα «Τσαμκιράνεια» προς τιμήν του.

Η «μαύρη» αυτή επέτειος μας υπενθυμίζει πως πρέπει να τηρούμε σε εγγρήγορση και επαγρύπνηση, αλλά και το ότι η επούλωση αυτού του τραύματος μπορεί να επέλθει επί τη βάσει των διαχρονικών αξιών της ειρήνης και της δικαιοσύνης.

Ως Ελλάδα οφείλουμε να κοινωνούμε το ζήτημα της επανένωσης και να προσκαλούμε τη διεθνή κοινότητα να ευαισθητοποιηθεί για την επίλυσή του στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Είμαστε δίπλα στους Κύπριους αδελφούς μας, αγωνιζόμενοι για μια Κύπρο ελεύθερη και ενωμένη, όπου θα επικρατεί η ειρήνη και η ευημερία.

Κανένας δεν ξεχνά, τίποτα δεν ξεχνιέται.

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Προηγούμενο άρθρο

Επικίνδυνη κολώνα φωτισμού για τους πεζούς στο Παληό (φωτογραφίες)

Επόμενο άρθρο

Καβάλα: Κινήθηκε απειλητικά εναντίον αστυνομικών προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο και συνελήφθη